Advanced search
1 file | 10.59 MB Add to list

Deel van het spel? Een studie naar de normalisering van gokken in Vlaamse sportclubs

Author
Organization
Abstract
Gokken is een populaire en zichtbare kwestie in sport. Desondanks is weinig geweten over gokgedrag en -percepties binnen sportclubs. Steunend op de normaliseringstheorie bestudeert deze bijdrage (a) de prevalentie van (probleem)gokken, (b) de risicofactoren voor probleemgokken, (c) de normalisering van gokken en (d) de percepties omtrent gokbeleid in Vlaamse sportclubs. Samen met VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) werd een survey verspreid die uiteindelijk door 817 leden van een sportclub werd ingevuld. Analyses tonen een hogere prevalentie van zowel gokken als probleemgokken in sportclubs aan t.o.v. de samenleving in haar geheel. Een man, 26-35 jaar oud en betrokken in voetbal zijn kwamen naar voren als risicofactoren voor probleemgokken. De normalisering van gokken werd tevens geïllustreerd door de beschikbaarheid van sportweddenschappen en door frequente gesprekken met sportvrienden. Hoewel een beleid rond gokken meestal afwezig is in sportclubs, toonden respondenten een groot draagvlak voor preventiemaatregelen. Deze inzichten kunnen publieke autoriteiten en sportorganisaties helpen om negatieve uitwassen van gokken te voorkomen.
Keywords
Gokken, Normalisering van gokken, Probleemgokken, Sportclubs

Downloads

 • Abstractbook DSO 2020.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 10.59 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Constandt, Bram, et al. “Deel van Het Spel? Een Studie Naar de Normalisering van Gokken in Vlaamse Sportclubs.” Iedereen Aan Zet! Abstractboek Dag van Het Sportonderzoek 2020, edited by Steven Vos and Dennis Arts, Fontys Hogeschool, 2020, pp. 59–61.
APA
Constandt, B., Moernaut, J., Rosiers, J., & Willem, A. (2020). Deel van het spel? Een studie naar de normalisering van gokken in Vlaamse sportclubs. In S. Vos & D. Arts (Eds.), Iedereen aan Zet! Abstractboek Dag van het Sportonderzoek 2020 (pp. 59–61). Eindhoven: Fontys Hogeschool.
Chicago author-date
Constandt, Bram, Jolien Moernaut, Johan Rosiers, and Annick Willem. 2020. “Deel van Het Spel? Een Studie Naar de Normalisering van Gokken in Vlaamse Sportclubs.” In Iedereen Aan Zet! Abstractboek Dag van Het Sportonderzoek 2020, edited by Steven Vos and Dennis Arts, 59–61. Eindhoven: Fontys Hogeschool.
Chicago author-date (all authors)
Constandt, Bram, Jolien Moernaut, Johan Rosiers, and Annick Willem. 2020. “Deel van Het Spel? Een Studie Naar de Normalisering van Gokken in Vlaamse Sportclubs.” In Iedereen Aan Zet! Abstractboek Dag van Het Sportonderzoek 2020, ed by. Steven Vos and Dennis Arts, 59–61. Eindhoven: Fontys Hogeschool.
Vancouver
1.
Constandt B, Moernaut J, Rosiers J, Willem A. Deel van het spel? Een studie naar de normalisering van gokken in Vlaamse sportclubs. In: Vos S, Arts D, editors. Iedereen aan Zet! Abstractboek Dag van het Sportonderzoek 2020. Eindhoven: Fontys Hogeschool; 2020. p. 59–61.
IEEE
[1]
B. Constandt, J. Moernaut, J. Rosiers, and A. Willem, “Deel van het spel? Een studie naar de normalisering van gokken in Vlaamse sportclubs,” in Iedereen aan Zet! Abstractboek Dag van het Sportonderzoek 2020, Online, 2020, pp. 59–61.
@inproceedings{8680371,
 abstract   = {Gokken is een populaire en zichtbare kwestie in sport. Desondanks is weinig geweten over gokgedrag en -percepties binnen sportclubs. Steunend op de normaliseringstheorie bestudeert deze bijdrage (a) de prevalentie van (probleem)gokken, (b) de risicofactoren voor probleemgokken, (c) de normalisering van gokken en (d) de percepties omtrent gokbeleid in Vlaamse sportclubs. Samen met VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) werd een survey verspreid die uiteindelijk door 817 leden van een sportclub werd ingevuld. Analyses tonen een hogere prevalentie van zowel gokken als probleemgokken in sportclubs aan t.o.v. de samenleving in haar geheel. Een man, 26-35 jaar oud en betrokken in voetbal zijn kwamen naar voren als risicofactoren voor probleemgokken. De normalisering van gokken werd tevens geïllustreerd door de beschikbaarheid van sportweddenschappen en door frequente gesprekken met sportvrienden. Hoewel een beleid rond gokken meestal afwezig is in sportclubs, toonden respondenten een groot draagvlak voor preventiemaatregelen. Deze inzichten kunnen publieke autoriteiten en sportorganisaties helpen om negatieve uitwassen van gokken te voorkomen.},
 author    = {Constandt, Bram and Moernaut, Jolien and Rosiers, Johan and Willem, Annick},
 booktitle  = {Iedereen aan Zet! Abstractboek Dag van het Sportonderzoek 2020},
 editor    = {Vos, Steven and Arts, Dennis},
 isbn     = {978-90-9034046-3},
 keywords   = {Gokken,Normalisering van gokken,Probleemgokken,Sportclubs},
 language   = {dut},
 location   = {Online},
 pages    = {59--61},
 publisher  = {Fontys Hogeschool},
 title    = {Deel van het spel? Een studie naar de normalisering van gokken in Vlaamse sportclubs},
 url     = {https://dagvanhetsportonderzoek.nl/19-deel-van-het-spel-een-studie-naar-de-normalisering-van-gokken-in-vlaamse-sportclubs/},
 year     = {2020},
}