Advanced search
Add to list

Inleiding tot de antropologie

Hugo DeBlock (UGent)
(2021)
Author
Organization
Abstract
Dit handboek biedt een inleiding op de belangrijkste stromingen en tendensen in de discipline van de antropologie. Het behandelt de troebele wateren waaruit de discipline is ontstaan, vanaf het ontstaan van het denken over 'de ander' in de Westerse geschiedschrijving en het racisme in de 19e eeuw tot aan de geboorte van een volwassen wordende antropologie in de Angelsaksische wereld, die zich afkeert van racistische theorie en onderdrukking en een vakgebied op zichzelf wordt. De focus ligt op de voornaamste methodologie binnen de antropologie: langdurig veldwerk volgens de methode van de participerende observatie, door zich onder te dompelen in een andere cultuur. Veldonderzoek blijft ook vandaag een belangrijk aspect van het labeur van elke antropoloog, en biedt zo inzage in culturen vanuit een kennis en epistemologie die niet per se de dominante 'witte' variant is.

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
DeBlock, Hugo. Inleiding Tot de Antropologie. Academia Press, 2021.
APA
DeBlock, H. (2021). Inleiding tot de antropologie. Academia Press.
Chicago author-date
DeBlock, Hugo. 2021. Inleiding Tot de Antropologie. Gent: Academia Press.
Chicago author-date (all authors)
DeBlock, Hugo. 2021. Inleiding Tot de Antropologie. Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
DeBlock H. Inleiding tot de antropologie. Gent: Academia Press; 2021. 270 p.
IEEE
[1]
H. DeBlock, Inleiding tot de antropologie. Gent: Academia Press, 2021.
@book{8696810,
 abstract   = {{Dit handboek biedt een inleiding op de belangrijkste stromingen en tendensen in de discipline van de antropologie. Het behandelt de troebele wateren waaruit de discipline is ontstaan, vanaf het ontstaan van het denken over 'de ander' in de Westerse geschiedschrijving en het racisme in de 19e eeuw tot aan de geboorte van een volwassen wordende antropologie in de Angelsaksische wereld, die zich afkeert van racistische theorie en onderdrukking en een vakgebied op zichzelf wordt.

De focus ligt op de voornaamste methodologie binnen de antropologie: langdurig veldwerk volgens de methode van de participerende observatie, door zich onder te dompelen in een andere cultuur. Veldonderzoek blijft ook vandaag een belangrijk aspect van het labeur van elke antropoloog, en biedt zo inzage in culturen vanuit een kennis en epistemologie die niet per se de dominante 'witte' variant is.}},
 author    = {{DeBlock, Hugo}},
 isbn     = {{9789401475235}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{270}},
 publisher  = {{Academia Press}},
 title    = {{Inleiding tot de antropologie}},
 year     = {{2021}},
}