Advanced search
Add to list

Maatschappelijke disfunctionaliteit, institutionele competitie en het verdwijnen van het Soeverein-Baljuwschap van Vlaanderen (tweede helft 17de eeuw)

Author
Organization
Abstract
In dit artikel staat het wegkwijnen van het Vlaamse Soeverein-Baljuwschap in de 17e eeuw centraal. Dit rechtersambt dateerde uit de 14e eeuw en had het hele graafschap Vlaanderen als ressort, maar verloor in de Vroegmoderne Tijd geleidelijk verschillende competenties en aanzien. Uit financiële overwegingen schakelden de functionarissen daarom over van hoofdzakelijk onbemiddelde zwervende delinquenten naar een meerderheid van gedomicilieerde lieden uit de middenklassen. Op die manier kwamen de soeverein-baljuws echter in het vaarwater terecht van lokale en regionale instanties die het berechten van deze personen als hun eigen bevoegdheid beschouwden. Met de hulp van de Raad van Vlaanderen werd het optreden van het Soeverein-Baljuwschap steeds meer betwist, wat leidde tot het bevragen van zijn maatschappelijke nut en uiteindelijk tot het verdwijnen van het ambt.
Keywords
Graafschap Vlaanderen, Soeverein-Baljuwschap, Vroegmoderne Tijd, Strafrechtspraak, Institutionele competitie

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Van Gelder, Klaas. “Maatschappelijke Disfunctionaliteit, Institutionele Competitie En Het Verdwijnen Van Het Soeverein-Baljuwschap Van Vlaanderen (tweede Helft 17de Eeuw).” Histoire Du Droit Et De La Justice : Une Nouvelle Génération De Recherches : Actes Des Dix-neuvièmes Journées Belgo-néerlandaises D’histoire Du Droit Et De La Justice. Ed. Dirk Heirbaut, Xavier Rousseaux, & Alain Wijffels. Louvain-la-Neuve: Presses universitaires de Louvain, 2009. 285–298. Print.
APA
Van Gelder, Klaas. (2009). Maatschappelijke disfunctionaliteit, institutionele competitie en het verdwijnen van het Soeverein-Baljuwschap van Vlaanderen (tweede helft 17de eeuw). In D. Heirbaut, X. Rousseaux, & A. Wijffels (Eds.), Histoire du droit et de la justice : une nouvelle génération de recherches : actes des dix-neuvièmes journées belgo-néerlandaises d’histoire du droit et de la justice (pp. 285–298). Presented at the 19èmes Journées belgo-néerlandaises d’histoire du droit et de la justice, Louvain-la-Neuve: Presses universitaires de Louvain.
Chicago author-date
Van Gelder, Klaas. 2009. “Maatschappelijke Disfunctionaliteit, Institutionele Competitie En Het Verdwijnen Van Het Soeverein-Baljuwschap Van Vlaanderen (tweede Helft 17de Eeuw).” In Histoire Du Droit Et De La Justice : Une Nouvelle Génération De Recherches : Actes Des Dix-neuvièmes Journées Belgo-néerlandaises D’histoire Du Droit Et De La Justice, ed. Dirk Heirbaut, Xavier Rousseaux, and Alain Wijffels, 285–298. Louvain-la-Neuve: Presses universitaires de Louvain.
Chicago author-date (all authors)
Van Gelder, Klaas. 2009. “Maatschappelijke Disfunctionaliteit, Institutionele Competitie En Het Verdwijnen Van Het Soeverein-Baljuwschap Van Vlaanderen (tweede Helft 17de Eeuw).” In Histoire Du Droit Et De La Justice : Une Nouvelle Génération De Recherches : Actes Des Dix-neuvièmes Journées Belgo-néerlandaises D’histoire Du Droit Et De La Justice, ed. Dirk Heirbaut, Xavier Rousseaux, and Alain Wijffels, 285–298. Louvain-la-Neuve: Presses universitaires de Louvain.
Vancouver
1.
Van Gelder K. Maatschappelijke disfunctionaliteit, institutionele competitie en het verdwijnen van het Soeverein-Baljuwschap van Vlaanderen (tweede helft 17de eeuw). In: Heirbaut D, Rousseaux X, Wijffels A, editors. Histoire du droit et de la justice : une nouvelle génération de recherches : actes des dix-neuvièmes journées belgo-néerlandaises d’histoire du droit et de la justice. Louvain-la-Neuve: Presses universitaires de Louvain; 2009. p. 285–98.
IEEE
[1]
K. Van Gelder, “Maatschappelijke disfunctionaliteit, institutionele competitie en het verdwijnen van het Soeverein-Baljuwschap van Vlaanderen (tweede helft 17de eeuw),” in Histoire du droit et de la justice : une nouvelle génération de recherches : actes des dix-neuvièmes journées belgo-néerlandaises d’histoire du droit et de la justice, Louvain-la-Neuve, Belgium, 2009, pp. 285–298.
@inproceedings{912015,
 abstract   = {In dit artikel staat het wegkwijnen van het Vlaamse Soeverein-Baljuwschap in de 17e eeuw centraal. Dit rechtersambt dateerde uit de 14e eeuw en had het hele graafschap Vlaanderen als ressort, maar verloor in de Vroegmoderne Tijd geleidelijk verschillende competenties en aanzien. Uit financiële overwegingen schakelden de functionarissen daarom over van hoofdzakelijk onbemiddelde zwervende delinquenten naar een meerderheid van gedomicilieerde lieden uit de middenklassen. Op die manier kwamen de soeverein-baljuws echter in het vaarwater terecht van lokale en regionale instanties die het berechten van deze personen als hun eigen bevoegdheid beschouwden. Met de hulp van de Raad van Vlaanderen werd het optreden van het Soeverein-Baljuwschap steeds meer betwist, wat leidde tot het bevragen van zijn maatschappelijke nut en uiteindelijk tot het verdwijnen van het ambt.},
 author    = {Van Gelder, Klaas},
 booktitle  = {Histoire du droit et de la justice : une nouvelle génération de recherches : actes des dix-neuvièmes journées belgo-néerlandaises d'histoire du droit et de la justice},
 editor    = {Heirbaut, Dirk and Rousseaux, Xavier and Wijffels, Alain},
 isbn     = {9782874632013},
 keywords   = {Graafschap Vlaanderen,Soeverein-Baljuwschap,Vroegmoderne Tijd,Strafrechtspraak,Institutionele competitie},
 language   = {dut},
 location   = {Louvain-la-Neuve, Belgium},
 pages    = {285--298},
 publisher  = {Presses universitaires de Louvain},
 title    = {Maatschappelijke disfunctionaliteit, institutionele competitie en het verdwijnen van het Soeverein-Baljuwschap van Vlaanderen (tweede helft 17de eeuw)},
 year     = {2009},
}