Advanced search
1 file | 899.44 KB Add to list

'Bij ons gaat dat zo' : empirische inzichten over aangehaalde cultuurverschillen tijdens getolkte politieverhoren in schijnrelatieprocedures in België

Author
Organization
Abstract
De vraag die ons in deze bijdrage bezighoudt, is hoe cultuurverschillen aan bod komen in getolkte politieverhoren in Belgische schijnhuwelijkprocedures. Uit voorgaand onderzoek (D’hondt 2009) is bekend dat etnische en culturele achtergronden in gerechtelijke contexten als verschoningsgrond kunnen worden aangehaald, maar ook als motief in een gepercipieerde discriminatie. De casussen die hier besproken worden, zijn complex. Ze zijn meertalig en omvatten drie actoren: de verhoorder, de verhoorde en de tolk. De geobserveerde praktijken zijn heel verscheiden, maar niettemin vinden we herkenbare patronen. Het cultuurverschil wordt aangehaald door alle actoren, maar het meest door de verhoorde. Tolken brengen het cultuurverschil zelden aan, maar ze dikken het soms aan als het door de verhoorde wordt aangebracht. Politie-inspecteurs opperen soms spontaan een mogelijk cultuurverschil als verschoningsgrond. Een duidelijk patroon dat naar voren komt, is dat de welwillendheid van de inspecteur een cruciale rol speelt bij de interactie over dit onderwerp. Cultuurverschillen halen zelden het proces- verbaal. Ze worden ofwel niet opgenomen ofwel zodanig van culturele kenmerken ontdaan dat ze niet meer als argument herkenbaar zijn.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 899.44 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Defrancq, Bart, et al. “’Bij Ons Gaat Dat Zo’ : Empirische Inzichten over Aangehaalde Cultuurverschillen Tijdens Getolkte Politieverhoren in Schijnrelatieprocedures in België.” CAHIERS POLITIESTUDIES, edited by Janine Janssen et al., no. 64, 2022, pp. 85–108.
APA
Defrancq, B., Verliefde, S., & Vandenbroucke, M. (2022). ’Bij ons gaat dat zo’ : empirische inzichten over aangehaalde cultuurverschillen tijdens getolkte politieverhoren in schijnrelatieprocedures in België. CAHIERS POLITIESTUDIES, (64), 85–108.
Chicago author-date
Defrancq, Bart, Sofie Verliefde, and Mieke Vandenbroucke. 2022. “’Bij Ons Gaat Dat Zo’ : Empirische Inzichten over Aangehaalde Cultuurverschillen Tijdens Getolkte Politieverhoren in Schijnrelatieprocedures in België.” Edited by Janine Janssen, Bart Defrancq, Dorian Schaap, and Paul Ponsaers. CAHIERS POLITIESTUDIES, no. 64: 85–108.
Chicago author-date (all authors)
Defrancq, Bart, Sofie Verliefde, and Mieke Vandenbroucke. 2022. “’Bij Ons Gaat Dat Zo’ : Empirische Inzichten over Aangehaalde Cultuurverschillen Tijdens Getolkte Politieverhoren in Schijnrelatieprocedures in België.” Ed by. Janine Janssen, Bart Defrancq, Dorian Schaap, and Paul Ponsaers. CAHIERS POLITIESTUDIES (64): 85–108.
Vancouver
1.
Defrancq B, Verliefde S, Vandenbroucke M. ’Bij ons gaat dat zo’ : empirische inzichten over aangehaalde cultuurverschillen tijdens getolkte politieverhoren in schijnrelatieprocedures in België. Janssen J, Defrancq B, Schaap D, Ponsaers P, editors. CAHIERS POLITIESTUDIES. 2022;(64):85–108.
IEEE
[1]
B. Defrancq, S. Verliefde, and M. Vandenbroucke, “’Bij ons gaat dat zo’ : empirische inzichten over aangehaalde cultuurverschillen tijdens getolkte politieverhoren in schijnrelatieprocedures in België,” CAHIERS POLITIESTUDIES, no. 64, pp. 85–108, 2022.
@article{8769022,
 abstract   = {{De vraag die ons in deze bijdrage bezighoudt, is hoe cultuurverschillen aan bod komen in getolkte politieverhoren in Belgische schijnhuwelijkprocedures. Uit voorgaand onderzoek (D’hondt 2009) is bekend dat etnische en culturele achtergronden in gerechtelijke contexten als verschoningsgrond kunnen worden aangehaald, maar ook als motief in een gepercipieerde discriminatie. De casussen die hier besproken worden, zijn complex. Ze zijn meertalig en omvatten drie actoren: de verhoorder, de verhoorde en de tolk. De geobserveerde praktijken zijn heel verscheiden, maar niettemin vinden we herkenbare patronen. Het cultuurverschil wordt aangehaald door alle actoren, maar het meest door de verhoorde. Tolken brengen het cultuurverschil zelden aan, maar ze dikken het soms aan als het door de verhoorde wordt aangebracht. Politie-inspecteurs opperen soms spontaan een mogelijk cultuurverschil als verschoningsgrond. Een duidelijk patroon dat naar voren komt, is dat de welwillendheid van de inspecteur een cruciale rol speelt bij de interactie over dit onderwerp. Cultuurverschillen halen zelden het proces- verbaal. Ze worden ofwel niet opgenomen ofwel zodanig van culturele kenmerken ontdaan dat ze niet meer als argument herkenbaar zijn.}},
 author    = {{Defrancq, Bart and Verliefde, Sofie and Vandenbroucke, Mieke}},
 editor    = {{Janssen, Janine and Defrancq, Bart and Schaap, Dorian and Ponsaers, Paul}},
 isbn     = {{9789463713900}},
 issn     = {{1784-5300}},
 journal   = {{CAHIERS POLITIESTUDIES}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{64}},
 pages    = {{85--108}},
 title    = {{'Bij ons gaat dat zo' : empirische inzichten over aangehaalde cultuurverschillen tijdens getolkte politieverhoren in schijnrelatieprocedures in België}},
 year     = {{2022}},
}