Advanced search
1 file | 212.47 KB Add to list

'Behind blue lights' : weerbaarheid van politieambtenaren na de terroristische aanslag op Brussels Airport op 22 maart 2016

(2020) CAHIERS POLITIESTUDIES. 4(57). p.47-68
Author
Organization
Abstract
Deze case study bestudeert de terroristische aanslag op Brussels Airport van 22 maart 2016 en beoogt een tweeledig doel: het onderzoekt de ervaringen van politieambtenaren met betrek-king tot (a) hun copingstrategieën na de aanslag en (b) de (in)formele sociale steun vanuit de werkplek die hun weerbaarheid beïnvloedt. Aan de hand van 31 diepte-interviews die werden afgenomen bij politieambtenaren die werkzaam waren tijdens de aanslag, blijkt dat er voornamelijk engagementcopingstrategieën gehanteerd worden na de aanslag, waarvan de meest geciteerde ‘ventileren’ is. Daarnaast toont dit onderzoek aan dat zowel formele als informele sociale steun vanuit de politieorganisatie een belangrijke rol speelt bij het bevorderen van de weerbaarheid van politieambtenaren. Informele erkenning krijgen voor zowel de inspanningen tijdens de terroristische aanslag als voor psychologisch leed achteraf is cruciaal in dit proces. Bovendien wordt emotionele steun van zowel collega’s als leidinggevenden als essentieel beschouwd. De heersende ‘macho’-cultuur binnen de politieorganisatie wordt echter gezien als een belemmering om vrijuit over emoties te praten. Op formeel vlak leggen respondenten de nadruk op een efficiënte debriefing en een goed georganiseerde, makkelijk toegankelijke psychologische nazorg. Deze wetenschappelijke bijdrage biedt inzicht in de ‘best practices’ die de politieorganisatie kan toepassen om de weerbaarheid en prestaties van haar werknemers te bevorderen.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 212.47 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Laureys, Vanessa, and Marleen Easton. “’Behind Blue Lights’ : Weerbaarheid van Politieambtenaren Na de Terroristische Aanslag Op Brussels Airport Op 22 Maart 2016.” CAHIERS POLITIESTUDIES, edited by Evelien De Pauw et al., vol. 4, no. 57, Gompel & Svacina, 2020, pp. 47–68.
APA
Laureys, V., & Easton, M. (2020). ’Behind blue lights’ : weerbaarheid van politieambtenaren na de terroristische aanslag op Brussels Airport op 22 maart 2016. CAHIERS POLITIESTUDIES, 4(57), 47–68.
Chicago author-date
Laureys, Vanessa, and Marleen Easton. 2020. “’Behind Blue Lights’ : Weerbaarheid van Politieambtenaren Na de Terroristische Aanslag Op Brussels Airport Op 22 Maart 2016.” Edited by Evelien De Pauw, Dimitri De Fré, and Jeroen Wolbers. CAHIERS POLITIESTUDIES 4 (57): 47–68.
Chicago author-date (all authors)
Laureys, Vanessa, and Marleen Easton. 2020. “’Behind Blue Lights’ : Weerbaarheid van Politieambtenaren Na de Terroristische Aanslag Op Brussels Airport Op 22 Maart 2016.” Ed by. Evelien De Pauw, Dimitri De Fré, and Jeroen Wolbers. CAHIERS POLITIESTUDIES 4 (57): 47–68.
Vancouver
1.
Laureys V, Easton M. ’Behind blue lights’ : weerbaarheid van politieambtenaren na de terroristische aanslag op Brussels Airport op 22 maart 2016. De Pauw E, De Fré D, Wolbers J, editors. CAHIERS POLITIESTUDIES. 2020;4(57):47–68.
IEEE
[1]
V. Laureys and M. Easton, “’Behind blue lights’ : weerbaarheid van politieambtenaren na de terroristische aanslag op Brussels Airport op 22 maart 2016,” CAHIERS POLITIESTUDIES, vol. 4, no. 57, pp. 47–68, 2020.
@article{8683002,
 abstract   = {{Deze case study bestudeert de terroristische aanslag op Brussels Airport van 22 maart 2016 en beoogt een tweeledig doel: het onderzoekt de ervaringen van politieambtenaren met betrek-king tot (a) hun copingstrategieën na de aanslag en (b) de (in)formele sociale steun vanuit de werkplek die hun weerbaarheid beïnvloedt. Aan de hand van 31 diepte-interviews die werden afgenomen bij politieambtenaren die werkzaam waren tijdens de aanslag, blijkt dat er voornamelijk engagementcopingstrategieën gehanteerd worden na de aanslag, waarvan de meest geciteerde ‘ventileren’ is. Daarnaast toont dit onderzoek aan dat zowel formele als informele sociale steun vanuit de politieorganisatie een belangrijke rol speelt bij het bevorderen van de weerbaarheid van politieambtenaren. Informele erkenning krijgen voor zowel de inspanningen tijdens de terroristische aanslag als voor psychologisch leed achteraf is cruciaal in dit proces. Bovendien wordt emotionele steun van zowel collega’s als leidinggevenden als essentieel beschouwd. De heersende ‘macho’-cultuur binnen de politieorganisatie wordt echter gezien als een belemmering om vrijuit over emoties te praten. Op formeel vlak leggen respondenten de nadruk op een efficiënte debriefing en een goed georganiseerde, makkelijk toegankelijke psychologische nazorg. Deze wetenschappelijke bijdrage biedt inzicht in de ‘best practices’ die de politieorganisatie kan toepassen om de weerbaarheid en prestaties van haar werknemers te bevorderen.}},
 author    = {{Laureys, Vanessa and Easton, Marleen}},
 editor    = {{De Pauw, Evelien and De Fré, Dimitri and Wolbers, Jeroen}},
 isbn     = {{9789463712729}},
 issn     = {{1784-5300}},
 journal   = {{CAHIERS POLITIESTUDIES}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{57}},
 pages    = {{47--68}},
 publisher  = {{Gompel & Svacina}},
 title    = {{'Behind blue lights' : weerbaarheid van politieambtenaren na de terroristische aanslag op Brussels Airport op 22 maart 2016}},
 volume    = {{4}},
 year     = {{2020}},
}