Advanced search
1 file | 762.96 KB Add to list

‘Trial by media’ en persvrijheid : fundamentele rechten zijn geen knuppel

Dirk Voorhoof (UGent)
(2020) DE JURISTENKRANT (DEURNE). 22(415). p.12-13
Author
Organization
Abstract
De zaak Bart De Pauw in verband met grensoverschrijdend gedrag en belaging van vrouwelijke medewerkers, de zaak Bo Coolsaet over de aanranding en verkrachting van een minderjarige, en meer recent de berichtgeving over de gruwelijke doopactiviteiten van de studentenclub Reuzegom en het brutale politieoptreden met de dood tot gevolg van Jozef Chovanec: ze ontlokten andermaal de discussie hoever de media mogen gaan in de berichtgeving over lopende strafzaken. In het vorig nummer van De Juristenkrant nam Pol Deltour van de Vlaamse Journalistenvereniging het op voor de journalistiek en schetste hij de wettelijke en vooral de deontologische contouren voor een verantwoorde gerechtsverslaggeving. In deze bijdrage wordt het debat verder gezet met toelichting vanuit het perspectief van het EVRM en de rechtspraak van het EHRM betreffende het recht op een eerlijk proces (artikel 6), het recht op privacy en reputatie (artikel 8) en het recht op (journalistieke) expressievrijheid (artikel 10).
Keywords
Trial by media, vermoeden van onschuld, journalistiek, expressievrijheid, gerechtsverslaggeving, privacy, eer en goede naam

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 762.96 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Voorhoof, Dirk. “‘Trial by Media’ En Persvrijheid : Fundamentele Rechten Zijn Geen Knuppel.” DE JURISTENKRANT (DEURNE), vol. 22, no. 415, 2020, pp. 12–13.
APA
Voorhoof, D. (2020). “Trial by media” en persvrijheid : fundamentele rechten zijn geen knuppel. DE JURISTENKRANT (DEURNE), 22(415), 12–13.
Chicago author-date
Voorhoof, Dirk. 2020. “‘Trial by Media’ En Persvrijheid : Fundamentele Rechten Zijn Geen Knuppel.” DE JURISTENKRANT (DEURNE) 22 (415): 12–13.
Chicago author-date (all authors)
Voorhoof, Dirk. 2020. “‘Trial by Media’ En Persvrijheid : Fundamentele Rechten Zijn Geen Knuppel.” DE JURISTENKRANT (DEURNE) 22 (415): 12–13.
Vancouver
1.
Voorhoof D. “Trial by media” en persvrijheid : fundamentele rechten zijn geen knuppel. DE JURISTENKRANT (DEURNE). 2020;22(415):12–3.
IEEE
[1]
D. Voorhoof, “‘Trial by media’ en persvrijheid : fundamentele rechten zijn geen knuppel,” DE JURISTENKRANT (DEURNE), vol. 22, no. 415, pp. 12–13, 2020.
@article{8678839,
 abstract   = {{De zaak Bart De Pauw in verband met grensoverschrijdend gedrag en belaging van vrouwelijke medewerkers, de zaak Bo Coolsaet over de aanranding en verkrachting van een minderjarige, en meer recent de berichtgeving over de gruwelijke doopactiviteiten van de studentenclub Reuzegom en het brutale politieoptreden met de dood tot gevolg van Jozef Chovanec: ze ontlokten andermaal de discussie hoever de media mogen gaan in de berichtgeving over lopende strafzaken. In het vorig nummer van De Juristenkrant nam Pol Deltour van de Vlaamse Journalistenvereniging het op voor de journalistiek en schetste hij de wettelijke en vooral de deontologische contouren voor een verantwoorde gerechtsverslaggeving. In deze bijdrage wordt het debat verder gezet met toelichting vanuit het perspectief van het EVRM en de rechtspraak van het EHRM betreffende het recht op een eerlijk proces (artikel 6), het recht op privacy en reputatie (artikel 8) en het recht op (journalistieke) expressievrijheid (artikel 10).}},
 author    = {{Voorhoof, Dirk}},
 issn     = {{1374-3538}},
 journal   = {{DE JURISTENKRANT (DEURNE)}},
 keywords   = {{Trial by media,vermoeden van onschuld,journalistiek,expressievrijheid,gerechtsverslaggeving,privacy,eer en goede naam}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{415}},
 pages    = {{12--13}},
 title    = {{‘Trial by media’ en persvrijheid : fundamentele rechten zijn geen knuppel}},
 url     = {{https://www.jurisquare.be/nl/journal/djk/2020-415/_trial-by-media_-en-persvrijheid-fundamentele-rechten-zijn-geen-knuppel/index.html}},
 volume    = {{22}},
 year     = {{2020}},
}