Advanced search
1 file | 537.61 KB Add to list

Tijd voor een verrijzenis van het prijzijstelsel?

(2021) OIKOS (BRUSSEL). 98(2). p.36-48
Author
Organization
Abstract
In de zoektocht naar een duurzame en zelfs klimaatneutrale landbouw wordt de lijst maatschappelijke verwachtingen ten aanzien van de Vlaamse boer langer en langer. Dit botst op de onmogelijkheid van boeren om binnen de huidige sociaaleconomische omstandigheden aan de verwachtingen te beantwoorden. Vanuit dat perspectief klinkt het zogenaamde ‘prijzijstelsel’, een historisch onderdeel van het pachtersrecht in Vlaanderen dat boeren beloonde voor duurzame landbouwpraktijken, als muziek in de oren. Aan de hand van drie observaties bij het historische prijzijstelsel wordt het hedendaagse discours rond het betalen van boeren voor ecosysteemdiensten zoals koolstoffixatie grondig ondervraagd, en worden een aantal breekpunten aangeduid voor een geslaagde herrijzenis van het prijzijstelsel.
Keywords
prijzij, bodem, ecosysteemdiensten, pacht, koolstoffixatie

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 537.61 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Vandermaelen, Hans, and Koen Dhoore. “Tijd Voor Een Verrijzenis van Het Prijzijstelsel?” OIKOS (BRUSSEL), vol. 98, no. 2, 2021, pp. 36–48.
APA
Vandermaelen, H., & Dhoore, K. (2021). Tijd voor een verrijzenis van het prijzijstelsel? OIKOS (BRUSSEL), 98(2), 36–48.
Chicago author-date
Vandermaelen, Hans, and Koen Dhoore. 2021. “Tijd Voor Een Verrijzenis van Het Prijzijstelsel?” OIKOS (BRUSSEL) 98 (2): 36–48.
Chicago author-date (all authors)
Vandermaelen, Hans, and Koen Dhoore. 2021. “Tijd Voor Een Verrijzenis van Het Prijzijstelsel?” OIKOS (BRUSSEL) 98 (2): 36–48.
Vancouver
1.
Vandermaelen H, Dhoore K. Tijd voor een verrijzenis van het prijzijstelsel? OIKOS (BRUSSEL). 2021;98(2):36–48.
IEEE
[1]
H. Vandermaelen and K. Dhoore, “Tijd voor een verrijzenis van het prijzijstelsel?,” OIKOS (BRUSSEL), vol. 98, no. 2, pp. 36–48, 2021.
@article{8711009,
 abstract   = {{In de zoektocht naar een duurzame en zelfs klimaatneutrale landbouw wordt de lijst maatschappelijke verwachtingen ten aanzien van de Vlaamse boer langer en langer. Dit botst op de onmogelijkheid van boeren om binnen de huidige sociaaleconomische omstandigheden aan de verwachtingen te beantwoorden. Vanuit dat perspectief klinkt het zogenaamde ‘prijzijstelsel’, een historisch onderdeel van het pachtersrecht in Vlaanderen dat boeren beloonde voor duurzame landbouwpraktijken, als muziek in de oren. Aan de hand van drie observaties bij het historische prijzijstelsel wordt het hedendaagse discours rond het betalen van boeren voor ecosysteemdiensten zoals koolstoffixatie grondig ondervraagd, en worden een aantal breekpunten aangeduid voor een geslaagde herrijzenis van het prijzijstelsel.}},
 author    = {{Vandermaelen, Hans and Dhoore, Koen}},
 issn     = {{1372-3642}},
 journal   = {{OIKOS (BRUSSEL)}},
 keywords   = {{prijzij,bodem,ecosysteemdiensten,pacht,koolstoffixatie}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{2}},
 pages    = {{36--48}},
 title    = {{Tijd voor een verrijzenis van het prijzijstelsel?}},
 url     = {{https://www.oikos.be/tijdschrift/archief/jaargang-2021/oikos-98-2-2021}},
 volume    = {{98}},
 year     = {{2021}},
}