Advanced search
1 file | 5.71 MB Add to list

Gedachteloosheid in de kliniek : een Arendtiaanse reflectie op het handelen van de hulpverlener

Emma Acke (UGent) and Thomas Acke
Author
Organization
Abstract
Volgens Arendt is gedachteloosheid een dagdagelijkse ervaring in ons hedendaagse leven, waar er haast geen tijd wordt genomen om halt te houden en na te denken. Zo ook in de kliniek waar handelingsprocedures, geïnstalleerd vanuit een toenemende tijdsdruk en vraag naar efficiëntie, de mogelijkheid beknotten om halt te houden en na te denken over vragen omtrent de logica van de casus. Dit artikel wil het denken van Arendt, in het bijzonder haar notie van gedachteloosheid en haar categorisering van de menselijke vita activa, toetsen aan de kliniek en de psychoanalytische ethiek.
Keywords
Arendt, psychoanalyse, ethiek, procedures

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 5.71 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Acke, Emma, and Thomas Acke. “Gedachteloosheid in de Kliniek : Een Arendtiaanse Reflectie Op Het Handelen van de Hulpverlener.” PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPECTIEVEN, vol. 37, no. 2, 2019, pp. 677–88.
APA
Acke, E., & Acke, T. (2019). Gedachteloosheid in de kliniek : een Arendtiaanse reflectie op het handelen van de hulpverlener. PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPECTIEVEN, 37(2), 677–688.
Chicago author-date
Acke, Emma, and Thomas Acke. 2019. “Gedachteloosheid in de Kliniek : Een Arendtiaanse Reflectie Op Het Handelen van de Hulpverlener.” PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPECTIEVEN 37 (2): 677–88.
Chicago author-date (all authors)
Acke, Emma, and Thomas Acke. 2019. “Gedachteloosheid in de Kliniek : Een Arendtiaanse Reflectie Op Het Handelen van de Hulpverlener.” PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPECTIEVEN 37 (2): 677–688.
Vancouver
1.
Acke E, Acke T. Gedachteloosheid in de kliniek : een Arendtiaanse reflectie op het handelen van de hulpverlener. PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPECTIEVEN. 2019;37(2):677–88.
IEEE
[1]
E. Acke and T. Acke, “Gedachteloosheid in de kliniek : een Arendtiaanse reflectie op het handelen van de hulpverlener,” PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPECTIEVEN, vol. 37, no. 2, pp. 677–688, 2019.
@article{8673454,
 abstract   = {{Volgens Arendt is gedachteloosheid een dagdagelijkse ervaring in ons hedendaagse leven, waar er haast geen tijd wordt genomen om halt te houden en na te denken. Zo ook in de kliniek waar handelingsprocedures, geïnstalleerd vanuit een toenemende tijdsdruk en vraag naar efficiëntie, de mogelijkheid beknotten om halt te houden en na te denken over vragen omtrent de logica van de casus. Dit artikel wil het denken van Arendt, in het bijzonder haar notie van gedachteloosheid en haar categorisering van de menselijke vita activa, toetsen aan de kliniek en de psychoanalytische ethiek.}},
 author    = {{Acke, Emma and Acke, Thomas}},
 issn     = {{0771-5862}},
 journal   = {{PSYCHO-ANALYTISCHE PERSPECTIEVEN}},
 keywords   = {{Arendt,psychoanalyse,ethiek,procedures}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{2}},
 pages    = {{677--688}},
 title    = {{Gedachteloosheid in de kliniek : een Arendtiaanse reflectie op het handelen van de hulpverlener}},
 url     = {{https://www.psychoanalytischeperspectieven.be/vol-37-2-2019/gedachteloosheid-in-de-kliniek-een-arendtiaanse-reflectie-op-het-handelen-van-de-hulpverlener}},
 volume    = {{37}},
 year     = {{2019}},
}