Advanced search
1 file | 251.92 KB Add to list

Zo ouder, zo kind? Het effect van psychopathologie bij de ouder op de ontwikkeling van depressieve symptomen bij de jongere : de onderliggende rol van emotieregulatie

Author
Organization
Abstract
In deze crosssectionele studie onderzochten we of er een verband bestaat tussen depressieve klachten en algemene psychopathologie bij een ouder en depressieve klachten bij een jongere, en of dit verband (deels) verklaard kan worden door de emotieregulatie (ER)-strategieën bij de jongere. Uit de analyses blijkt dat depressieve klachten bij de jongeren positief samenhangen met algemene psychopathologie bij de ouders, zowel wanneer we de klachten van de jongeren meten via zelfrapportage als ouderrapportage. We konden dit positieve verband repliceren met specifieke depressieklachten van de ouder en oudergerapporteerde depressieve klachten van de jongere. Daarnaast vonden we bij jongeren een positief verband tussen maladaptieve ER en depressieve klachten. Bij adaptieve ER kwam enkel een negatief verband naar voren bij zelfgerapporteerde depressieve klachten. Er werd geen verband gevonden tussen psychopathologie bij de ouders en de ER-strategieën bij de jongere. Het huidige onderzoek wijst uit dat depressieve symptomen vaak transgenerationeel zijn. Aangezien depressieve klachten bij een jongere een mogelijke voorloper zijn van een latere, meer ernstige vorm van depressie, pleit dit voor vroegtijdige (secundaire) preventie en alertheid van hulpverleners wanneer een ouder zich aanmeldt met psychopathologie. Daarnaast lijkt ook het aanleren van adaptieve ER-strategieën een belangrijke interventie bij de aanpak van depressieve klachten bij jongeren.
Keywords
Psychopathologie, depressieve symptomen, emotieregulatie, jongeren

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 251.92 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Depauw, Hanne, et al. “Zo Ouder, Zo Kind? Het Effect van Psychopathologie Bij de Ouder Op de Ontwikkeling van Depressieve Symptomen Bij de Jongere : De Onderliggende Rol van Emotieregulatie.” TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE, vol. 51, no. 3, 2021, pp. 224–44.
APA
Depauw, H., Van Beveren, M.-L., Braet, J., Van Royen, A., & Braet, C. (2021). Zo ouder, zo kind? Het effect van psychopathologie bij de ouder op de ontwikkeling van depressieve symptomen bij de jongere : de onderliggende rol van emotieregulatie. TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE, 51(3), 224–244.
Chicago author-date
Depauw, Hanne, Marie-Lotte Van Beveren, Jolien Braet, Annelies Van Royen, and Caroline Braet. 2021. “Zo Ouder, Zo Kind? Het Effect van Psychopathologie Bij de Ouder Op de Ontwikkeling van Depressieve Symptomen Bij de Jongere : De Onderliggende Rol van Emotieregulatie.” TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE 51 (3): 224–44.
Chicago author-date (all authors)
Depauw, Hanne, Marie-Lotte Van Beveren, Jolien Braet, Annelies Van Royen, and Caroline Braet. 2021. “Zo Ouder, Zo Kind? Het Effect van Psychopathologie Bij de Ouder Op de Ontwikkeling van Depressieve Symptomen Bij de Jongere : De Onderliggende Rol van Emotieregulatie.” TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE 51 (3): 224–244.
Vancouver
1.
Depauw H, Van Beveren M-L, Braet J, Van Royen A, Braet C. Zo ouder, zo kind? Het effect van psychopathologie bij de ouder op de ontwikkeling van depressieve symptomen bij de jongere : de onderliggende rol van emotieregulatie. TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE. 2021;51(3):224–44.
IEEE
[1]
H. Depauw, M.-L. Van Beveren, J. Braet, A. Van Royen, and C. Braet, “Zo ouder, zo kind? Het effect van psychopathologie bij de ouder op de ontwikkeling van depressieve symptomen bij de jongere : de onderliggende rol van emotieregulatie,” TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE, vol. 51, no. 3, pp. 224–244, 2021.
@article{8727393,
 abstract   = {{In deze crosssectionele studie onderzochten we of er een verband bestaat tussen depressieve
klachten en algemene psychopathologie bij een ouder en depressieve klachten bij een jongere, en
of dit verband (deels) verklaard kan worden door de emotieregulatie (ER)-strategieën bij de jongere.
Uit de analyses blijkt dat depressieve klachten bij de jongeren positief samenhangen met algemene
psychopathologie bij de ouders, zowel wanneer we de klachten van de jongeren meten via zelfrapportage
als ouderrapportage. We konden dit positieve verband repliceren met specifieke depressieklachten
van de ouder en oudergerapporteerde depressieve klachten van de jongere. Daarnaast
vonden we bij jongeren een positief verband tussen maladaptieve ER en depressieve klachten.
Bij adaptieve ER kwam enkel een negatief verband naar voren bij zelfgerapporteerde depressieve
klachten. Er werd geen verband gevonden tussen psychopathologie bij de ouders en de ER-strategieën
bij de jongere. Het huidige onderzoek wijst uit dat depressieve symptomen vaak transgenerationeel
zijn. Aangezien depressieve klachten bij een jongere een mogelijke voorloper zijn van
een latere, meer ernstige vorm van depressie, pleit dit voor vroegtijdige (secundaire) preventie en
alertheid van hulpverleners wanneer een ouder zich aanmeldt met psychopathologie. Daarnaast
lijkt ook het aanleren van adaptieve ER-strategieën een belangrijke interventie bij de aanpak van
depressieve klachten bij jongeren.}},
 author    = {{Depauw, Hanne and Van Beveren, Marie-Lotte and Braet, Jolien and Van Royen, Annelies and Braet, Caroline}},
 issn     = {{1378-8647}},
 journal   = {{TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE}},
 keywords   = {{Psychopathologie,depressieve symptomen,emotieregulatie,jongeren}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{3}},
 pages    = {{224--244}},
 title    = {{Zo ouder, zo kind? Het effect van psychopathologie bij de ouder op de ontwikkeling van depressieve symptomen bij de jongere : de onderliggende rol van emotieregulatie}},
 volume    = {{51}},
 year     = {{2021}},
}