Advanced search
1 file | 510.74 KB Add to list

Erfgoed in competitie

(2020)
Author
Organization
Abstract
Architectuurwedstrijden als Open Oproep en WinVorm, hebben sinds de eeuwwisseling een belangrijke impuls gegeven aan de publieke bouwcultuur, en de zin voor ambitieus experiment verhoogd. Een oogst aan interessante projecten is vandaag zichtbaar of in voorbereiding. Dat komt niet alleen omdat architectuurkwaliteit bij deze selectieprocedures een doorslaggevend criterium is of omdat opdrachtgevers werk maken van het formuleren van ambities in een projectdefinitie. Deze procedures spelen ook het principe uit dat architectuur afhangt van resolute keuzes: een opdrachtgever kan en moet kiezen tussen valabele architectonische benaderingen en interpretaties van een zelfde opgave. Een groot aantal wedstrijden betreft een tussenkomst in belangrijk erfgoed, van de Ieperse Lakenhal tot het Antwerpse stadhuis. Deze lezing onderzoekt aan de hand van concrete voorbeelden de manier waarop wedstrijdprojecten niet alleen een eigen interpretatie van een opgave aanreiken, maar soms ook van het betreffende erfgoed. Dat staat in spanning met (de illusie van) een statische en louter wetenschappelijke erfgoedwaardering. Erfgoed komt daarentegen in beeld als steeds weer gecoproduceerd in het heden, en architectuur wordt belicht als een prominente interpretatieve praktijk en als een technisch-cultureel medium om erfgoed te cureren.
Keywords
architecture, heritage, architecture competitions, architectuur, architectuurwedstrijden, erfgoed

Downloads

 • (...).pdf
  • supplementary material
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 510.74 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Liefooghe, Maarten. Erfgoed in Competitie. Archipel, 2020.
APA
Liefooghe, M. (2020). Erfgoed in competitie. Archipel.
Chicago author-date
Liefooghe, Maarten. 2020. “Erfgoed in Competitie.” Archipel.
Chicago author-date (all authors)
Liefooghe, Maarten. 2020. “Erfgoed in Competitie.” Archipel.
Vancouver
1.
Liefooghe M. Erfgoed in competitie. Archipel; 2020.
IEEE
[1]
M. Liefooghe, “Erfgoed in competitie.” Archipel, 2020.
@misc{8676943,
 abstract   = {{Architectuurwedstrijden als Open Oproep en WinVorm, hebben sinds de eeuwwisseling een belangrijke impuls gegeven aan de publieke bouwcultuur, en de zin voor ambitieus experiment verhoogd. Een oogst aan interessante projecten is vandaag zichtbaar of in voorbereiding. Dat komt niet alleen omdat architectuurkwaliteit bij deze selectieprocedures een doorslaggevend criterium is of omdat opdrachtgevers werk maken van het formuleren van ambities in een projectdefinitie. Deze procedures spelen ook het principe uit dat architectuur afhangt van resolute keuzes: een opdrachtgever kan en moet kiezen tussen valabele architectonische benaderingen en interpretaties van een zelfde opgave. 

Een groot aantal wedstrijden betreft een tussenkomst in belangrijk erfgoed, van de Ieperse Lakenhal tot het Antwerpse stadhuis. Deze lezing onderzoekt aan de hand van concrete voorbeelden de manier waarop wedstrijdprojecten niet alleen een eigen interpretatie van een opgave aanreiken, maar soms ook van het betreffende erfgoed. Dat staat in spanning met (de illusie van) een statische en louter wetenschappelijke erfgoedwaardering. Erfgoed komt daarentegen in beeld als steeds weer gecoproduceerd in het heden, en architectuur wordt belicht als een prominente interpretatieve praktijk en als een technisch-cultureel medium om erfgoed te cureren.}},
 author    = {{Liefooghe, Maarten}},
 keywords   = {{architecture,heritage,architecture competitions,architectuur,architectuurwedstrijden,erfgoed}},
 language   = {{dut}},
 publisher  = {{Archipel}},
 title    = {{Erfgoed in competitie}},
 year     = {{2020}},
}