Advanced search
1 file | 757.02 KB Add to list

Vervolging van haatmisdrijven is noodzakelijke inperking van de expressievrijheid

Dirk Voorhoof (UGent)
Author
Organization
Abstract
Het vonnis van de Mechelse rechtbank van 26 mei 2021 waarin vier leden van Voorpost werden veroordeeld wegens het aanzetten tot haat en discriminatie tegen moslimgelovigen heeft felle reacties uitgelokt. Een aantal politici vinden er een argument in om zich te verzetten tegen de mogelijkheid van effectieve strafvervolging van een reeks haatmisdrijven die in België al jaren strafbaar zijn, en toch niet worden vervolgd wegens de bevoegdheid van het hof van assisen voor drukpersmisdrijven. Het is een slecht teken voor de rechtstaat en de democratie dat een minderheid in het parlement een noodzakelijke herziening van een grondwetsartikel dreigt tegen te houden, terwijl de wijziging nodig is om slachtoffers van discriminatie, haat of geweld een vorm van effectieve rechtsbescherming te verlenen. Met deze een poging om de wat complexe problematiek te verduidelijken.
Keywords
Expressievrijheid, aanzetten tot haat, geweld en discriminatie, haatmisdrijven, bevoegdheid van hof van assisen inzake drukpersmisdrijven, herziening art. 150 Grondwet

Downloads

 • HaatmisdrijvenVOORHOOF.Final.JK432.pdf
  • full text (Accepted manuscript)
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 757.02 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Voorhoof, Dirk. “Vervolging van Haatmisdrijven Is Noodzakelijke Inperking van de Expressievrijheid.” DE JURISTENKRANT (DEURNE), no. 432, 2021, pp. 12–13.
APA
Voorhoof, D. (2021). Vervolging van haatmisdrijven is noodzakelijke inperking van de expressievrijheid. DE JURISTENKRANT (DEURNE), (432), 12–13.
Chicago author-date
Voorhoof, Dirk. 2021. “Vervolging van Haatmisdrijven Is Noodzakelijke Inperking van de Expressievrijheid.” DE JURISTENKRANT (DEURNE), no. 432: 12–13.
Chicago author-date (all authors)
Voorhoof, Dirk. 2021. “Vervolging van Haatmisdrijven Is Noodzakelijke Inperking van de Expressievrijheid.” DE JURISTENKRANT (DEURNE) (432): 12–13.
Vancouver
1.
Voorhoof D. Vervolging van haatmisdrijven is noodzakelijke inperking van de expressievrijheid. DE JURISTENKRANT (DEURNE). 2021;(432):12–3.
IEEE
[1]
D. Voorhoof, “Vervolging van haatmisdrijven is noodzakelijke inperking van de expressievrijheid,” DE JURISTENKRANT (DEURNE), no. 432, pp. 12–13, 2021.
@article{8734802,
 abstract   = {{Het vonnis van de Mechelse rechtbank van 26 mei 2021 waarin vier leden van Voorpost werden veroordeeld wegens het aanzetten tot haat en discriminatie tegen moslimgelovigen heeft felle reacties uitgelokt. Een aantal politici vinden er een argument in om zich te verzetten tegen de mogelijkheid van effectieve strafvervolging van een reeks haatmisdrijven die in België al jaren strafbaar zijn, en toch niet worden vervolgd wegens de bevoegdheid van het hof van assisen voor drukpersmisdrijven. Het is een slecht teken voor de rechtstaat en de democratie dat een minderheid in het parlement een noodzakelijke herziening van een grondwetsartikel dreigt tegen te houden, terwijl de wijziging nodig is om slachtoffers van discriminatie, haat of geweld een vorm van effectieve rechtsbescherming te verlenen. Met deze een poging om de wat complexe problematiek te verduidelijken.}},
 author    = {{Voorhoof, Dirk}},
 issn     = {{1374-3538}},
 journal   = {{DE JURISTENKRANT (DEURNE)}},
 keywords   = {{Expressievrijheid,aanzetten tot haat,geweld en discriminatie,haatmisdrijven,bevoegdheid van hof van assisen inzake drukpersmisdrijven,herziening art. 150 Grondwet}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{432}},
 pages    = {{12--13}},
 title    = {{Vervolging van haatmisdrijven is noodzakelijke inperking van de expressievrijheid}},
 year     = {{2021}},
}