Advanced search
1 file | 87.74 KB

Drop-out bij de behandeling van kinderen met overgewicht

Rozemarijn Jeannin (UGent) , Caroline Braet (UGent) , Saskia Mels (UGent) , Ellen Moens (UGent) and Myriam Van Winckel (UGent)
Author
Organization
Abstract
Probleemstelling. De behandeling van overgewicht bij kinderen kampt met problemen zoals vroegtijdig stoppen. Deze pilootstudie exploreert de redenen die gezinnen zelf aangeven om een behandeling te stoppen, gebaseerd op het ‘Barrières tot Behandeling’ model van Kazdin en collega’s (1997) en onderliggende mechanismen voorgesteld door Garcia en Weisz (2002). Methode. Kind- en gezinskarakteristieken werden verzameld van 72 gezinnen die behandeling zochten voor een kind met overgewicht, 47 van hen vulden ook na afloop vragenlijsten in m.b.t. waargenomen barrières. Resultaten. Barrièrescores verschilden weinig tussen gezinnen die de behandeling afwerkten en gezinnen die uitvielen. Kinderen die vroegtijdig stopten, waren ouder, hadden meer overgewicht, en vertoonden meer gewichtsverlies. Deze gezinnen ervaarden de behandeling als minder noodzakelijk. Gezinnen met een lage SES raporteerden meer problemen van praktische aard die het volgen van een behandeling bemoeilijkten. Discussie. Hindernissen in de motivatie worden besproken. Verder betekent voor sommige jongeren het stopzetten van een behandeling niet noodzakelijk een falen van de therapie.

Downloads

 • Drop-out bij de behandeling van kinderen met overgewicht definitief.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 87.74 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Jeannin, Rozemarijn, Caroline Braet, Saskia Mels, Ellen Moens, and Myriam Van Winckel. 2010. “Drop-out Bij De Behandeling Van Kinderen Met Overgewicht.” Tijdschrift Klinische Psychologie 40 (4): 272–283.
APA
Jeannin, R., Braet, C., Mels, S., Moens, E., & Van Winckel, M. (2010). Drop-out bij de behandeling van kinderen met overgewicht. TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE, 40(4), 272–283.
Vancouver
1.
Jeannin R, Braet C, Mels S, Moens E, Van Winckel M. Drop-out bij de behandeling van kinderen met overgewicht. TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE. 2010;40(4):272–83.
MLA
Jeannin, Rozemarijn, Caroline Braet, Saskia Mels, et al. “Drop-out Bij De Behandeling Van Kinderen Met Overgewicht.” TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE 40.4 (2010): 272–283. Print.
@article{927343,
 abstract   = {Probleemstelling. De behandeling van overgewicht bij kinderen kampt met problemen zoals vroegtijdig stoppen. Deze pilootstudie exploreert de redenen die gezinnen zelf aangeven om een behandeling te stoppen, gebaseerd op het {\textquoteleft}Barri{\`e}res tot Behandeling{\textquoteright} model van Kazdin en collega{\textquoteright}s (1997) en onderliggende mechanismen voorgesteld door Garcia en Weisz (2002). Methode. Kind- en gezinskarakteristieken werden verzameld van 72 gezinnen die behandeling zochten voor een kind met overgewicht, 47 van hen vulden ook na afloop vragenlijsten in m.b.t. waargenomen barri{\`e}res. Resultaten. Barri{\`e}rescores verschilden weinig tussen gezinnen die de behandeling afwerkten en gezinnen die uitvielen. Kinderen die vroegtijdig stopten, waren ouder, hadden meer overgewicht, en vertoonden meer gewichtsverlies. Deze gezinnen ervaarden de behandeling als minder noodzakelijk. Gezinnen met een lage SES raporteerden meer problemen van praktische aard die het volgen van een behandeling bemoeilijkten. Discussie. Hindernissen in de motivatie worden besproken. Verder betekent voor sommige jongeren het stopzetten van een behandeling niet noodzakelijk een falen van de therapie.},
 author    = {Jeannin, Rozemarijn and Braet, Caroline and Mels, Saskia and Moens, Ellen and Van Winckel, Myriam},
 issn     = {1378-8647},
 journal   = {TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE},
 language   = {dut},
 number    = {4},
 pages    = {272--283},
 title    = {Drop-out bij de behandeling van kinderen met overgewicht},
 volume    = {40},
 year     = {2010},
}