Advanced search
Add to list

Macht en waarden in de wereldpolitiek : actuele vraagstukken in de internationale politiek

(2009)
Author
Organization
Abstract
De wereldpolitiek van vandaag is wat zij altijd is geweest: een spel om macht en invloed, waar staten met elkaar wedijveren, soms oorlog voeren, soms samenwerken, waar grote mogendheden oprijzen en vervolgens afkalven. Andere spelers – de publieke opinie, grote ondernemingen, een terreurgroep – kunnen af en toe aan zet zijn, maar het zijn de staten die het laatste woord hebben. Maar de wereldpolitiek draait niet enkel om macht. Brute macht roept onvermijdelijk weerstand op. Een internationale orde veronderstelt ook een aanzienlijke mate van vrijwillige instemming. Die internationale orde bestaat aldus uit twee onlosmakelijk verbonden elementen: macht én waarden. De basisdynamiek van de wereldpolitiek berust op een complex machtsspel, waarin geopolitiek, mondialisering en waarden in elkaar verstrengeld zijn. Maar kan dat ook een wereldorde opleveren, die stabiel is – en daarenboven legitiem? Elke generatie heeft steeds weer het gevoel in een heel nieuw wereld te leven, met nooit eerder geziene nieuwe ontwikkelingen, nieuwe actoren, nieuwe thema’s. Bij nader toezien echter is veel wat een generatie als ‘nieuw’ aanvoelt en bestempelt, door vorige generaties op dezelfde manier ervaren. Met die vergelijkingen tussen gisteren en vandaag moet echter altijd voorzichtig worden omgesprongen. De geschiedenis bereidt haar gerechten immers nooit tweemaal op dezelfde manier. Maar de ingrediënten zijn wel vaak dezelfde. Met een blik op het verleden werpt dit handboek bij de colleges 'Langetermijnontwikkelingen in de wereldpolitiek' een blik op de toekomst van de wereldpolitiek.
Keywords
International relations, world politics

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Coolsaet, Rik, et al. Macht En Waarden in de Wereldpolitiek : Actuele Vraagstukken in de Internationale Politiek. 2009th–2010th ed., Academia Press, 2009.
APA
Coolsaet, R., De Keersmaeker, G., Lesage, D., Nasra, S., Pintelon, O., Van de Graaf, T., … Vermeiren, M. (2009). Macht en waarden in de wereldpolitiek : actuele vraagstukken in de internationale politiek (2009th–2010th ed.). Gent: Academia Press.
Chicago author-date
Coolsaet, Rik, Goedele De Keersmaeker, Dries Lesage, Skander Nasra, Olivier Pintelon, Thijs Van de Graaf, Teun Van de Voorde, and Mattias Vermeiren. 2009. Macht En Waarden in de Wereldpolitiek : Actuele Vraagstukken in de Internationale Politiek. 2009th–2010th ed. Gent: Academia Press.
Chicago author-date (all authors)
Coolsaet, Rik, Goedele De Keersmaeker, Dries Lesage, Skander Nasra, Olivier Pintelon, Thijs Van de Graaf, Teun Van de Voorde, and Mattias Vermeiren. 2009. Macht En Waarden in de Wereldpolitiek : Actuele Vraagstukken in de Internationale Politiek. 2009th–2010th ed. Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Coolsaet R, De Keersmaeker G, Lesage D, Nasra S, Pintelon O, Van de Graaf T, et al. Macht en waarden in de wereldpolitiek : actuele vraagstukken in de internationale politiek. 2009th–2010th ed. Gent: Academia Press; 2009. XII, 410.
IEEE
[1]
R. Coolsaet et al., Macht en waarden in de wereldpolitiek : actuele vraagstukken in de internationale politiek, 2009th–2010th ed. Gent: Academia Press, 2009.
@book{8675862,
 abstract   = {De wereldpolitiek van vandaag is wat zij altijd is geweest: een spel om macht en invloed, waar staten met elkaar wedijveren, soms oorlog voeren, soms samenwerken, waar grote mogendheden oprijzen en vervolgens afkalven. Andere spelers – de publieke opinie, grote ondernemingen, een terreurgroep – kunnen af en toe aan zet zijn, maar het zijn de staten die het laatste woord hebben. 
Maar de wereldpolitiek draait niet enkel om macht. Brute macht roept onvermijdelijk weerstand op. Een internationale orde veronderstelt ook een aanzienlijke mate van vrijwillige instemming. Die internationale orde bestaat aldus uit twee onlosmakelijk verbonden elementen: macht én waarden. 
De basisdynamiek van de wereldpolitiek berust op een complex machtsspel, waarin geopolitiek, mondialisering en waarden in elkaar verstrengeld zijn. Maar kan dat ook een wereldorde opleveren, die stabiel is – en daarenboven legitiem?
Elke generatie heeft steeds weer het gevoel in een heel nieuw wereld te leven, met nooit eerder geziene nieuwe ontwikkelingen, nieuwe actoren, nieuwe thema’s. Bij nader toezien echter is veel wat een generatie als ‘nieuw’ aanvoelt en bestempelt, door vorige generaties op dezelfde manier ervaren. Met die vergelijkingen tussen gisteren en vandaag moet echter altijd voorzichtig worden omgesprongen. De geschiedenis bereidt haar gerechten immers nooit tweemaal op dezelfde manier. Maar de ingrediënten zijn wel vaak dezelfde.
Met een blik op het verleden werpt dit handboek bij de colleges 'Langetermijnontwikkelingen in de wereldpolitiek' een blik op de toekomst van de wereldpolitiek.},
 author    = {Coolsaet, Rik and De Keersmaeker, Goedele and Lesage, Dries and Nasra, Skander and Pintelon, Olivier and Van de Graaf, Thijs and Van de Voorde, Teun and Vermeiren, Mattias},
 isbn     = {9789038214894},
 keywords   = {International relations,world politics},
 language   = {dut},
 pages    = {XII, 410},
 publisher  = {Academia Press},
 title    = {Macht en waarden in de wereldpolitiek : actuele vraagstukken in de internationale politiek},
 year     = {2009},
}