Advanced search
1 file | 308.79 MB Add to list

Urbanisons! Urbanising the Antwerp agglomeration, 1907-1939

Tom Broes (UGent)
(2021)
Author
Promoter
(UGent) and (UGent)
Organization
Abstract
Dit proefschrift onderzoekt een episode in de geschiedenis van de ruimtelijke ontwikkeling van België die tot dusver slechts sporadisch aandacht kreeg: het verstedelijken van de grote agglomeraties aan het begin van de twintigste eeuw. De Antwerpse case, en met name het werk van de "Studiecommissie ter inrichting van de Antwerpse Agglomeratie" (SCAA) wordt in de diepte bestudeerd als exemplarisch voor deze periode. De kennisbijdrage van dit werk is dubbel. Enerzijds documenteert dit proefschrift de ‘longue durée’ van de werkzaamheden van de SCAA en diens concrete bijdrage aan de historische ontwikkeling van 'Groter Antwerpen'. Anderzijds moet dit werk gelezen worden als een poging om het soort stedenbouw dat de SCAA uitoefende te conceptualiseren als "l'art de l'urbanisation" zoals het werk van de SCAA gekarakteriseerd werd in eigentijdse literatuur. Een opvatting van stedenbouw die vertrok vanuit een sterk verstedelijkingsbegrip en die op een heel andere leest gestoeld was dan de vele stedenbouwkundige modellen die aan het begin van de twintigste eeuw het licht zagen in de Internationale context. In die zin probeert het proefschrift een andersoortige epistemologie van de stedenbouw te exploreren. Een kennisleer die aanknopingspunten zoekt in kritische en verstedelijkings-theoretische kaders – een benadering die die erg relevant lijkt in het huidige tijdperk van veralgemeende verstedelijking.
Keywords
Urbanisation, Urbanism, The Art of Urbanisation

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only (changes to open access on 2026-06-16)
  • |
  • PDF
  • |
  • 308.79 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Broes, Tom. Urbanisons! Urbanising the Antwerp Agglomeration, 1907-1939. Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture, 2021.
APA
Broes, T. (2021). Urbanisons! Urbanising the Antwerp agglomeration, 1907-1939. Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture, Ghent, Belgium.
Chicago author-date
Broes, Tom. 2021. “Urbanisons! Urbanising the Antwerp Agglomeration, 1907-1939.” Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture.
Chicago author-date (all authors)
Broes, Tom. 2021. “Urbanisons! Urbanising the Antwerp Agglomeration, 1907-1939.” Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture.
Vancouver
1.
Broes T. Urbanisons! Urbanising the Antwerp agglomeration, 1907-1939. [Ghent, Belgium]: Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture; 2021.
IEEE
[1]
T. Broes, “Urbanisons! Urbanising the Antwerp agglomeration, 1907-1939,” Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture, Ghent, Belgium, 2021.
@phdthesis{8715426,
 abstract   = {{Dit proefschrift onderzoekt een episode in de geschiedenis van de ruimtelijke ontwikkeling van België die tot dusver slechts sporadisch aandacht kreeg: het verstedelijken van de grote agglomeraties aan het begin van de twintigste eeuw. De Antwerpse case, en met name het werk van de "Studiecommissie ter inrichting van de Antwerpse Agglomeratie" (SCAA) wordt in de diepte bestudeerd als exemplarisch voor deze periode. De kennisbijdrage van dit werk is dubbel. Enerzijds documenteert dit proefschrift de ‘longue durée’ van de werkzaamheden van de SCAA en diens concrete bijdrage aan de historische ontwikkeling van 'Groter Antwerpen'. Anderzijds moet dit werk gelezen worden als een poging om het soort stedenbouw dat de SCAA uitoefende te conceptualiseren als "l'art de l'urbanisation" zoals het werk van de SCAA gekarakteriseerd werd in eigentijdse literatuur. Een opvatting van stedenbouw die vertrok vanuit een sterk verstedelijkingsbegrip en die op een heel andere leest gestoeld was dan de vele stedenbouwkundige modellen die aan het begin van de twintigste eeuw het licht zagen in de Internationale context. In die zin probeert het proefschrift een andersoortige epistemologie van de stedenbouw te exploreren. Een kennisleer die aanknopingspunten zoekt in kritische en verstedelijkings-theoretische kaders – een benadering die die erg relevant lijkt in het huidige tijdperk van veralgemeende verstedelijking.}},
 author    = {{Broes, Tom}},
 isbn     = {{9789463554930}},
 keywords   = {{Urbanisation,Urbanism,The Art of Urbanisation}},
 language   = {{eng}},
 pages    = {{706}},
 publisher  = {{Ghent University. Faculty of Engineering and Architecture}},
 school    = {{Ghent University}},
 title    = {{Urbanisons! Urbanising the Antwerp agglomeration, 1907-1939}},
 year     = {{2021}},
}