Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Onderbouwen van een methodiek voor de systematische monitoring van koolstofvoorraden in landbouwbodems

Steven Sleutel UGent, Ellen Van De Vijver UGent, Bram Moeskops UGent, Liesbeth Bouckaert UGent, Nele Ameloot, Sara De Bolle, Marc Van Meirvenne UGent and Stefaan De Neve UGent (2011)
abstract
Gedurende het laatste decennium kende het onderzoek naar organische koolstofvoorraden in de bodem (BOC-voorraden) een sterke opgang in Europa en ook in Vlaanderen. Deze hernieuwde interesse in organische stof kwam voornamelijk voort uit de ratificatie van het Kyoto-protocol dat een mogelijkheid voorzag om CO2 ‘sinks’ in te brengen in nationale broeikasgasemissiebalansen. Eerder onderzoek in België toonde een sterk verlies aan BOC aan gedurende de jaren ‘90. Bovendien bleek het potentieel om koolstof op te slaan in de bodem beperkt te zijn voor de intensieve Vlaamse landbouw. Dit maakt onze landbouwbodems kwetsbaar voor verder BOC-verlies en de daaraan verbonden bodemdegradatie. Bijgevolg dienen BOC-voorraden verder opgevolgd te worden om de gevolgen van het huidige en toekomstige landbouwbeleid op de bodemkwaliteit te evalueren. Hoewel België op wereldvlak over de grootste dichtheid aan BOC-data beschikt, is een verdere opvolging van BOC-voorraden momenteel niet georganiseerd in Vlaanderen. Dit onderzoeksproject behelst in hoofdzaak het opstellen van een methodiek voor de opvolging van BOC-voorraden in Vlaanderen. De studie werd onderverdeeld in vier werkpakketen: - WP 1: bespreking van de reeds bestaande BOC-monitoringsystemen in Europa - WP 2: bespreking van de methodologische aspecten bij de bepaling van BOC-voorraden - WP 3: inschatting van de ruimtelijke en temporele variabiliteit van BOC-voorraden in Vlaamse landbouwbodems - WP 4: opstellen van een bemonsteringsstrategie voor de Vlaamse landbouwbodems
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
misc (report)
publication status
published
subject
pages
62 pages
publisher
Universiteit Gent. Vakgroep Bodembeheer
place of publication
Gent
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
V
additional info
studie uitgevoerd voor de Vlaamse overheid, departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE)
copyright statement
I have retained and own the full copyright for this publication
id
2075996
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-2075996
date created
2012-03-28 12:15:35
date last changed
2017-01-02 09:57:14
@misc{2075996,
 abstract   = {Gedurende het laatste decennium kende het onderzoek naar organische koolstofvoorraden in de bodem (BOC-voorraden) een sterke opgang in Europa en ook in Vlaanderen. Deze hernieuwde interesse in organische stof kwam voornamelijk voort uit de ratificatie van het Kyoto-protocol dat een mogelijkheid voorzag om CO2 {\textquoteleft}sinks{\textquoteright} in te brengen in nationale broeikasgasemissiebalansen. Eerder onderzoek in Belgi{\"e} toonde een sterk verlies aan BOC aan gedurende de jaren {\textquoteleft}90. Bovendien bleek het potentieel om koolstof op te slaan in de bodem beperkt te zijn voor de intensieve Vlaamse landbouw. Dit maakt onze landbouwbodems kwetsbaar voor verder BOC-verlies en de daaraan verbonden bodemdegradatie. Bijgevolg dienen BOC-voorraden verder opgevolgd te worden om de gevolgen van het huidige en toekomstige landbouwbeleid op de bodemkwaliteit te evalueren. Hoewel Belgi{\"e} op wereldvlak over de grootste dichtheid aan BOC-data beschikt, is een verdere opvolging van BOC-voorraden momenteel niet georganiseerd in Vlaanderen.
Dit onderzoeksproject behelst in hoofdzaak het opstellen van een methodiek voor de opvolging van BOC-voorraden in Vlaanderen. De studie werd onderverdeeld in vier werkpakketen:
- WP 1: bespreking van de reeds bestaande BOC-monitoringsystemen in Europa
- WP 2: bespreking van de methodologische aspecten bij de bepaling van BOC-voorraden
- WP 3: inschatting van de ruimtelijke en temporele variabiliteit van BOC-voorraden in Vlaamse landbouwbodems
- WP 4: opstellen van een bemonsteringsstrategie voor de Vlaamse landbouwbodems},
 author    = {Sleutel, Steven and Van De Vijver, Ellen and Moeskops, Bram and Bouckaert, Liesbeth and Ameloot, Nele and De Bolle, Sara and Van Meirvenne, Marc and De Neve, Stefaan},
 language   = {dut},
 pages    = {62},
 publisher  = {Universiteit Gent. Vakgroep Bodembeheer},
 title    = {Onderbouwen van een methodiek voor de systematische monitoring van koolstofvoorraden in landbouwbodems},
 year     = {2011},
}

Chicago
Sleutel, Steven, Ellen Van De Vijver, Bram Moeskops, Liesbeth Bouckaert, Nele Ameloot, Sara De Bolle, Marc Van Meirvenne, and Stefaan De Neve. 2011. “Onderbouwen Van Een Methodiek Voor De Systematische Monitoring Van Koolstofvoorraden in Landbouwbodems”. Gent: Universiteit Gent. Vakgroep Bodembeheer.
APA
Sleutel, Steven, Van De Vijver, E., Moeskops, B., Bouckaert, L., Ameloot, N., De Bolle, S., Van Meirvenne, M., et al. (2011). Onderbouwen van een methodiek voor de systematische monitoring van koolstofvoorraden in landbouwbodems. Gent: Universiteit Gent. Vakgroep Bodembeheer.
Vancouver
1.
Sleutel S, Van De Vijver E, Moeskops B, Bouckaert L, Ameloot N, De Bolle S, et al. Onderbouwen van een methodiek voor de systematische monitoring van koolstofvoorraden in landbouwbodems. Gent: Universiteit Gent. Vakgroep Bodembeheer; 2011.
MLA
Sleutel, Steven, Ellen Van De Vijver, Bram Moeskops, et al. “Onderbouwen Van Een Methodiek Voor De Systematische Monitoring Van Koolstofvoorraden in Landbouwbodems.” 2011 : n. pag. Print.