Advanced search
1 file | 33.70 MB Add to list

Wie is er bang voor het virus? De verbeelding van ziekte in het toneelwerk van Walter van den Broeck

Lars Bernaerts (UGent) and Ellen Beyaert (UGent)
Author
Organization
Abstract
Waar we ziektes en zieke personages aantreffen in Walter van den Broecks theater, leren we opvallend veel over de karakteristieke poëtica en het mens- en wereldbeeld. De functie van ziekte geeft inzicht, zo betoogt dit hoofdstuk, in de techniek en de thematiek van het toneelwerk. Enerzijds laat Van den Broeck personages ziek worden om de plot op gang te brengen of om personages scherp te typeren. Anderzijds zet hij ziekte in om psychologische kwellingen te thematiseren en om ideologiekritiek te formuleren. Vaak zijn personages zich niet bewust van de manier waarop een bepaald systeem (relaties binnen of buiten het gezin, financiële zorgen, werkomstandigheden) hen ziek maakt. Ze lijden psychisch en fysiek onder allerlei vormen van maatschappelijke druk. Daar staat de enkeling tegenover – zoals Jan Vermeer in Een andere Vermeer of Willy Taelman in De rekening van het kind – die dat besef wel hebben en iets proberen te veranderen. Ziekte wordt zo een verklikker van zowel psychologische als maatschappelijke problemen. Het hoofdstuk maakt een en ander aanschouwelijk met voorbeelden uit het hele toneelwerk, van Mazelen en Groenten uit Balen tot De Ronde van Vlaanderen en Getelde dagen.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Corrected version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 33.70 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Bernaerts, Lars, and Ellen Beyaert. “Wie Is Er Bang Voor Het Virus? De Verbeelding van Ziekte in Het Toneelwerk van Walter van Den Broeck.” Literatuur van Zijn En Schijn : Nieuwe Perspectieven Op Het Werk van Walter van Den Broeck, edited by Lars Bernaerts and Ellen Beyaert, vol. 15, Academia Press, 2021, pp. 41–59.
APA
Bernaerts, L., & Beyaert, E. (2021). Wie is er bang voor het virus? De verbeelding van ziekte in het toneelwerk van Walter van den Broeck. In L. Bernaerts & E. Beyaert (Eds.), Literatuur van zijn en schijn : nieuwe perspectieven op het werk van Walter van den Broeck (Vol. 15, pp. 41–59). Gent: Academia Press.
Chicago author-date
Bernaerts, Lars, and Ellen Beyaert. 2021. “Wie Is Er Bang Voor Het Virus? De Verbeelding van Ziekte in Het Toneelwerk van Walter van Den Broeck.” In Literatuur van Zijn En Schijn : Nieuwe Perspectieven Op Het Werk van Walter van Den Broeck, edited by Lars Bernaerts and Ellen Beyaert, 15:41–59. Gent: Academia Press.
Chicago author-date (all authors)
Bernaerts, Lars, and Ellen Beyaert. 2021. “Wie Is Er Bang Voor Het Virus? De Verbeelding van Ziekte in Het Toneelwerk van Walter van Den Broeck.” In Literatuur van Zijn En Schijn : Nieuwe Perspectieven Op Het Werk van Walter van Den Broeck, ed by. Lars Bernaerts and Ellen Beyaert, 15:41–59. Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Bernaerts L, Beyaert E. Wie is er bang voor het virus? De verbeelding van ziekte in het toneelwerk van Walter van den Broeck. In: Bernaerts L, Beyaert E, editors. Literatuur van zijn en schijn : nieuwe perspectieven op het werk van Walter van den Broeck. Gent: Academia Press; 2021. p. 41–59.
IEEE
[1]
L. Bernaerts and E. Beyaert, “Wie is er bang voor het virus? De verbeelding van ziekte in het toneelwerk van Walter van den Broeck,” in Literatuur van zijn en schijn : nieuwe perspectieven op het werk van Walter van den Broeck, vol. 15, L. Bernaerts and E. Beyaert, Eds. Gent: Academia Press, 2021, pp. 41–59.
@incollection{8706692,
 abstract   = {{Waar we ziektes en zieke personages aantreffen in Walter van den Broecks theater, leren we opvallend veel over de karakteristieke poëtica en het mens- en wereldbeeld. De functie van ziekte geeft inzicht, zo betoogt dit hoofdstuk, in de techniek en de thematiek van het toneelwerk. Enerzijds laat Van den Broeck personages ziek worden om de plot op gang te brengen of om personages scherp te typeren. Anderzijds zet hij ziekte in om psychologische kwellingen te thematiseren en om ideologiekritiek te formuleren. Vaak zijn personages zich niet bewust van de manier waarop een bepaald systeem (relaties binnen of buiten het gezin, financiële zorgen, werkomstandigheden) hen ziek maakt. Ze lijden psychisch en fysiek onder allerlei vormen van maatschappelijke druk. Daar staat de enkeling tegenover – zoals Jan Vermeer in Een andere Vermeer of Willy Taelman in De rekening van het kind – die dat besef wel hebben en iets proberen te veranderen. Ziekte wordt zo een verklikker van zowel psychologische als maatschappelijke problemen. Het hoofdstuk maakt een en ander aanschouwelijk met voorbeelden uit het hele toneelwerk, van Mazelen en Groenten uit Balen tot De Ronde van Vlaanderen en Getelde dagen.}},
 author    = {{Bernaerts, Lars and Beyaert, Ellen}},
 booktitle  = {{Literatuur van zijn en schijn : nieuwe perspectieven op het werk van Walter van den Broeck}},
 editor    = {{Bernaerts, Lars and Beyaert, Ellen}},
 isbn     = {{9789401480017}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{41--59}},
 publisher  = {{Academia Press}},
 series    = {{SEL-reeks}},
 title    = {{Wie is er bang voor het virus? De verbeelding van ziekte in het toneelwerk van Walter van den Broeck}},
 volume    = {{15}},
 year     = {{2021}},
}