Advanced search
1 file | 1.32 MB Add to list

Diversiteit in sociale huisvesting : bewonersparticipatie in het ontwerp- en besluitvormingsproces van de ‘duurzame tuinwijk van de 21ste eeuw’

Luce Beeckmans (UGent) , David Vrambout, Lies Hens (UGent) and Thomas Block (UGent)
(2022) RUIMTE (BRUSSEL). 54. p.22-27
Author
Organization
Project
Abstract
Hoe kunnen we ontwerp- en besluitvormingsprocessen rond sociale woonwijken democratiseren, collectiviseren en inclusiever maken? Binnen de Gentse Stadsacademie worden dergelijke vraagstukken transdisciplinair onderzocht in masterproefateliers waarin verschillende masterstudenten en hun promotoren nauw samenwerken met heel wat niet-academische actoren. In dit artikel voor ‘Ruimte’, het tijdschrift van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning, komt het onderzoek aan bod van het atelier ‘Diversiteit in sociale huisvesting – Case Sint-Bernadettewijk’. De Pano-reportage uit 2018 waarin deze sociale tuinwijk werd geportretteerd als een wijk vol ‘schimmelwoningen’ deed heel wat stof opwaaien. Na een omstreden besluitvorming werd beslist de Bernadettewijk volledig te slopen en te vervangen door een ‘duurzame tuinwijk van de 21ste eeuw’. Met acht studenten uit verschillende opleidingen, hun promotoren en vele stedelijke actoren, onder meer uit de Dienst Wonen van de Stad Gent, de sociale huisvestingsmaatschappijen en sogent, blikten we vooruit op de toekomst van de Bernadettewijk vanuit diverse perspectieven: woontypologie, bewonerstoe-eigening, collectieve voorzieningen, bovenlokale verbinding, participatie, moreel beraad en burgerschap. In dit artikel nemen twee studenten het woord die elk vanuit hun eigen achtergrond, respectievelijk sociaal werk (Lies Hens) en architectuur en stedenbouw (David Vrambout), etnografisch onderzoek verrichten naar (de potenties van) bewonersparticipatie in het ontwerp- en besluitvormingsproces van sociale huisvesting, in casu de Bernadettewijk. Hun onderzoek toont het belang van het ‘re-designen van het design proces’ vanuit een rechtvaardigheidsperspectief.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.32 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Beeckmans, Luce, et al. “Diversiteit in Sociale Huisvesting : Bewonersparticipatie in Het Ontwerp- En Besluitvormingsproces van de ‘Duurzame Tuinwijk van de 21ste Eeuw.’” RUIMTE (BRUSSEL), vol. 54, 2022, pp. 22–27.
APA
Beeckmans, L., Vrambout, D., Hens, L., & Block, T. (2022). Diversiteit in sociale huisvesting : bewonersparticipatie in het ontwerp- en besluitvormingsproces van de “duurzame tuinwijk van de 21ste eeuw.” RUIMTE (BRUSSEL), 54, 22–27.
Chicago author-date
Beeckmans, Luce, David Vrambout, Lies Hens, and Thomas Block. 2022. “Diversiteit in Sociale Huisvesting : Bewonersparticipatie in Het Ontwerp- En Besluitvormingsproces van de ‘Duurzame Tuinwijk van de 21ste Eeuw.’” RUIMTE (BRUSSEL) 54: 22–27.
Chicago author-date (all authors)
Beeckmans, Luce, David Vrambout, Lies Hens, and Thomas Block. 2022. “Diversiteit in Sociale Huisvesting : Bewonersparticipatie in Het Ontwerp- En Besluitvormingsproces van de ‘Duurzame Tuinwijk van de 21ste Eeuw.’” RUIMTE (BRUSSEL) 54: 22–27.
Vancouver
1.
Beeckmans L, Vrambout D, Hens L, Block T. Diversiteit in sociale huisvesting : bewonersparticipatie in het ontwerp- en besluitvormingsproces van de “duurzame tuinwijk van de 21ste eeuw.” RUIMTE (BRUSSEL). 2022;54:22–7.
IEEE
[1]
L. Beeckmans, D. Vrambout, L. Hens, and T. Block, “Diversiteit in sociale huisvesting : bewonersparticipatie in het ontwerp- en besluitvormingsproces van de ‘duurzame tuinwijk van de 21ste eeuw,’” RUIMTE (BRUSSEL), vol. 54, pp. 22–27, 2022.
@article{8764064,
 abstract   = {{Hoe kunnen we ontwerp- en besluitvormingsprocessen rond sociale woonwijken democratiseren, collectiviseren en inclusiever maken? Binnen de Gentse Stadsacademie worden dergelijke vraagstukken transdisciplinair onderzocht in masterproefateliers waarin verschillende masterstudenten en hun promotoren nauw samenwerken met heel wat niet-academische actoren. In dit artikel voor ‘Ruimte’, het tijdschrift van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning, komt het onderzoek aan bod van het atelier ‘Diversiteit in sociale huisvesting – Case Sint-Bernadettewijk’. De Pano-reportage uit 2018 waarin deze sociale tuinwijk werd geportretteerd als een wijk vol ‘schimmelwoningen’ deed heel wat stof opwaaien. Na een omstreden besluitvorming werd beslist de Bernadettewijk volledig te slopen en te vervangen door een ‘duurzame tuinwijk van de 21ste eeuw’. Met acht studenten uit verschillende opleidingen, hun promotoren en vele stedelijke actoren, onder meer uit de Dienst Wonen van de Stad Gent, de sociale huisvestingsmaatschappijen en sogent, blikten we vooruit op de toekomst van de Bernadettewijk vanuit diverse perspectieven: woontypologie, bewonerstoe-eigening, collectieve voorzieningen, bovenlokale verbinding, participatie, moreel beraad en burgerschap. In dit artikel nemen twee studenten het woord die elk vanuit hun eigen achtergrond, respectievelijk sociaal werk (Lies Hens) en architectuur en stedenbouw (David Vrambout), etnografisch onderzoek verrichten naar (de potenties van) bewonersparticipatie in het ontwerp- en besluitvormingsproces van sociale huisvesting, in casu de Bernadettewijk. Hun onderzoek toont het belang van het ‘re-designen van het design proces’ vanuit een rechtvaardigheidsperspectief.}},
 author    = {{Beeckmans, Luce and Vrambout, David and Hens, Lies and Block, Thomas}},
 issn     = {{2032-0809}},
 journal   = {{RUIMTE (BRUSSEL)}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{22--27}},
 title    = {{Diversiteit in sociale huisvesting : bewonersparticipatie in het ontwerp- en besluitvormingsproces van de ‘duurzame tuinwijk van de 21ste eeuw’}},
 url     = {{https://www.vrp.be/ruimte}},
 volume    = {{54}},
 year     = {{2022}},
}