Advanced search
1 file | 230.87 KB Add to list

Monomanie : monotone uitvindingen in de manie

Abe Geldhof (UGent)
Author
Organization
Abstract
Er zijn gevallen van manie waar een kalmerende oplossing wordt gevonden in een uitvinding die de ervaring van grenzeloosheid afboordt. Die uitvinding kan een reële en repetitieve praktijk zijn die het subject aan een buitenlichamelijk object koppelt. Er wordt gesuggereerd dat de oude term ‘monomanie’ van Esquirol voor dergelijke repetitieve sinthomatische oplossingen in de manie zou kunnen worden gereserveerd. Er wordt onderzocht hoe de monomane uitvindingen van Pollock en Kusama zo’n manische ervaring temperden, maar ook welke limiet die uitvinding heeft. Voor beiden bood een monotone en jarenlang aangehouden uitvinding – druipen van verf bij Pollock, schilderen van bollen bij Kusama – een imaginaire consistentie en kon deze tot op zekere hoogte een halt toeroepen aan een totale vervreemding. Het geval van Klein wordt daar tegenover geplaatst. Bij hem beantwoordt de monotonie van zijn kunst eerder aan een geërotiseerde fantasmatische.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 230.87 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Geldhof, Abe. “Monomanie : Monotone Uitvindingen in de Manie.” PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPEKTIEVEN, vol. 39, no. 1, 2021, pp. 93–103.
APA
Geldhof, A. (2021). Monomanie : monotone uitvindingen in de manie. PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPEKTIEVEN, 39(1), 93–103.
Chicago author-date
Geldhof, Abe. 2021. “Monomanie : Monotone Uitvindingen in de Manie.” PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPEKTIEVEN 39 (1): 93–103.
Chicago author-date (all authors)
Geldhof, Abe. 2021. “Monomanie : Monotone Uitvindingen in de Manie.” PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPEKTIEVEN 39 (1): 93–103.
Vancouver
1.
Geldhof A. Monomanie : monotone uitvindingen in de manie. PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPEKTIEVEN. 2021;39(1):93–103.
IEEE
[1]
A. Geldhof, “Monomanie : monotone uitvindingen in de manie,” PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPEKTIEVEN, vol. 39, no. 1, pp. 93–103, 2021.
@article{8703127,
 abstract   = {{Er zijn gevallen van manie waar een kalmerende oplossing wordt gevonden in een uitvinding die de ervaring van grenzeloosheid afboordt. Die uitvinding kan een reële en repetitieve praktijk zijn die het subject aan een buitenlichamelijk object koppelt. Er wordt gesuggereerd dat de oude term ‘monomanie’ van Esquirol voor dergelijke repetitieve sinthomatische oplossingen in de manie zou kunnen worden gereserveerd. Er wordt onderzocht hoe de monomane uitvindingen van Pollock en Kusama zo’n manische ervaring temperden, maar ook welke limiet die uitvinding heeft. Voor beiden bood een monotone en jarenlang aangehouden uitvinding – druipen van verf bij Pollock, schilderen van bollen bij Kusama – een imaginaire consistentie en kon deze tot op zekere hoogte een halt toeroepen aan een totale vervreemding. Het geval van Klein wordt daar tegenover geplaatst. Bij hem beantwoordt de monotonie van zijn kunst eerder aan een geërotiseerde fantasmatische.}},
 author    = {{Geldhof, Abe}},
 issn     = {{0771-5862}},
 journal   = {{PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPEKTIEVEN}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{1}},
 pages    = {{93--103}},
 title    = {{Monomanie : monotone uitvindingen in de manie}},
 volume    = {{39}},
 year     = {{2021}},
}