Advanced search
1 file | 236.03 MB Add to list

Minnelijke schikkingen in de familierechtbank : een empirisch-juridische evaluatie

Sofie Raes (UGent)
(2020)
Author
Promoter
(UGent)
Organization
Abstract
Steeds vaker stellen we vast dat gerechtelijke procedures, zeker in familiezaken, op limieten botsen. Partijen moeten geruime tijd in onzekerheid leven over de uitkomst van hun geschil, conflicten escaleren verder door de (juridische) argumentaties en nadat een oplossing werd bereikt, rijzen vaak uitvoeringsproblemen. Om aan deze problemen tegemoet te komen, promoot de wetgever methodes van minnelijke conflictoplossing, waaronder ook de tot de familierechtbank behorende kamer voor minnelijke schikking, waar een gespecialiseerde rechter partijen begeleidt richting een akkoord en waar vertrouwelijkheid, neutraliteit en vrijwilligheid heerst. Methodes van conflictoplossing beogen steeds twee objectieven, nl. een conflict oplossen op een kwalitatieve en efficiënte wijze. Via een analyse van het wetgevend kader en van de praktijken binnen de familierechtbanken werd in dit proefschrift empirisch onderzocht of de kamer voor minnelijke schikking in staat is om deze beoogde kwaliteits- en efficiëntiedoelstellingen te realiseren. Dit evaluatieve onderzoek biedt aanbevelingen om de wetgeving en de schikkingspraktijken te optimaliseren.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 236.03 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Raes, Sofie. Minnelijke Schikkingen in de Familierechtbank : Een Empirisch-Juridische Evaluatie. Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie, 2020.
APA
Raes, S. (2020). Minnelijke schikkingen in de familierechtbank : een empirisch-juridische evaluatie. Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie.
Chicago author-date
Raes, Sofie. 2020. “Minnelijke Schikkingen in de Familierechtbank : Een Empirisch-Juridische Evaluatie.” Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie.
Chicago author-date (all authors)
Raes, Sofie. 2020. “Minnelijke Schikkingen in de Familierechtbank : Een Empirisch-Juridische Evaluatie.” Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie.
Vancouver
1.
Raes S. Minnelijke schikkingen in de familierechtbank : een empirisch-juridische evaluatie. Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie; 2020.
IEEE
[1]
S. Raes, “Minnelijke schikkingen in de familierechtbank : een empirisch-juridische evaluatie,” Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie, 2020.
@phdthesis{8678301,
 abstract   = {{Steeds vaker stellen we vast dat gerechtelijke procedures, zeker in familiezaken, op limieten botsen. Partijen moeten geruime tijd in onzekerheid leven over de uitkomst van hun geschil, conflicten escaleren verder door de (juridische) argumentaties en nadat een oplossing werd bereikt, rijzen vaak uitvoeringsproblemen. Om aan deze problemen tegemoet te komen, promoot de wetgever methodes van minnelijke conflictoplossing, waaronder ook de tot de familierechtbank behorende kamer voor minnelijke schikking, waar een gespecialiseerde rechter partijen begeleidt richting een akkoord en waar vertrouwelijkheid, neutraliteit en vrijwilligheid heerst. Methodes van conflictoplossing beogen steeds twee objectieven, nl. een conflict oplossen op een kwalitatieve en efficiënte wijze. Via een analyse van het wetgevend kader en van de praktijken binnen de familierechtbanken werd in dit proefschrift empirisch onderzocht of de kamer voor minnelijke schikking in staat is om deze beoogde kwaliteits- en efficiëntiedoelstellingen te realiseren. Dit evaluatieve onderzoek biedt aanbevelingen om de wetgeving en de schikkingspraktijken te optimaliseren.}},
 author    = {{Raes, Sofie}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{xxix, 775}},
 publisher  = {{Universiteit Gent. Faculteit Recht en Criminologie}},
 school    = {{Ghent University}},
 title    = {{Minnelijke schikkingen in de familierechtbank : een empirisch-juridische evaluatie}},
 year     = {{2020}},
}