Advanced search
1 file | 687.05 KB Add to list
Author
Organization
Abstract
De snelle toename van het aantal ouderen met multimorbiditeit wereldwijd en daaraan gerelateerde polyfarmacie vormt een belangrijke uitdaging voor de gezondheidszorg en meer specifiek voor een veilig geneesmiddelengebruik. Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat 10% van de acute ziekenhuisopnames bij ouderen geneesmiddelgerelateerd is, de helft hiervan zou vermijdbaar zijn (VWS 2017). Het is van groot belang dat voorschrijvers op de hoogte zijn van de specifieke aspecten die het gebruik van geneesmiddelen bij ouderen anders maken dan bij jongere patiënten. Aangezien veel ouderen chronische aandoeningen hebben, gebruiken zij een geneesmiddel vaak langdurig. Verschillende factoren beïnvloeden de reactie op en de dosering van geneesmiddelen bij ouderen. De fysiologische homeostase is bij gezonde ouderen minder robuust dan bij jonger volwassenen en dat heeft zijn weerslag op de farmacokinetiek en farmacodynamiek van geneesmiddelen. Bij ouderen met multimorbiditeit zijn cel- en orgaanfuncties vaak nog sterker achteruitgegaan. Polyfarmacie en het risico op ongewenste interacties vergroot de incidentie van bijwerkingen. Een bijkomend probleem bij geriatrische patiënten is dat symptomen worden gemaskeerd, omgekeerd of achterwege blijven. Dit bemoeilijkt niet alleen de diagnose, maar ook de evaluatie van de werking en bijwerkingen van een geneesmiddel. De arts moet daarom extra kritisch zijn bij het selecteren en voorschrijven van een geneesmiddel. Daarbij moeten de dosering en de duur van de farmacotherapie voortdurend gemonitord worden.
Keywords
farmacotherapie, ouderen

Downloads

 • Hoofdstuk 08 van Leerboek Geriatrie 4e druk Proef. 2.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 687.05 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Knol, Wilma, et al. “Farmacotherapie Bij Ouderen.” Leerboek Geriatrie Probleemgeoriënteerd Werken Met Ouderen, De Tijdstroom uitgeverij, 2022, pp. 89–106.
APA
Knol, W., Drenth, C., Petrovic, M., & van Marum, R. (2022). Farmacotherapie bij ouderen. In Leerboek Geriatrie Probleemgeoriënteerd werken met ouderen (pp. 89–106). Utrecht: De Tijdstroom uitgeverij.
Chicago author-date
Knol, Wilma, Clara Drenth, Mirko Petrovic, and Rob van Marum. 2022. “Farmacotherapie Bij Ouderen.” In Leerboek Geriatrie Probleemgeoriënteerd Werken Met Ouderen, 89–106. Utrecht: De Tijdstroom uitgeverij.
Chicago author-date (all authors)
Knol, Wilma, Clara Drenth, Mirko Petrovic, and Rob van Marum. 2022. “Farmacotherapie Bij Ouderen.” In Leerboek Geriatrie Probleemgeoriënteerd Werken Met Ouderen, 89–106. Utrecht: De Tijdstroom uitgeverij.
Vancouver
1.
Knol W, Drenth C, Petrovic M, van Marum R. Farmacotherapie bij ouderen. In: Leerboek Geriatrie Probleemgeoriënteerd werken met ouderen. Utrecht: De Tijdstroom uitgeverij; 2022. p. 89–106.
IEEE
[1]
W. Knol, C. Drenth, M. Petrovic, and R. van Marum, “Farmacotherapie bij ouderen,” in Leerboek Geriatrie Probleemgeoriënteerd werken met ouderen, Utrecht: De Tijdstroom uitgeverij, 2022, pp. 89–106.
@incollection{8762776,
 abstract   = {{De snelle toename van het aantal ouderen met multimorbiditeit wereldwijd en daaraan gerelateerde polyfarmacie vormt een belangrijke uitdaging voor de gezondheidszorg en meer specifiek voor een veilig geneesmiddelengebruik. Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat 10% van de acute ziekenhuisopnames bij ouderen geneesmiddelgerelateerd is, de helft hiervan zou vermijdbaar zijn (VWS 2017). Het is van groot belang dat voorschrijvers op de hoogte zijn van de specifieke aspecten die het gebruik van geneesmiddelen bij ouderen anders 
maken dan bij jongere patiënten. Aangezien veel ouderen chronische aandoeningen hebben, gebruiken zij een 
geneesmiddel vaak langdurig.
Verschillende factoren beïnvloeden de reactie op en de dosering van geneesmiddelen bij ouderen. De fysiologische homeostase is bij gezonde ouderen minder robuust dan bij jonger volwassenen en dat heeft zijn weerslag op de farmacokinetiek en farmacodynamiek van geneesmiddelen. Bij ouderen met multimorbiditeit zijn 
cel- en orgaanfuncties vaak nog sterker achteruitgegaan. Polyfarmacie en het risico op ongewenste interacties vergroot de incidentie van bijwerkingen. Een bijkomend probleem bij geriatrische patiënten is dat symptomen worden gemaskeerd, omgekeerd of achterwege blijven. Dit bemoeilijkt niet alleen de diagnose, maar ook de evaluatie van de werking en bijwerkingen van een geneesmiddel. De arts moet daarom extra kritisch zijn bij het selecteren en voorschrijven van een geneesmiddel. Daarbij moeten de dosering en de duur van de farmacotherapie voortdurend gemonitord worden.}},
 author    = {{Knol, Wilma and Drenth, Clara and Petrovic, Mirko and van Marum, Rob}},
 booktitle  = {{Leerboek Geriatrie Probleemgeoriënteerd werken met ouderen}},
 keywords   = {{farmacotherapie,ouderen}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{89--106}},
 publisher  = {{De Tijdstroom uitgeverij}},
 title    = {{Farmacotherapie bij ouderen}},
 year     = {{2022}},
}