Advanced search
1 file | 687.69 KB Add to list

Hoe staan we tegenover digitale contact tracing? Een inzicht in de acceptatie en het gebruik van de Coronalert app

(2021)
Author
Organization
Abstract
Het coronavirus heeft een ongeziene wereldwijde gezondheidscrisis veroorzaakt. Het heeft niet alleen een impact op het aantal overlijdens en de gezondheidszorg, maar ook op onze economie en de hele maatschappij. Zo zijn social distancing en contact tracing bijvoorbeeld de norm geworden, en zijn verschillende landen zelfs in lockdown gegaan. Dit allemaal om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Een beloftevolle manier om uit deze lockdowns te geraken, en tegelijk de verdere verspreiding van het virus in te perken, is digitale contact tracing. Hiermee verwijzen we naar het gebruik van digitale technologie (meestal een app) die automatisch nauwe contacten registreert, ook de contacten die we anders misschien zouden vergeten of die we niet persoonlijk kennen. Een groot voordeel van digitale contact tracing is niet alleen de nauwkeurigheid, maar ook de snelheid waarmee het werkt. Wereldwijd werden er verschillende apps voor digitale contact tracing ontwikkeld. België ontwikkelde de Coronalert app. Maar hoewel deze apps veel voordelen bieden, is een wijdverspreide adoptie wel cruciaal om hun nut te verwezenlijken. Toch is er nog maar weinig onderzoek naar contact tracing apps verricht. De bestaande literatuur focust bovendien sterk op de technologische aspecten en de nauwkeurigheid van zo’n apps, en niet op factoren die de gebruiksintentie kunnen verklaren. Daarom ging deze studie na hoeveel personen de Coronalert app (sinds de lancering op 30 september 2020) reeds gebruiken, wat de redenen zijn voor het niet gebruiken van de app, welke factoren de intentie om de app te gebruiken kunnen verklaren, welke bronnen men raadpleegt voor informatie over de app, welke coping strategie men zou hanteren als men wordt geconfronteerd met een waarschuwing van een risicocontact, en voor welke opties voor een contact tracing app men openstaat. Door middel van een online survey werden data van 1850 Vlamingen verzameld. De bevindingen in dit rapport kunnen zowel voor beleidsmakers, academici, app ontwikkelaars als burgers waardevol zijn.

Downloads

  • 2021 Walrave Baert Ponnet 2021 Hoe staan we tegenover digitale contact tracing Een inzicht in de acceptatie en het gebruik van de Coronalert app.pdf
    • full text (Published version)
    • |
    • open access
    • |
    • PDF
    • |
    • 687.69 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Walrave, Michel, et al. Hoe Staan We Tegenover Digitale Contact Tracing? Een Inzicht in de Acceptatie En Het Gebruik van de Coronalert App. Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent, 2021.
APA
Walrave, M., Baert, E., & Ponnet, K. (2021). Hoe staan we tegenover digitale contact tracing? Een inzicht in de acceptatie en het gebruik van de Coronalert app. Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent.
Chicago author-date
Walrave, Michel, Eline Baert, and Koen Ponnet. 2021. “Hoe Staan We Tegenover Digitale Contact Tracing? Een Inzicht in de Acceptatie En Het Gebruik van de Coronalert App.” Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent.
Chicago author-date (all authors)
Walrave, Michel, Eline Baert, and Koen Ponnet. 2021. “Hoe Staan We Tegenover Digitale Contact Tracing? Een Inzicht in de Acceptatie En Het Gebruik van de Coronalert App.” Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent.
Vancouver
1.
Walrave M, Baert E, Ponnet K. Hoe staan we tegenover digitale contact tracing? Een inzicht in de acceptatie en het gebruik van de Coronalert app. Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent; 2021.
IEEE
[1]
M. Walrave, E. Baert, and K. Ponnet, “Hoe staan we tegenover digitale contact tracing? Een inzicht in de acceptatie en het gebruik van de Coronalert app.” Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent, 2021.
@misc{8696062,
  abstract     = {{Het coronavirus heeft een ongeziene wereldwijde gezondheidscrisis veroorzaakt. Het heeft niet alleen een impact op het aantal overlijdens en de gezondheidszorg, maar ook op onze economie en de hele maatschappij. Zo zijn social distancing en contact tracing bijvoorbeeld de norm geworden, en zijn verschillende landen zelfs in lockdown gegaan. Dit allemaal om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Een beloftevolle manier om uit deze lockdowns te geraken, en tegelijk de verdere verspreiding van het virus in te perken, is digitale contact tracing. Hiermee verwijzen we naar het gebruik van digitale technologie (meestal een app) die automatisch nauwe contacten registreert, ook de contacten die we anders misschien zouden vergeten of die we niet persoonlijk kennen. Een groot voordeel van digitale contact tracing is niet alleen de nauwkeurigheid, maar ook de snelheid waarmee het werkt. Wereldwijd werden er verschillende apps voor digitale contact tracing ontwikkeld. België ontwikkelde de Coronalert app. Maar hoewel deze apps veel voordelen bieden, is een wijdverspreide adoptie wel cruciaal om hun nut te verwezenlijken. Toch is er nog maar weinig onderzoek naar contact tracing apps verricht. De bestaande literatuur focust bovendien sterk op de technologische aspecten en de nauwkeurigheid van zo’n apps, en niet op factoren die de gebruiksintentie kunnen verklaren. Daarom ging deze studie na hoeveel personen de Coronalert app (sinds de lancering op 30 september 2020) reeds gebruiken, wat de redenen zijn voor het niet gebruiken van de app, welke factoren de intentie om de app te gebruiken kunnen verklaren, welke bronnen men raadpleegt voor informatie over de app, welke coping strategie men zou hanteren als men wordt geconfronteerd met een waarschuwing van een risicocontact, en voor welke opties voor een contact tracing app men openstaat. Door middel van een online survey werden data van 1850 Vlamingen verzameld. De bevindingen in dit rapport kunnen zowel voor beleidsmakers, academici, app ontwikkelaars als burgers waardevol zijn.}},
  author       = {{Walrave, Michel and Baert, Eline and Ponnet, Koen}},
  language     = {{dut}},
  pages        = {{40}},
  publisher    = {{Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent}},
  title        = {{Hoe staan we tegenover digitale contact tracing? Een inzicht in de acceptatie en het gebruik van de Coronalert app}},
  year         = {{2021}},
}