Advanced search
1 file | 627.62 KB Add to list

Geen censuur voor wie geweld tegen vrouwen aanklaagt

Dirk Voorhoof (UGent)
(2021) DE JURISTENKRANT (DEURNE). 24(426). p.3-3
Author
Organization
Abstract
Situering en analyse van arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat bescherming biedt aan het recht op expressievrijheid voor wie de stilte en het taboe rond huiselijk geweld wil helpen doorbreken. Het EHRM maakt duidelijk dat bij het uiten van aantijgingen van geweld tegen vrouwen, met verwijzing naar de dader(s), niet automatisch sprake is van laster of belediging, ook al is er geen strafrechtelijke veroordeling als ultiem bewijs. Juist in dit soort zaken is het immers (nog steeds) uitzonderlijk dat tot vervolging en bestraffing van daders wordt overgegaan. Het arrest kan ook bijdragen aan de maatschappelijke alertheid en het publiek debat over huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen. Op die manier sluit het aan bij het recente VN-rapport over geweld tegen vrouwen, met daarin de aanbeveling dat vrouwenorganisaties in staat moeten zijn hun kritische rol te vervullen en dat media-aandacht kan helpen ‘om normen, stereotypes en attitudes te veranderen die geweld normaliseren en vergoelijken’.
Keywords
Freedom of expression, defamation, allegation of domestic violence, chilling effect

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 627.62 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Voorhoof, Dirk. “Geen Censuur Voor Wie Geweld Tegen Vrouwen Aanklaagt.” DE JURISTENKRANT (DEURNE), vol. 24, no. 426, 2021, pp. 3–3.
APA
Voorhoof, D. (2021). Geen censuur voor wie geweld tegen vrouwen aanklaagt. DE JURISTENKRANT (DEURNE), 24(426), 3–3.
Chicago author-date
Voorhoof, Dirk. 2021. “Geen Censuur Voor Wie Geweld Tegen Vrouwen Aanklaagt.” DE JURISTENKRANT (DEURNE) 24 (426): 3–3.
Chicago author-date (all authors)
Voorhoof, Dirk. 2021. “Geen Censuur Voor Wie Geweld Tegen Vrouwen Aanklaagt.” DE JURISTENKRANT (DEURNE) 24 (426): 3–3.
Vancouver
1.
Voorhoof D. Geen censuur voor wie geweld tegen vrouwen aanklaagt. DE JURISTENKRANT (DEURNE). 2021;24(426):3–3.
IEEE
[1]
D. Voorhoof, “Geen censuur voor wie geweld tegen vrouwen aanklaagt,” DE JURISTENKRANT (DEURNE), vol. 24, no. 426, pp. 3–3, 2021.
@article{8708144,
 abstract   = {{Situering en analyse van arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat bescherming biedt aan het recht op expressievrijheid voor wie de stilte en het taboe rond huiselijk geweld wil helpen doorbreken. Het EHRM maakt duidelijk dat bij het uiten van aantijgingen van geweld tegen vrouwen, met verwijzing naar de dader(s), niet automatisch sprake is van laster of belediging, ook al is er geen strafrechtelijke veroordeling als ultiem bewijs. Juist in dit soort zaken is het immers (nog steeds) uitzonderlijk dat tot vervolging en bestraffing van daders wordt overgegaan. Het arrest kan ook bijdragen aan de maatschappelijke alertheid en het publiek debat over huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen. Op die manier sluit het aan bij het recente VN-rapport over geweld tegen vrouwen, met daarin de aanbeveling dat vrouwenorganisaties in staat moeten zijn hun kritische rol te vervullen en dat media-aandacht kan helpen ‘om normen, stereotypes en attitudes te veranderen die geweld normaliseren en vergoelijken’.}},
 author    = {{Voorhoof, Dirk}},
 issn     = {{1374-3538}},
 journal   = {{DE JURISTENKRANT (DEURNE)}},
 keywords   = {{Freedom of expression,defamation,allegation of domestic violence,chilling effect}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{426}},
 pages    = {{3--3}},
 title    = {{Geen censuur voor wie geweld tegen vrouwen aanklaagt}},
 volume    = {{24}},
 year     = {{2021}},
}