Advanced search
1 file | 83.75 KB

En nu is het genoeg! Acties van buurtbewoners tegen criminaliteit en onveiligheid

Author
Organization
Abstract
Criminaliteit is van alle tijden, zo ook de behoefte om daartegen te reageren. Toch kan vastgesteld worden dat zowel de behoefte om te reageren tegen criminaliteit en onveiligheid, als de wijze waarop gereageerd wordt, in de loop van de laatste decennia grondige wijzigingen heeft doorgaan. Opvallend hierbij is de opkomst van nieuwe partijen in de veiligheidszorg en, parallel hieraan, het relatief afnemende belang van de staat. Naast andere partijen treedt de burger terug op de voorgrond als actieve actor in de zorg voor veiligheid, een actor die in toenemende mate maatregelen treft tegen criminaliteit en onveiligheid. Naast beveiligings- en vermijdingsgedrag, welke voornamelijk te situeren zijn op individueel niveau of op het niveau van het huishouden, proberen burgers ook op collectieve wijze aan hun veiligheidsnoden te voldoen. Deze bijdrage handelt over (het ontstaan van) deze nieuwe vormen van collectieve reacties tegen criminaliteit en onveiligheid. Hiervoor wordt geput uit een doctoraatsonderzoek naar drie lokale burgerinitiatieven in het Gentse (Degraeuwe, 2008). Nadat dit onderzoek en de verschillende initiatieven worden voorgesteld, volgt een bespreking van de redenen waarom bewoners van de betrokken buurten besloten om actie te ondernemen tegen criminaliteit en onveiligheid. Bij deze bespreking zal ik een aantal aspecten aanhalen die volgens mij essentieel zijn om deze vormen van burgermobilisatie te begrijpen. Eveneens zal worden nagegaan over welke mogelijkheden tot collectieve reactie buurtbewoners beschikken en met welke obstakels ze worden geconfronteerd. Ter uitgeleide worden een aantal bemerkingen geformuleerd over de rol van deze initiatieven bij het realiseren van de veiligheidszorg en de garanties die daar dienen voor in acht te worden genomen. Maar eerst wordt een overzicht gegeven van een aantal historische en sociale condities die ons in staat stellen te begrijpen waarom burgers en private actoren steeds meer betrokken zijn bij het creëren van een veilige leefomgeving. Dit overzicht start met de georganiseerde moderniteit en beschrijft de gewijzigde omstandigheden van de laatmoderniteit welke er toe hebben bijdragen dat er nieuwe actoren figureren in het veiligheidslandschap.
Keywords
responsabilisering, collectieve reacties tegen criminaliteit en onveiligheid, burgerinitiatieven

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 83.75 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Degraeuwe, Tinneke. 2010. “En Nu Is Het Genoeg! Acties Van Buurtbewoners Tegen Criminaliteit En Onveiligheid.” In Actualia Strafrecht En Criminologie : Update in De Criminologie V, ed. Lieven Pauwels and Gert Vermeulen, 5:159–182. Antwerpen: Maklu.
APA
Degraeuwe, T. (2010). En nu is het genoeg! Acties van buurtbewoners tegen criminaliteit en onveiligheid. In Lieven Pauwels & G. Vermeulen (Eds.), Actualia strafrecht en criminologie : update in de criminologie V (Vol. 5, pp. 159–182). Antwerpen: Maklu.
Vancouver
1.
Degraeuwe T. En nu is het genoeg! Acties van buurtbewoners tegen criminaliteit en onveiligheid. In: Pauwels L, Vermeulen G, editors. Actualia strafrecht en criminologie : update in de criminologie V. Antwerpen: Maklu; 2010. p. 159–82.
MLA
Degraeuwe, Tinneke. “En Nu Is Het Genoeg! Acties Van Buurtbewoners Tegen Criminaliteit En Onveiligheid.” Actualia Strafrecht En Criminologie : Update in De Criminologie V. Ed. Lieven Pauwels & Gert Vermeulen. Vol. 5. Antwerpen: Maklu, 2010. 159–182. Print.
@incollection{954307,
 abstract   = {Criminaliteit is van alle tijden, zo ook de behoefte om daartegen te reageren. Toch kan vastgesteld worden dat zowel de behoefte om te reageren tegen criminaliteit en onveiligheid, als de wijze waarop gereageerd wordt, in de loop van de laatste decennia grondige wijzigingen heeft doorgaan. Opvallend hierbij is de opkomst van nieuwe partijen in de veiligheidszorg en, parallel hieraan, het relatief afnemende belang van de staat. Naast andere partijen treedt de burger terug op de voorgrond als actieve actor in de zorg voor veiligheid, een actor die in toenemende mate maatregelen treft tegen criminaliteit en onveiligheid. Naast beveiligings- en vermijdingsgedrag, welke voornamelijk te situeren zijn op individueel niveau of op het niveau van het huishouden, proberen burgers ook op collectieve wijze aan hun veiligheidsnoden te voldoen. Deze bijdrage handelt over (het ontstaan van) deze nieuwe vormen van collectieve reacties tegen criminaliteit en onveiligheid. Hiervoor wordt geput uit een doctoraatsonderzoek naar drie lokale burgerinitiatieven in het Gentse (Degraeuwe, 2008). Nadat dit onderzoek en de verschillende initiatieven worden voorgesteld, volgt een bespreking van de redenen waarom bewoners van de betrokken buurten besloten om actie te ondernemen tegen criminaliteit en onveiligheid. Bij deze
bespreking zal ik een aantal aspecten aanhalen die volgens mij essentieel zijn om deze vormen van burgermobilisatie te begrijpen. Eveneens zal worden nagegaan over welke mogelijkheden tot collectieve reactie buurtbewoners beschikken en met welke obstakels ze worden geconfronteerd. Ter uitgeleide worden een aantal bemerkingen geformuleerd over de rol van deze initiatieven bij het realiseren van de veiligheidszorg en de garanties die daar dienen voor in acht te worden genomen. Maar eerst wordt een overzicht gegeven van een aantal historische en sociale condities die ons in staat
stellen te begrijpen waarom burgers en private actoren steeds meer betrokken zijn bij het creëren van een veilige leefomgeving. Dit overzicht start met de georganiseerde moderniteit en beschrijft de gewijzigde omstandigheden van de laatmoderniteit welke er toe hebben bijdragen dat er nieuwe
actoren figureren in het veiligheidslandschap.},
 author    = {Degraeuwe, Tinneke},
 booktitle  = {Actualia strafrecht en criminologie : update in de criminologie V},
 editor    = {Pauwels, Lieven and Vermeulen, Gert},
 isbn     = {9789046603383},
 keywords   = {responsabilisering,collectieve reacties tegen criminaliteit en onveiligheid,burgerinitiatieven},
 language   = {dut},
 pages    = {159--182},
 publisher  = {Maklu},
 series    = {Gandaius},
 title    = {En nu is het genoeg! Acties van buurtbewoners tegen criminaliteit en onveiligheid},
 volume    = {5},
 year     = {2010},
}