
Veiligheid en gezondheid in noodsituaties : een doorlichting van de welzijnsreglementering voor wat betreft brandweer, politie, civiele bescherming en defensie ingezet tijdens noodsituaties in België
- Author
- Bart Vanclooster (UGent) and Wim Hardyns (UGent)
- Organization
- Abstract
- De Europese Kaderrichtlijn 89/391/EEG van 12 juni 1989 diende als basis voor de Belgische welzijnsreglementering. Zowel de EU als België maakt gewag van de specificiteit van brandweer, politie, civiele bescherming en defensie. Deze bijdrage geeft de resultaten weer van een doorlichting van de omzetting van de EU-regelgeving naar Belgisch recht gezien vanuit het standpunt van deze vier werkgevers. Er wordt aangetoond dat de Belgische wetgeving ruimer en strenger is dan wat Europa eist. Dit zorgt voor praktische problemen in noodsituaties, bijvoorbeeld op het vlak van de systematische risicobeheersing. Er wordt ook vastgesteld dat de vakliteratuur die het doen en laten in de interventiezone beschrijft op haar beurt, wanneer het over aan veiligheid en gezondheid van de werknemers gerelateerde onderwerpen gaat, niet refereert aan de welzijnsreglementering. Ten slotte wordt aangetoond dat sommige EU-lidstaten voor een minder strenge omzetting van de Kaderrichtlijn hebben gekozen en hierbij meer begrip tonen voor de specificiteit van de zogenaamde “interveniërende disciplines”. Op het einde van deze bijdrage volgt een reeks aanbevelingen.
- Keywords
- veiligheid, gezondheid, noodsituaties, welzijnsreglementering, brandweer, politie, civiele bescherming, defensie
Downloads
-
(...).pdf
- full text (Published version)
- |
- UGent only
- |
- |
- 1.47 MB
Citation
Please use this url to cite or link to this publication: http://hdl.handle.net/1854/LU-8761808
- MLA
- Vanclooster, Bart, and Wim Hardyns. “Veiligheid En Gezondheid in Noodsituaties : Een Doorlichting van de Welzijnsreglementering Voor Wat Betreft Brandweer, Politie, Civiele Bescherming En Defensie Ingezet Tijdens Noodsituaties in België.” REVUE DE DROIT SOCIAL (BRUXELLES) = TIJDSCHRIFT VOOR SOCIAAL RECHT, edited by Mireille Delange et al., vol. 2021, no. 3, 2021, pp. 525–83.
- APA
- Vanclooster, B., & Hardyns, W. (2021). Veiligheid en gezondheid in noodsituaties : een doorlichting van de welzijnsreglementering voor wat betreft brandweer, politie, civiele bescherming en defensie ingezet tijdens noodsituaties in België. REVUE DE DROIT SOCIAL (BRUXELLES) = TIJDSCHRIFT VOOR SOCIAAL RECHT, 2021(3), 525–583.
- Chicago author-date
- Vanclooster, Bart, and Wim Hardyns. 2021. “Veiligheid En Gezondheid in Noodsituaties : Een Doorlichting van de Welzijnsreglementering Voor Wat Betreft Brandweer, Politie, Civiele Bescherming En Defensie Ingezet Tijdens Noodsituaties in België.” Edited by Mireille Delange, Patrick Humblet, and Ria Janvier. REVUE DE DROIT SOCIAL (BRUXELLES) = TIJDSCHRIFT VOOR SOCIAAL RECHT 2021 (3): 525–83.
- Chicago author-date (all authors)
- Vanclooster, Bart, and Wim Hardyns. 2021. “Veiligheid En Gezondheid in Noodsituaties : Een Doorlichting van de Welzijnsreglementering Voor Wat Betreft Brandweer, Politie, Civiele Bescherming En Defensie Ingezet Tijdens Noodsituaties in België.” Ed by. Mireille Delange, Patrick Humblet, and Ria Janvier. REVUE DE DROIT SOCIAL (BRUXELLES) = TIJDSCHRIFT VOOR SOCIAAL RECHT 2021 (3): 525–583.
- Vancouver
- 1.Vanclooster B, Hardyns W. Veiligheid en gezondheid in noodsituaties : een doorlichting van de welzijnsreglementering voor wat betreft brandweer, politie, civiele bescherming en defensie ingezet tijdens noodsituaties in België. Delange M, Humblet P, Janvier R, editors. REVUE DE DROIT SOCIAL (BRUXELLES) = TIJDSCHRIFT VOOR SOCIAAL RECHT. 2021;2021(3):525–83.
- IEEE
- [1]B. Vanclooster and W. Hardyns, “Veiligheid en gezondheid in noodsituaties : een doorlichting van de welzijnsreglementering voor wat betreft brandweer, politie, civiele bescherming en defensie ingezet tijdens noodsituaties in België,” REVUE DE DROIT SOCIAL (BRUXELLES) = TIJDSCHRIFT VOOR SOCIAAL RECHT, vol. 2021, no. 3, pp. 525–583, 2021.
@article{8761808, abstract = {{De Europese Kaderrichtlijn 89/391/EEG van 12 juni 1989 diende als basis voor de Belgische welzijnsreglementering. Zowel de EU als België maakt gewag van de specificiteit van brandweer, politie, civiele bescherming en defensie. Deze bijdrage geeft de resultaten weer van een doorlichting van de omzetting van de EU-regelgeving naar Belgisch recht gezien vanuit het standpunt van deze vier werkgevers. Er wordt aangetoond dat de Belgische wetgeving ruimer en strenger is dan wat Europa eist. Dit zorgt voor praktische problemen in noodsituaties, bijvoorbeeld op het vlak van de systematische risicobeheersing. Er wordt ook vastgesteld dat de vakliteratuur die het doen en laten in de interventiezone beschrijft op haar beurt, wanneer het over aan veiligheid en gezondheid van de werknemers gerelateerde onderwerpen gaat, niet refereert aan de welzijnsreglementering. Ten slotte wordt aangetoond dat sommige EU-lidstaten voor een minder strenge omzetting van de Kaderrichtlijn hebben gekozen en hierbij meer begrip tonen voor de specificiteit van de zogenaamde “interveniërende disciplines”. Op het einde van deze bijdrage volgt een reeks aanbevelingen.}}, author = {{Vanclooster, Bart and Hardyns, Wim}}, editor = {{Delange, Mireille and Humblet, Patrick and Janvier, Ria}}, issn = {{0035-1113}}, journal = {{REVUE DE DROIT SOCIAL (BRUXELLES) = TIJDSCHRIFT VOOR SOCIAAL RECHT}}, keywords = {{veiligheid,gezondheid,noodsituaties,welzijnsreglementering,brandweer,politie,civiele bescherming,defensie}}, language = {{dut}}, number = {{3}}, pages = {{525--583}}, title = {{Veiligheid en gezondheid in noodsituaties : een doorlichting van de welzijnsreglementering voor wat betreft brandweer, politie, civiele bescherming en defensie ingezet tijdens noodsituaties in België}}, volume = {{2021}}, year = {{2021}}, }