Advanced search
1 file | 198.52 KB Add to list

Het perfide pleidooi voor de straffeloosheid van hate speech

Dirk Voorhoof (UGent)
Author
Organization
Abstract
Het vonnis van de correctionele rechtbank in Gent van 4 januari 2022 in de zaak Hoeyberghs heeft voor een fel maatschappelijk debat gezorgd over de vrijheid van meningsuiting en de rol van de wetgever, van de rechter en van bepaalde instellingen zoals het Interfederaal Gelijkekansencentrum UNIA en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). Het was een erg bitsig debat soms, met focus op de vraag door wie, en hoe en waarom er grenzen aan de expressievrijheid kunnen of moeten worden gesteld. Met luide trom werd vooral de boodschap verkondigd dat juist niet aan de vrijheid van meningsuiting mag geraakt worden en dat die vrijheid (bijna) absoluut moet zijn. Analyse van het vonnis en de reacties op het vonnis.
Keywords
Freedom of expression, hate speech, seksism, incitement to discrimination and violence

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 198.52 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Voorhoof, Dirk. “Het Perfide Pleidooi Voor de Straffeloosheid van Hate Speech.” SAMENLEVING EN POLITIEK (BRUSSEL), vol. 29, no. 3, 2022, pp. 32–37.
APA
Voorhoof, D. (2022). Het perfide pleidooi voor de straffeloosheid van hate speech. SAMENLEVING EN POLITIEK (BRUSSEL), 29(3), 32–37.
Chicago author-date
Voorhoof, Dirk. 2022. “Het Perfide Pleidooi Voor de Straffeloosheid van Hate Speech.” SAMENLEVING EN POLITIEK (BRUSSEL) 29 (3): 32–37.
Chicago author-date (all authors)
Voorhoof, Dirk. 2022. “Het Perfide Pleidooi Voor de Straffeloosheid van Hate Speech.” SAMENLEVING EN POLITIEK (BRUSSEL) 29 (3): 32–37.
Vancouver
1.
Voorhoof D. Het perfide pleidooi voor de straffeloosheid van hate speech. SAMENLEVING EN POLITIEK (BRUSSEL). 2022;29(3):32–7.
IEEE
[1]
D. Voorhoof, “Het perfide pleidooi voor de straffeloosheid van hate speech,” SAMENLEVING EN POLITIEK (BRUSSEL), vol. 29, no. 3, pp. 32–37, 2022.
@article{8749292,
 abstract   = {{Het vonnis van de correctionele rechtbank in Gent van 4 januari 2022 in de zaak Hoeyberghs heeft voor een fel maatschappelijk debat gezorgd over de vrijheid van meningsuiting en de rol van de wetgever, van de rechter en van bepaalde instellingen zoals het Interfederaal Gelijkekansencentrum UNIA en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). Het was een erg bitsig debat soms, met focus op de vraag door wie, en hoe en waarom er grenzen aan de expressievrijheid kunnen of moeten worden gesteld. Met luide trom werd vooral de boodschap verkondigd dat juist niet aan de vrijheid van meningsuiting mag geraakt worden en dat die vrijheid (bijna) absoluut moet zijn. Analyse van het vonnis en de reacties op het vonnis.}},
 author    = {{Voorhoof, Dirk}},
 issn     = {{1372-0740}},
 journal   = {{SAMENLEVING EN POLITIEK (BRUSSEL)}},
 keywords   = {{Freedom of expression,hate speech,seksism,incitement to discrimination and violence}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{3}},
 pages    = {{32--37}},
 title    = {{Het perfide pleidooi voor de straffeloosheid van hate speech}},
 volume    = {{29}},
 year     = {{2022}},
}