Advanced search
1 file | 327.47 KB

Gemeentelijke spreiding van 'collective efficacy' en individuele verschillen in mijdgedrag

Wim Hardyns (UGent)
Author
Organization
Abstract
Ruimtelijke verschillen in concentraties van criminaliteit worden vaak verklaard door een gebrek aan sociale cohesie. Een populaire dimensie van sociale cohesie is het concept ‘collective efficacy’. Dit concept werd in 1997 geïntroduceerd door de Amerikaanse socioloog-criminoloog R.J. Sampson en wordt gedefinieerd als ‘social cohesion among neighbors combined with their willingness to intervene on behalf of the common good’. Noord-Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat collective efficacy een criminaliteitswerend effect heeft in de gemeenschap. Gebieden met een hoge economische achtergesteldheid, etnische heterogeniteit en residentiële instabiliteit zouden de ‘collectieve weerbaarheid’ van een bevolking aantasten. Dit gebrek aan collective efficacy zou op zijn beurt leiden tot hogere criminaliteitconcentraties. Een aantasting van het sociaal vertrouwen en de informele sociale controle in de woonomgeving heeft uiteraard ook repercussies voor het individu, denken we dan aan het risico dat men loopt om slachtoffer te worden of aan het ontwikkelen van angstgevoelens. Toepassingen in de West-Europese context naar de invloed van collective efficacy zijn eerder onbestaande. In deze studie hebben we gebruik gemaakt van het SCIF-survey dat in 2009 werd afgenomen bij 2080 respondenten in 40 fusiegemeenten van Vlaanderen. Door middel van multilevel analyses werd nagegaan of de mate van collective efficacy in de fusiegemeente een zelfstandig contextueel effect heeft op het mijdgedrag van een individu, onder controle van demografische kenmerken zoals leeftijd, geslacht en sociaal-economische status. Hierbij werd ook gecontroleerd voor de mate waarin een individu in het verleden reeds slachtoffer is geworden van criminaliteit in zijn/haar fusiegemeente en voor de mate waarin dat individu overlast percipieert in zijn/haar fusiegemeente.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 327.47 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Hardyns, Wim. 2010. “Gemeentelijke Spreiding Van ‘Collective Efficacy’ En Individuele Verschillen in Mijdgedrag.” In Actualia Strafrecht En Criminologie : Update in De Criminologie V, ed. Lieven Pauwels and Gert Vermeulen, 5:131–158. Antwerpen: Maklu.
APA
Hardyns, W. (2010). Gemeentelijke spreiding van “collective efficacy” en individuele verschillen in mijdgedrag. In Lieven Pauwels & G. Vermeulen (Eds.), Actualia strafrecht en criminologie : update in de criminologie V (Vol. 5, pp. 131–158). Antwerpen: Maklu.
Vancouver
1.
Hardyns W. Gemeentelijke spreiding van “collective efficacy” en individuele verschillen in mijdgedrag. In: Pauwels L, Vermeulen G, editors. Actualia strafrecht en criminologie : update in de criminologie V. Antwerpen: Maklu; 2010. p. 131–58.
MLA
Hardyns, Wim. “Gemeentelijke Spreiding Van ‘Collective Efficacy’ En Individuele Verschillen in Mijdgedrag.” Actualia Strafrecht En Criminologie : Update in De Criminologie V. Ed. Lieven Pauwels & Gert Vermeulen. Vol. 5. Antwerpen: Maklu, 2010. 131–158. Print.
@incollection{947210,
 abstract   = {Ruimtelijke verschillen in concentraties van criminaliteit worden vaak verklaard door een gebrek aan sociale cohesie. Een populaire dimensie van sociale cohesie is het concept {\textquoteleft}collective efficacy{\textquoteright}. Dit concept werd in 1997 ge{\"i}ntroduceerd door de Amerikaanse socioloog-criminoloog R.J. Sampson en wordt gedefinieerd als {\textquoteleft}social cohesion among neighbors combined with their willingness to intervene on behalf of the common good{\textquoteright}. Noord-Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat collective efficacy een criminaliteitswerend effect heeft in de gemeenschap. Gebieden met een hoge economische achtergesteldheid, etnische heterogeniteit en residenti{\"e}le instabiliteit zouden de {\textquoteleft}collectieve weerbaarheid{\textquoteright} van een bevolking aantasten. Dit gebrek aan collective efficacy zou op zijn beurt leiden tot hogere criminaliteitconcentraties. Een aantasting van het sociaal vertrouwen en de informele sociale controle in de woonomgeving heeft uiteraard ook repercussies voor het individu, denken we dan aan het risico dat men loopt om slachtoffer te worden of aan het ontwikkelen van angstgevoelens. Toepassingen in de West-Europese context naar de invloed van collective efficacy zijn eerder onbestaande. In deze studie hebben we gebruik gemaakt van het SCIF-survey dat in 2009 werd afgenomen bij 2080 respondenten in 40 fusiegemeenten van Vlaanderen. Door middel van multilevel analyses werd nagegaan of de mate van collective efficacy in de fusiegemeente een zelfstandig contextueel effect heeft op het mijdgedrag van een individu, onder controle van demografische kenmerken zoals leeftijd, geslacht en sociaal-economische status. Hierbij werd ook gecontroleerd voor de mate waarin een individu in het verleden reeds slachtoffer is geworden van criminaliteit in zijn/haar fusiegemeente en voor de mate waarin dat individu overlast percipieert in zijn/haar fusiegemeente.},
 author    = {Hardyns, Wim},
 booktitle  = {Actualia strafrecht en criminologie : update in de criminologie V},
 editor    = {Pauwels, Lieven and Vermeulen, Gert},
 isbn     = {9789046603383},
 language   = {dut},
 pages    = {131--158},
 publisher  = {Maklu},
 series    = {Gandaius},
 title    = {Gemeentelijke spreiding van 'collective efficacy' en individuele verschillen in mijdgedrag},
 volume    = {5},
 year     = {2010},
}