Advanced search
1 file | 3.62 MB Add to list

Het gebrek van de zaak : een rechtswetenschappelijke deconstructie en een begin van reconstructie van de doctrine over de zaakaansprakelijkheid

Jochen Tanghe (UGent)
(2021)
Author
Promoter
(UGent)
Organization
Abstract
Volgens de bestaande doctrine is een persoon op grond van artikel 1384 (1) Oud BW aansprakelijk voor schade die wordt veroorzaakt door het gebrek van een zaak waarover hij de bewaring heeft. Over de afbakening van deze aansprakelijkheidsregel bestaat vandaag erg veel onduidelijkheid. Voornamelijk de betekenis van het begrip van een gebrek van een zaak heeft veel kritische commentaren uitgelokt. De interpretatiemoeilijkheden met betrekking tot dit begrip hebben geleid tot een intern tegenstrijdige en vage slagzinnendoctrine op basis waarvan elk gewenst resultaat kan worden gerationaliseerd. Vele rechtsgeleerden menen dat daardoor de rechtszekerheid in het gedrang komt. In een poging om aan deze kritieken tegemoet te komen, heb ik deze kwestie met mijn doctoraal proefschrift benaderd als een wetenschappelijk probleem. Kennelijk is de bestaande theorie geen accurate weergave van de juridische realiteit. Met de juridische realiteit is het geheel van rechterlijke beslissingen bedoeld zoals deze bestaan als feiten in de maatschappelijke werkelijkheid, los van de wijze waarop deze door rechters theoretisch worden gemotiveerd. De doelstelling van mijn proefschrift was dan ook een alternatieve, descriptieve theorie over het gebrek van de zaak naar voren te schuiven waarmee deze rechterlijke beslissingen op een accurate en intern consistente wijze worden voorgesteld. Daarmee bouwt dit proefschrift op methodologisch vlak voort op de inzichten van het Amerikaanse legal realism. Voor de vorming van een descriptieve theorie werd aansluiting gevonden bij een ruimere, rechtstheoretische benadering van aansprakelijkheidsregels die deze voorstelt als uitdrukkingen van vereffenende rechtvaardigheid (corrective justice) en uitgaat van twee verschillende bouwstenen, namelijk de onrechtmatigheid en de verantwoordelijkheid. Het gebrek van de zaak komt dan voor als een onrechtmatig feit. Een accurate en theoretisch zuivere voorstelling van de werkelijk bestaande aansprakelijkheidsgrenzen waaraan het gebrek van de zaak in zijn huidige doctrinale weergave beantwoordt, vereist dat in dit proefschift ook enkele inzichten over de verantwoordelijkheid worden aangevoerd.
Keywords
Aansprakelijkheidsrecht, Objectieve aansprakelijkheid, Foutloze aansprakelijkheid, Aansprakelijkheid voor zaken, Zaakaansprakelijkheid, Het gebrek van de zaak, artikel 1384, lid 1, oud BW

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only (changes to open access on 2026-09-28)
  • |
  • PDF
  • |
  • 3.62 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Tanghe, Jochen. Het Gebrek van de Zaak : Een Rechtswetenschappelijke Deconstructie En Een Begin van Reconstructie van de Doctrine over de Zaakaansprakelijkheid. Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie, 2021.
APA
Tanghe, J. (2021). Het gebrek van de zaak : een rechtswetenschappelijke deconstructie en een begin van reconstructie van de doctrine over de zaakaansprakelijkheid. Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie, Gent.
Chicago author-date
Tanghe, Jochen. 2021. “Het Gebrek van de Zaak : Een Rechtswetenschappelijke Deconstructie En Een Begin van Reconstructie van de Doctrine over de Zaakaansprakelijkheid.” Gent: Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie.
Chicago author-date (all authors)
Tanghe, Jochen. 2021. “Het Gebrek van de Zaak : Een Rechtswetenschappelijke Deconstructie En Een Begin van Reconstructie van de Doctrine over de Zaakaansprakelijkheid.” Gent: Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie.
Vancouver
1.
Tanghe J. Het gebrek van de zaak : een rechtswetenschappelijke deconstructie en een begin van reconstructie van de doctrine over de zaakaansprakelijkheid. [Gent]: Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie; 2021.
IEEE
[1]
J. Tanghe, “Het gebrek van de zaak : een rechtswetenschappelijke deconstructie en een begin van reconstructie van de doctrine over de zaakaansprakelijkheid,” Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie, Gent, 2021.
@phdthesis{8735549,
 abstract   = {{Volgens de bestaande doctrine is een persoon op grond van artikel 1384 (1) Oud BW aansprakelijk voor schade die wordt veroorzaakt door het gebrek van een zaak waarover hij de bewaring heeft. Over de afbakening van deze aansprakelijkheidsregel bestaat vandaag erg veel onduidelijkheid. Voornamelijk de betekenis van het begrip van een gebrek van een zaak heeft veel kritische commentaren uitgelokt. De interpretatiemoeilijkheden met betrekking tot dit begrip hebben geleid tot een intern tegenstrijdige en vage slagzinnendoctrine op basis waarvan elk gewenst resultaat kan worden gerationaliseerd. Vele rechtsgeleerden menen dat daardoor de rechtszekerheid in het gedrang komt.
In een poging om aan deze kritieken tegemoet te komen, heb ik deze kwestie met mijn doctoraal proefschrift benaderd als een wetenschappelijk probleem. Kennelijk is de bestaande theorie geen accurate weergave van de juridische realiteit. Met de juridische realiteit is het geheel van rechterlijke beslissingen bedoeld zoals deze bestaan als feiten in de maatschappelijke werkelijkheid, los van de wijze waarop deze door rechters theoretisch worden gemotiveerd. De doelstelling van mijn proefschrift was dan ook een alternatieve, descriptieve theorie over het gebrek van de zaak naar voren te schuiven waarmee deze rechterlijke beslissingen op een accurate en intern consistente wijze worden voorgesteld. Daarmee bouwt dit proefschrift op methodologisch vlak voort op de inzichten van het Amerikaanse legal realism.
Voor de vorming van een descriptieve theorie werd aansluiting gevonden bij een ruimere, rechtstheoretische benadering van aansprakelijkheidsregels die deze voorstelt als uitdrukkingen van vereffenende rechtvaardigheid (corrective justice) en uitgaat van twee verschillende bouwstenen, namelijk de onrechtmatigheid en de verantwoordelijkheid. Het gebrek van de zaak komt dan voor als een onrechtmatig feit. Een accurate en theoretisch zuivere voorstelling van de werkelijk bestaande aansprakelijkheidsgrenzen waaraan het gebrek van de zaak in zijn huidige doctrinale weergave beantwoordt, vereist dat in dit proefschift ook enkele inzichten over de verantwoordelijkheid worden aangevoerd.}},
 author    = {{Tanghe, Jochen}},
 keywords   = {{Aansprakelijkheidsrecht,Objectieve aansprakelijkheid,Foutloze aansprakelijkheid,Aansprakelijkheid voor zaken,Zaakaansprakelijkheid,Het gebrek van de zaak,artikel 1384,lid 1,oud BW}},
 language   = {{eng}},
 pages    = {{VIII, 444}},
 publisher  = {{Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie}},
 school    = {{Ghent University}},
 title    = {{Het gebrek van de zaak : een rechtswetenschappelijke deconstructie en een begin van reconstructie van de doctrine over de zaakaansprakelijkheid}},
 year     = {{2021}},
}