Advanced search
2 files | 3.20 MB Add to list

Kwetsbaarheden van sportfederaties voor fraude

Gema Souvenir (UGent) , Annick Willem (UGent) , Cleo Schyvinck (UGent) , An Vermeersch (UGent) , Wim Hardyns (UGent) and Lisa Kihl (UGent)
Author
Organization
Abstract
Doelstelling: Fraude is een van de grootste hedendaagse bedreigingen voor de integriteit van de sportsector (Kihl, 2017), wat de behoefte aangeeft voor een efficiëntere aanpak op vlak van preventie, detectie en bestrijding van fraude. Sportfederaties bekleden een sleutelfunctie in het bewaken van de integriteit binnen hun discipline. Dit onderzoek is lopende en analyseert drie disciplines: tennis, wielrennen en voetbal. Het doel van dit onderzoek is om vanuit het theoretisch raamwerk van de Organizational Fraud Triangle een antwoord te bieden op welke organisatorische factoren de kwetsbaarheid van sportfederaties voor fraude bepalen, waarbij de focus wordt gelegd op ethisch leiderschap, ethische cultuur en management controls. Hiermee tracht het onderzoek eveneens licht te werpen op hoe bepaalde organisatiedynamieken een rol spelen bij het al dan niet voorkomen van fraude, een facet dat vaak onderbelicht blijft waardoor er een blinde vlek ontstaat voor het begrijpen van welke processen op het mesoniveau een invloed hebben op individuen (Molina, 2018). Methodologie: Dit onderzoek werd uitgevoerd aan de hand van  semigestructureerde diepte-interviews (n16 - voorlopig) bij leden van het topmanagement en raden van bestuur in federaties en clubs. Resultaten: De eerste inzichten geven echter aan dat federaties wellicht te zelfverzekerd zijn over hun bestaande systemen om fraude aan te pakken. Ondanks het bewustzijn dat er is, blijft het een voortdurende oefening om deze waarden in praktijk te brengen, zich aan te passen aan nieuwe evoluties en door te dringen in alle verschillende concurrentieniveaus van de disciplines. Organisator(s): Prof. Dr. Wim Hardyns (voorzitter), Lucie Vanwersch Themasessie: Fraude in sport: de keerzijde van de medaille. Auteurs: Gema Souvenir (spreker), Annick Willem, Cleo Schyvinck, Lisa Kihl, An Vermeersch, Wim Hardyns
Keywords
fraude, corruptie, sport, federaties

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 2.95 MB
 • NVC congres 2021 programma met Zoom links 2 2 .pdf
  • supplementary material
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 248.11 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Souvenir, Gema, et al. “Kwetsbaarheden van Sportfederaties Voor Fraude.” NVC Congres, Abstracts, 2021.
APA
Souvenir, G., Willem, A., Schyvinck, C., Vermeersch, A., Hardyns, W., & Kihl, L. (2021). Kwetsbaarheden van sportfederaties voor fraude. NVC Congres, Abstracts. Presented at the NVC Online Congres 2021 : Georganiseerde misdaad: ontwikkelingen en uitdagingen, Online.
Chicago author-date
Souvenir, Gema, Annick Willem, Cleo Schyvinck, An Vermeersch, Wim Hardyns, and Lisa Kihl. 2021. “Kwetsbaarheden van Sportfederaties Voor Fraude.” In NVC Congres, Abstracts.
Chicago author-date (all authors)
Souvenir, Gema, Annick Willem, Cleo Schyvinck, An Vermeersch, Wim Hardyns, and Lisa Kihl. 2021. “Kwetsbaarheden van Sportfederaties Voor Fraude.” In NVC Congres, Abstracts.
Vancouver
1.
Souvenir G, Willem A, Schyvinck C, Vermeersch A, Hardyns W, Kihl L. Kwetsbaarheden van sportfederaties voor fraude. In: NVC Congres, Abstracts. 2021.
IEEE
[1]
G. Souvenir, A. Willem, C. Schyvinck, A. Vermeersch, W. Hardyns, and L. Kihl, “Kwetsbaarheden van sportfederaties voor fraude,” in NVC Congres, Abstracts, Online, 2021.
@inproceedings{8715221,
 abstract   = {{Doelstelling: Fraude is een van de grootste hedendaagse bedreigingen voor de integriteit van de sportsector (Kihl, 2017), wat de behoefte aangeeft voor een efficiëntere aanpak op vlak van preventie, detectie en bestrijding van fraude. Sportfederaties bekleden een sleutelfunctie in het bewaken van de integriteit binnen hun discipline. Dit onderzoek is lopende en analyseert drie disciplines: tennis, wielrennen en voetbal. Het doel van dit onderzoek is om vanuit het theoretisch raamwerk van de Organizational Fraud Triangle een antwoord te bieden op welke organisatorische factoren de kwetsbaarheid van sportfederaties voor fraude bepalen, waarbij de focus wordt gelegd op ethisch leiderschap, ethische cultuur en management controls. Hiermee tracht het onderzoek eveneens licht te werpen op hoe bepaalde organisatiedynamieken een rol spelen bij het al dan niet voorkomen van fraude, een facet dat vaak onderbelicht blijft waardoor er een blinde vlek ontstaat voor het begrijpen van welke processen op het mesoniveau een invloed hebben op individuen (Molina, 2018).

Methodologie: Dit onderzoek werd uitgevoerd aan de hand van  semigestructureerde diepte-interviews (n16 - voorlopig) bij leden van het topmanagement en raden van bestuur in federaties en clubs.

Resultaten: De eerste inzichten geven echter aan dat federaties wellicht te zelfverzekerd zijn over hun bestaande systemen om fraude aan te pakken. Ondanks het bewustzijn dat er is, blijft het een voortdurende oefening om deze waarden in praktijk te brengen, zich aan te passen aan nieuwe evoluties en door te dringen in alle verschillende concurrentieniveaus van de disciplines.

Organisator(s): Prof. Dr. Wim Hardyns (voorzitter), Lucie Vanwersch

Themasessie: Fraude in sport: de keerzijde van de medaille.

Auteurs: Gema Souvenir (spreker), Annick Willem, Cleo Schyvinck, Lisa Kihl, An Vermeersch, Wim Hardyns}},
 author    = {{Souvenir, Gema and Willem, Annick and Schyvinck, Cleo and Vermeersch, An and Hardyns, Wim and Kihl, Lisa}},
 booktitle  = {{NVC Congres, Abstracts}},
 keywords   = {{fraude,corruptie,sport,federaties}},
 language   = {{dut}},
 location   = {{Online}},
 title    = {{Kwetsbaarheden van sportfederaties voor fraude}},
 url     = {{https://criminologie.nl/wp-content/uploads/Bundel-NVC-congres-2021.pdf}},
 year     = {{2021}},
}