Advanced search
1 file | 3.89 MB Add to list

Voorrang voor tram en fiets dringt autogebruik terug in Freiburg : al 50 jaar beïnvloedt Freiburg de vervoerswijzekeuze met honing- én azijnmaatregelen

Author
Organization
Abstract
Een halve eeuw systematische voorrang voor tram, fiets en voetganger resulteert in Freiburg in een lager autobezit en een geringer autogebruik dan in vergelijkbare steden. De mix van een sturend autoparkeerbeleid, een systematische toepassing van zone 30 in alle stadsdelen die daarvoor beleidsmatig worden voorbestemd, een frequent tramaanbod aan nabijgelegen halten, een veilig fijnmazig fietsnetwerk én uitgestrekte autoluwe woonwijken leidde tot een fors groeiend gebruik van de fiets en het openbaar vervoer en tot een halvering van het binnenstedelijke autogebruik. De Vlaamse steden, de Vlaamse overheid en De Lijn kunnen inspiratie opdoen uit de werkwijze in Freiburg.
Keywords
Autovrij wonen, bus, fiets, Freiburg, parkeerbeleid, premetro, tarief, tram, vervoerswijzekeuze, voetgangersgebied, wandelafstand tot halte.

Downloads

 • VSP289 Freiburg 1 .pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 3.89 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Broeckaert, Marc, et al. “Voorrang Voor Tram En Fiets Dringt Autogebruik Terug in Freiburg : Al 50 Jaar Beïnvloedt Freiburg de Vervoerswijzekeuze Met Honing- Én Azijnmaatregelen.” VERKEERSSPECIALIST (MECHELEN), vol. 289, 2022, pp. 14–18.
APA
Broeckaert, M., Claes, D., De Smedt, L., Van Daele, E., & De Mol, J. (2022). Voorrang voor tram en fiets dringt autogebruik terug in Freiburg : al 50 jaar beïnvloedt Freiburg de vervoerswijzekeuze met honing- én azijnmaatregelen. VERKEERSSPECIALIST (MECHELEN), 289, 14–18.
Chicago author-date
Broeckaert, Marc, Dirk Claes, Luc De Smedt, Etienne Van Daele, and Johan De Mol. 2022. “Voorrang Voor Tram En Fiets Dringt Autogebruik Terug in Freiburg : Al 50 Jaar Beïnvloedt Freiburg de Vervoerswijzekeuze Met Honing- Én Azijnmaatregelen.” VERKEERSSPECIALIST (MECHELEN) 289: 14–18.
Chicago author-date (all authors)
Broeckaert, Marc, Dirk Claes, Luc De Smedt, Etienne Van Daele, and Johan De Mol. 2022. “Voorrang Voor Tram En Fiets Dringt Autogebruik Terug in Freiburg : Al 50 Jaar Beïnvloedt Freiburg de Vervoerswijzekeuze Met Honing- Én Azijnmaatregelen.” VERKEERSSPECIALIST (MECHELEN) 289: 14–18.
Vancouver
1.
Broeckaert M, Claes D, De Smedt L, Van Daele E, De Mol J. Voorrang voor tram en fiets dringt autogebruik terug in Freiburg : al 50 jaar beïnvloedt Freiburg de vervoerswijzekeuze met honing- én azijnmaatregelen. VERKEERSSPECIALIST (MECHELEN). 2022;289:14–8.
IEEE
[1]
M. Broeckaert, D. Claes, L. De Smedt, E. Van Daele, and J. De Mol, “Voorrang voor tram en fiets dringt autogebruik terug in Freiburg : al 50 jaar beïnvloedt Freiburg de vervoerswijzekeuze met honing- én azijnmaatregelen,” VERKEERSSPECIALIST (MECHELEN), vol. 289, pp. 14–18, 2022.
@article{8766903,
 abstract   = {{Een halve eeuw systematische voorrang voor tram, fiets en voetganger resulteert in Freiburg in een lager autobezit en een geringer autogebruik dan in vergelijkbare steden. De mix van een sturend autoparkeerbeleid, een systematische toepassing van zone 30 in alle stadsdelen die daarvoor beleidsmatig worden voorbestemd, een frequent tramaanbod aan nabijgelegen halten, een veilig fijnmazig fietsnetwerk én uitgestrekte autoluwe woonwijken leidde tot een fors groeiend gebruik van de fiets en het openbaar vervoer en tot een halvering van het binnenstedelijke autogebruik. 
De Vlaamse steden, de Vlaamse overheid en De Lijn kunnen inspiratie opdoen uit de werkwijze in Freiburg.}},
 author    = {{Broeckaert, Marc and Claes, Dirk and De Smedt, Luc and Van Daele, Etienne and De Mol, Johan}},
 issn     = {{1379-4922}},
 journal   = {{VERKEERSSPECIALIST (MECHELEN)}},
 keywords   = {{Autovrij wonen,bus,fiets,Freiburg,parkeerbeleid,premetro,tarief,tram,vervoerswijzekeuze,voetgangersgebied,wandelafstand tot halte.}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{14--18}},
 title    = {{Voorrang voor tram en fiets dringt autogebruik terug in Freiburg : al 50 jaar beïnvloedt Freiburg de vervoerswijzekeuze met honing- én azijnmaatregelen}},
 volume    = {{289}},
 year     = {{2022}},
}