Advanced search
1 file | 383.21 KB Add to list

Over hallucinaties : subject aan de wereld, werelden aan het subject

Author
Organization
Abstract
Deze tekst onderzoekt, in het spoor van het ‘veldwerk’ dat Oliver Sacks in de neurologie verricht heeft rond hallucinaties bij organische defecten, de plaats, functie en zin van hallucinatoire fenomenen binnen de kliniek van de psychose. De auteur gaat eerst ten rade bij de fenomenologische traditie voor zover deze de klinische psychiatrie op het niveau van de ervaring heeft proberen vatten, denken, veranderen. Daarnaast wordt vanuit de psychoanalyse gezocht hoe hallucinaties een plaats te geven binnen een theorie van het subject. Voorbij de fenomenologie van de ervaring viseert dit laatste zo, vanuit Lacan, het niveau van de structuur. Conform zijn onderwijs uit de jaren 1950-60 over de psychose wil dat zeggen: de hallucinatie te denken vanuit haar verbale dimensie en allusieve logica. Meer dan een louter theoretisch werk betracht deze tekst duiding van een kliniek te zijn die in al zijn geweld en verschijningsvormen eerst het reële aandoet: die van de acute psychose. In de geest van Sacks zal de auteur een subject centraal stellen dat zich noodgedwongen, even delicaat als beeldrijk, aan de rand van de wereld ophoudt.
This text investigates, following the ‘field work’ of Oliver Sacks in neurology concerning hallucinations subsequent to organic defaults, the place, function and meaning of the hallucinatory phenomenon in the clinic of psychosis. First, the author considers the phenomenological tradition insofar as it has attempted to grasp, think and change clinical psychiatry at the level of experience. Secondly, it investigates to what extent hallucinations can be seized from within a psychoanalytical theory of the subject. Beyond the phenomenology of experience the latter aims, with Lacan, at the level of structure. Following his teaching on psychosis from the 1950s and 1960s this means: to think hallucinations from their verbal dimension and allusive logic. Rather than providing a theoretical work, this text attempts to grasp a clinic that presents itself first and foremost in the real: the clinic of acute psychosis. In the spirit of Sacks, the author will put centre stage a subject that finds itself, out of necessity, both delicate and imaginative, on the edge of the world.
Keywords
Oliver Sacks, hallucinaties, psychose, fenomenologie, psychoanalyse

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 383.21 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Persijn, Jan-Jasper. “Over Hallucinaties : Subject Aan de Wereld, Werelden Aan Het Subject.” PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPEKTIEVEN, vol. 40, no. 1, 2022, pp. 37–57.
APA
Persijn, J.-J. (2022). Over hallucinaties : subject aan de wereld, werelden aan het subject. PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPEKTIEVEN, 40(1), 37–57.
Chicago author-date
Persijn, Jan-Jasper. 2022. “Over Hallucinaties : Subject Aan de Wereld, Werelden Aan Het Subject.” PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPEKTIEVEN 40 (1): 37–57.
Chicago author-date (all authors)
Persijn, Jan-Jasper. 2022. “Over Hallucinaties : Subject Aan de Wereld, Werelden Aan Het Subject.” PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPEKTIEVEN 40 (1): 37–57.
Vancouver
1.
Persijn J-J. Over hallucinaties : subject aan de wereld, werelden aan het subject. PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPEKTIEVEN. 2022;40(1):37–57.
IEEE
[1]
J.-J. Persijn, “Over hallucinaties : subject aan de wereld, werelden aan het subject,” PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPEKTIEVEN, vol. 40, no. 1, pp. 37–57, 2022.
@article{8753326,
 abstract   = {{Deze tekst onderzoekt, in het spoor van het ‘veldwerk’ dat Oliver Sacks in de neurologie verricht heeft rond hallucinaties bij organische defecten, de plaats, functie en zin van hallucinatoire fenomenen binnen de kliniek van de psychose. De auteur gaat eerst ten rade bij de fenomenologische traditie voor zover deze de klinische psychiatrie op het niveau van de ervaring heeft proberen vatten, denken, veranderen. Daarnaast wordt vanuit de psychoanalyse gezocht hoe hallucinaties een plaats te geven binnen een theorie van het subject. Voorbij de fenomenologie van de ervaring viseert dit laatste zo, vanuit Lacan, het niveau van de structuur. Conform zijn onderwijs uit de jaren 1950-60 over de psychose wil dat zeggen: de hallucinatie te denken vanuit haar verbale dimensie en allusieve logica. Meer dan een louter theoretisch werk betracht deze tekst duiding van een kliniek te zijn die in al zijn geweld en verschijningsvormen eerst het reële aandoet: die van de acute psychose. In de geest van Sacks zal de auteur een subject centraal stellen dat zich noodgedwongen, even delicaat als beeldrijk, aan de rand van de wereld ophoudt.}},
 author    = {{Persijn, Jan-Jasper}},
 issn     = {{0771-5862}},
 journal   = {{PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPEKTIEVEN}},
 keywords   = {{Oliver Sacks,hallucinaties,psychose,fenomenologie,psychoanalyse}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{1}},
 pages    = {{37--57}},
 title    = {{Over hallucinaties : subject aan de wereld, werelden aan het subject}},
 volume    = {{40}},
 year     = {{2022}},
}