Advanced search
Add to list

Het conceptualiseren en meten van digitale competenties

Author
Organization
Abstract
Aan de term digitale geletterdheid (of verwante concepten die vaak als synoniem worden gebruikt zoals ICT-geletterdheid, technologische geletterdheid, ICT- competenties of digitale competenties) worden verschillende betekenissen toegekend. Deze bijdrage is gebaseerd op een systematische review van de onderzoeksliteratuur. Digitale geletterdheid wordt doorgaans omschreven als een geheel van competenties met als primair doel om te kunnen functioneren in onze informatiemaatschappij. Het is dus een overkoepelend concept voor de verschillende kennis, vaardigheden, houdingen en waarden die ermee gepaard gaan. Bij het ontwikkelen van meetinstrumenten wordt digitale geletterdheid echter vooral geoperationaliseerd in termen van vaardigheden en ligt de focus voornamelijk op de competentiegebieden ‘informatie- en datageletterdheid’, ‘communicatie en samenwerking’ en ‘creatie van digitale inhoud’. In de literatuur blijven de competentiegebieden ‘veiligheid’ en ‘probleemoplossing’ tot op heden onderbelicht.

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Godaert, Eline, et al. “Het Conceptualiseren En Meten van Digitale Competenties.” Onderwijs Research Dagen (ORD), Abstracts, 2021.
APA
Godaert, E., Aesaert, K., Voogt, J., & van Braak, J. (2021). Het conceptualiseren en meten van digitale competenties. Onderwijs Research Dagen (ORD), Abstracts. Presented at the ORD (Onderwijs Research Dagen), Utrecht, the Netherlands (online).
Chicago author-date
Godaert, Eline, Koen Aesaert, Joke Voogt, and Johan van Braak. 2021. “Het Conceptualiseren En Meten van Digitale Competenties.” In Onderwijs Research Dagen (ORD), Abstracts.
Chicago author-date (all authors)
Godaert, Eline, Koen Aesaert, Joke Voogt, and Johan van Braak. 2021. “Het Conceptualiseren En Meten van Digitale Competenties.” In Onderwijs Research Dagen (ORD), Abstracts.
Vancouver
1.
Godaert E, Aesaert K, Voogt J, van Braak J. Het conceptualiseren en meten van digitale competenties. In: Onderwijs Research Dagen (ORD), Abstracts. 2021.
IEEE
[1]
E. Godaert, K. Aesaert, J. Voogt, and J. van Braak, “Het conceptualiseren en meten van digitale competenties,” in Onderwijs Research Dagen (ORD), Abstracts, Utrecht, the Netherlands (online), 2021.
@inproceedings{8754575,
 abstract   = {{Aan de term digitale geletterdheid (of verwante concepten die vaak als synoniem worden gebruikt zoals ICT-geletterdheid, technologische geletterdheid, ICT- competenties of digitale competenties) worden verschillende betekenissen toegekend. Deze bijdrage is gebaseerd op een systematische review van de onderzoeksliteratuur. Digitale geletterdheid wordt doorgaans omschreven als een geheel van competenties met als primair doel om te kunnen functioneren in onze informatiemaatschappij. Het is dus een overkoepelend concept voor de verschillende kennis, vaardigheden, houdingen en waarden die ermee gepaard gaan. Bij het ontwikkelen van meetinstrumenten wordt digitale geletterdheid echter vooral geoperationaliseerd in termen van vaardigheden en ligt de focus voornamelijk op de competentiegebieden ‘informatie- en datageletterdheid’, ‘communicatie en samenwerking’ en ‘creatie van digitale inhoud’. In de literatuur blijven de competentiegebieden ‘veiligheid’ en ‘probleemoplossing’ tot op heden onderbelicht.}},
 author    = {{Godaert, Eline and Aesaert, Koen and Voogt, Joke and van Braak, Johan}},
 booktitle  = {{Onderwijs Research Dagen (ORD), Abstracts}},
 language   = {{dut}},
 location   = {{Utrecht, the Netherlands (online)}},
 title    = {{Het conceptualiseren en meten van digitale competenties}},
 year     = {{2021}},
}