Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Naar een sociaal-cultureel planningsdiscours over de open ruimte in een (Vlaamse) verstedelijkte context

Hans Leinfelder UGent (2010) RUIMTE & MAATSCHAPPIJ. 1(3). p.43-58
abstract
Uit een historische analyse van het beleidsdiscours over open ruimte in de Vlaamse ruimtelijke planning, blijkt er reeds meer dan 45 jaar sprake van een dominant planningsdiscours dat stad en platteland – stedelijk gebied en buitengebied – als functioneel en morfologisch te scheiden gebieden beschouwt. Vandaag staat de validiteit van dit dominante discours steeds meer onder druk. De werkelijkheid is immers veel complexer dan deze simplistische tweedeling. Het artikel verkent de mogelijkheden voor de talrijke Vlaamse openruimtefragmenten van een alternatieve verhaallijn waarin deze open ruimte als publieke ruimte wordt geconcipieerd. Tegelijkertijd stelt zich de vraag of dergelijke, alternatieve benadering niet kan en moet gepaard gaan met een herdenking van de traditionele allocatie van landgebruik in ruimtelijke uitvoeringsplannen. Het artikel sluit dan ook af met een pleidooi voor een strategischer vorm van ruimtelijke uitvoeringsplannen voor de open ruimte in een verstedelijkende samenleving.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
journalArticle (original)
publication status
published
subject
keyword
open ruimte, verstedelijking, ruimtelijke planning, buitengebied
journal title
RUIMTE & MAATSCHAPPIJ
Ruimte Maatsch.
volume
1
issue
3
pages
43 - 58
ISSN
2032-8427
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
A2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
975746
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-975746
date created
2010-06-09 16:14:30
date last changed
2016-12-19 15:42:45
@article{975746,
 abstract   = {Uit een historische analyse van het beleidsdiscours over open ruimte in de Vlaamse ruimtelijke planning, blijkt er reeds meer dan 45 jaar sprake van een dominant planningsdiscours dat stad en platteland -- stedelijk gebied en buitengebied -- als functioneel en morfologisch te scheiden gebieden beschouwt. Vandaag staat de validiteit van dit dominante discours steeds meer onder druk. De werkelijkheid is immers veel complexer dan deze simplistische tweedeling. Het artikel verkent de mogelijkheden voor de talrijke Vlaamse openruimtefragmenten van een alternatieve verhaallijn waarin deze open ruimte als publieke ruimte wordt geconcipieerd. Tegelijkertijd stelt zich de vraag of dergelijke, alternatieve benadering niet kan en moet gepaard gaan met een herdenking van de traditionele allocatie van landgebruik in ruimtelijke uitvoeringsplannen. Het artikel sluit dan ook af met een pleidooi voor een strategischer vorm van ruimtelijke uitvoeringsplannen voor de open ruimte in een verstedelijkende samenleving.},
 author    = {Leinfelder, Hans},
 issn     = {2032-8427},
 journal   = {RUIMTE \& MAATSCHAPPIJ},
 keyword   = {open ruimte,verstedelijking,ruimtelijke planning,buitengebied},
 language   = {dut},
 number    = {3},
 pages    = {43--58},
 title    = {Naar een sociaal-cultureel planningsdiscours over de open ruimte in een (Vlaamse) verstedelijkte context},
 volume    = {1},
 year     = {2010},
}

Chicago
Leinfelder, Hans. 2010. “Naar Een Sociaal-cultureel Planningsdiscours over De Open Ruimte in Een (Vlaamse) Verstedelijkte Context.” Ruimte & Maatschappij 1 (3): 43–58.
APA
Leinfelder, Hans. (2010). Naar een sociaal-cultureel planningsdiscours over de open ruimte in een (Vlaamse) verstedelijkte context. RUIMTE & MAATSCHAPPIJ, 1(3), 43–58.
Vancouver
1.
Leinfelder H. Naar een sociaal-cultureel planningsdiscours over de open ruimte in een (Vlaamse) verstedelijkte context. RUIMTE & MAATSCHAPPIJ. 2010;1(3):43–58.
MLA
Leinfelder, Hans. “Naar Een Sociaal-cultureel Planningsdiscours over De Open Ruimte in Een (Vlaamse) Verstedelijkte Context.” RUIMTE & MAATSCHAPPIJ 1.3 (2010): 43–58. Print.