Advanced search
1 file | 626.40 KB Add to list

Maatregelen om etnisch profileren door de (Belgische) politie tegen te gaan : een kwalitatief onderzoek met en voor de politie

(2020)
Author
Organization
Abstract
Eerdere studies hebben aangetoond dat etnisch profileren moeilijk te analyseren is vanwege haar complexiteit. Deze studies tonen aan dat geen empirisch bewijs bestaat om de exacte prevalentie te bepalen van het fenomeen. Eens een dergelijk complex fenomeen in kaart is gebracht, kunnen de nodige maatregelen worden genomen. Zo hebben Belgische studies aangetoond dat er aanwijzingen zijn dat etnisch profileren een reëel probleem vormt binnen de politie-instellingen. Enkele onderzoekers gaven een systematisch overzicht van zeven verschillende interventies en hun effectiviteit. Echter bestaat geen enkel bewijs over deze effectiviteit. Daardoor is er een gebrek aan wetenschappelijke kennis over wat wel en niet werkt. Het onderzoek heeft als doel om de effectiviteit van de gesuggereerde maatregelen in Vlaanderen te onderzoeken en de kennis van de gesuggereerde maatregelen uit te breiden. Dit zal gebeuren door een kwalitatief onderzoek naar de kritische reflecties van Vlaamse politieambtenaren. De belangrijkste bevinding is dat een combinatie van maatregelen effectiever is dan individuele interventies. De beste combinatie is om aandacht te vestigen op het gebruik van bodycams, diversiteit binnen het korps, basisopleiding en bijkomende opleidingen. Verder is belangrijk om te luisteren naar mensen op het werkveld, om ervoor te zorgen dat bepaalde maatregelen effectief zijn en geen negatieve gevolgen hebben voor de mensen op het terrein. Echter de beste manier om etnisch profileren aan te pakken is om bottom-up te gaan werken. In het onderzoek wordt aanbevolen om verder onderzoek te voeren naar bodycams, de impact van diversiteit, werken met praktijkgerichte voorbeelden in de basisopleiding en bijkomende trainingen.
Keywords
Politie, Etnisch profileren, Maatregelen, Effectiviteit

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Accepted manuscript)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 626.40 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Ghekiere, Guillian, et al. Maatregelen Om Etnisch Profileren Door de (Belgische) Politie Tegen Te Gaan : Een Kwalitatief Onderzoek Met En Voor de Politie. Polinfo.be, 2020.
APA
Ghekiere, G., Feys, Y., & Verhage, A. (2020). Maatregelen om etnisch profileren door de (Belgische) politie tegen te gaan : een kwalitatief onderzoek met en voor de politie. Polinfo.be.
Chicago author-date
Ghekiere, Guillian, Yinthe Feys, and Antoinette Verhage. 2020. “Maatregelen Om Etnisch Profileren Door de (Belgische) Politie Tegen Te Gaan : Een Kwalitatief Onderzoek Met En Voor de Politie.” Polinfo.be.
Chicago author-date (all authors)
Ghekiere, Guillian, Yinthe Feys, and Antoinette Verhage. 2020. “Maatregelen Om Etnisch Profileren Door de (Belgische) Politie Tegen Te Gaan : Een Kwalitatief Onderzoek Met En Voor de Politie.” Polinfo.be.
Vancouver
1.
Ghekiere G, Feys Y, Verhage A. Maatregelen om etnisch profileren door de (Belgische) politie tegen te gaan : een kwalitatief onderzoek met en voor de politie. Polinfo.be; 2020.
IEEE
[1]
G. Ghekiere, Y. Feys, and A. Verhage, “Maatregelen om etnisch profileren door de (Belgische) politie tegen te gaan : een kwalitatief onderzoek met en voor de politie.” Polinfo.be, 2020.
@misc{8678479,
 abstract   = {{Eerdere studies hebben aangetoond dat etnisch profileren moeilijk te analyseren is vanwege haar complexiteit. Deze studies tonen aan dat geen empirisch bewijs bestaat om de exacte prevalentie te bepalen van het fenomeen. Eens een dergelijk complex fenomeen in kaart is gebracht, kunnen de nodige maatregelen worden genomen. Zo hebben Belgische studies aangetoond dat er aanwijzingen zijn dat etnisch profileren een reëel probleem vormt binnen de politie-instellingen. Enkele onderzoekers gaven een systematisch overzicht van zeven verschillende interventies en hun effectiviteit. Echter bestaat geen enkel bewijs over deze effectiviteit. Daardoor is er een gebrek aan wetenschappelijke kennis over wat wel en niet werkt. Het onderzoek heeft als doel om de effectiviteit van de gesuggereerde maatregelen in Vlaanderen te onderzoeken en de kennis van de gesuggereerde maatregelen uit te breiden. Dit zal gebeuren door een kwalitatief onderzoek naar de kritische reflecties van Vlaamse politieambtenaren. De belangrijkste bevinding is dat een combinatie van maatregelen effectiever is dan individuele interventies. De beste combinatie is om aandacht te vestigen op het gebruik van bodycams, diversiteit binnen het korps, basisopleiding en bijkomende opleidingen. Verder is belangrijk om te luisteren naar mensen op het werkveld, om ervoor te zorgen dat bepaalde maatregelen effectief zijn en geen negatieve gevolgen hebben voor de mensen op het terrein. Echter de beste manier om etnisch profileren aan te pakken is om bottom-up te gaan werken. In het onderzoek wordt aanbevolen om verder onderzoek te voeren naar bodycams, de impact van diversiteit, werken met praktijkgerichte voorbeelden in de basisopleiding en bijkomende trainingen.}},
 author    = {{Ghekiere, Guillian and Feys, Yinthe and Verhage, Antoinette}},
 keywords   = {{Politie,Etnisch profileren,Maatregelen,Effectiviteit}},
 language   = {{dut}},
 publisher  = {{Polinfo.be}},
 title    = {{Maatregelen om etnisch profileren door de (Belgische) politie tegen te gaan : een kwalitatief onderzoek met en voor de politie}},
 year     = {{2020}},
}