Advanced search
1 file | 6.84 MB Add to list

Assessing, creating and using knowledge graph restrictions

Sven Lieber (UGent)
(2022)
Author
Promoter
(UGent) and (UGent)
Organization
Abstract
In 2020 was het aantal digitale bytes 40 keer groter dan het aantal sterren in het waarneembare heelal. Toch wordt het beantwoorden van eenvoudige vragen met deze data bijna onmogelijk, omdat elke applicatie data een beetje anders opslaat en het niet duidelijk is wat wat is. Een oplossing voor dit probleem is dat data van verschillende applicaties worden gekoppeld aan hergebruikbare definities op het web. Juist daarvoor worden zogenaamde Kennisgrafen gebruikt. Maar Kennisgrafen hebben echter begrenzingen nodig om uit te drukken wat zinvolle verbindingen zijn tussen data, anders kun je met je auto trouwen of de lucht opdrinken. Bovendien vereist een vlotte gegevensuitwisseling tussen applicaties lokale beperkingen om de kwaliteit te waarborgen. Ook als twee applicaties dezelfde definitie van "een persoon" delen, heeft een webshop ook het adres van de persoon nodig om een bestelling af te leveren, maar een bier-rating app niet. Deskundige hebben ondersteuning nodig bij het hergebruiken van Kennisgrafen. Dit doctoraat onderzocht hoe deskundige kunnen worden ondersteund bij het beoordelen van begrenzingen en maken van beperkingen voor Kennisgrafen. Hoe begrenzingen en beperkingen kunnen worden gebruikt, werd aangetoond in een project voor het bewaren van sociale media met de Koninklijke Bibliotheek van België.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only (changes to open access on 2027-03-10)
  • |
  • PDF
  • |
  • 6.84 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Lieber, Sven. Assessing, Creating and Using Knowledge Graph Restrictions. Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture, 2022.
APA
Lieber, S. (2022). Assessing, creating and using knowledge graph restrictions. Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture, Ghent, Belgium.
Chicago author-date
Lieber, Sven. 2022. “Assessing, Creating and Using Knowledge Graph Restrictions.” Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture.
Chicago author-date (all authors)
Lieber, Sven. 2022. “Assessing, Creating and Using Knowledge Graph Restrictions.” Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture.
Vancouver
1.
Lieber S. Assessing, creating and using knowledge graph restrictions. [Ghent, Belgium]: Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture; 2022.
IEEE
[1]
S. Lieber, “Assessing, creating and using knowledge graph restrictions,” Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture, Ghent, Belgium, 2022.
@phdthesis{8745750,
 abstract   = {{In 2020 was het aantal digitale bytes 40 keer groter dan het aantal sterren in het waarneembare heelal. Toch wordt het beantwoorden van eenvoudige vragen met deze data bijna onmogelijk, omdat elke applicatie data een beetje anders opslaat en het niet duidelijk is wat wat is. Een oplossing voor dit probleem is dat data van verschillende applicaties worden gekoppeld aan hergebruikbare definities op het web. Juist daarvoor worden zogenaamde Kennisgrafen gebruikt. Maar Kennisgrafen hebben echter begrenzingen nodig om uit te drukken wat zinvolle verbindingen zijn tussen data, anders kun je met je auto trouwen of de lucht opdrinken. Bovendien vereist een vlotte gegevensuitwisseling tussen applicaties lokale beperkingen om de kwaliteit te waarborgen. Ook als twee applicaties dezelfde definitie van "een persoon" delen, heeft een webshop ook het adres van de persoon nodig om een bestelling af te leveren, maar een bier-rating app niet. Deskundige hebben ondersteuning nodig bij het hergebruiken van Kennisgrafen. Dit doctoraat onderzocht hoe deskundige kunnen worden ondersteund bij het beoordelen van begrenzingen en maken van beperkingen voor Kennisgrafen. Hoe begrenzingen en beperkingen kunnen worden gebruikt, werd aangetoond in een project voor het bewaren van sociale media met de Koninklijke Bibliotheek van België.}},
 author    = {{Lieber, Sven}},
 isbn     = {{9789463555784}},
 language   = {{eng}},
 pages    = {{XXIV, 197}},
 publisher  = {{Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture}},
 school    = {{Ghent University}},
 title    = {{Assessing, creating and using knowledge graph restrictions}},
 year     = {{2022}},
}