Advanced search
1 file | 207.66 KB Add to list

Weigeringsgronden HKOV in het licht van de EHRM-rechtspraak

Author
Organization
Abstract
In de afgelopen jaren heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) verschillende uitspraken gedaan over de toepassing van het Haags Kinderontvoeringsverdrag 1980 (HKOV). Het EHRM velde reeds meer dan tachtig uitspraken over kinderontvoering, waarbij het steeds ging om gevallen waarin de ontvoerende of de achtergebleven ouder een klacht indiende bij het Hof.1 Doorgaans werd daarbij een beroep gedaan op een schending van art. 8 EVRM, het recht op respect voor privé- en gezinsleven. In een kleiner aantal zaken werd een schending aangevoerd van art. 6 EVRM, het recht op een eerlijk proces, vaak in combinatie met een schending van art. 8 EVRM. De bedoeling van dit hoofdstuk is om deze rechtspraak van het EHRM te bespreken en weer te geven hoe zij verband houdt met het gebruik van de weigeringsgronden die het HKOV toestaat bij een teruggeleidingsprocedure. Twee andere aspecten in de rechtspraak van het EHRM komen ook aan bod, namelijk de duur van kinderontvoeringsprocedures en de tenuitvoerlegging van teruggeleidingsbevelen.
Keywords
human rights law, family law, child abduction, HRC

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 207.66 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Kruger, Thalia, and Sara Lembrechts. “Weigeringsgronden HKOV in Het Licht van de EHRM-Rechtspraak.” Internationale Kinderontvoering, edited by Fatih Ibili and Anette Olland, Wolters-Kluwer, 2019, pp. 111–20.
APA
Kruger, T., & Lembrechts, S. (2019). Weigeringsgronden HKOV in het licht van de EHRM-rechtspraak. In F. Ibili & A. Olland (Eds.), Internationale kinderontvoering (pp. 111–120). Deventer: Wolters-Kluwer.
Chicago author-date
Kruger, Thalia, and Sara Lembrechts. 2019. “Weigeringsgronden HKOV in Het Licht van de EHRM-Rechtspraak.” In Internationale Kinderontvoering, edited by Fatih Ibili and Anette Olland, 111–20. Deventer: Wolters-Kluwer.
Chicago author-date (all authors)
Kruger, Thalia, and Sara Lembrechts. 2019. “Weigeringsgronden HKOV in Het Licht van de EHRM-Rechtspraak.” In Internationale Kinderontvoering, ed by. Fatih Ibili and Anette Olland, 111–120. Deventer: Wolters-Kluwer.
Vancouver
1.
Kruger T, Lembrechts S. Weigeringsgronden HKOV in het licht van de EHRM-rechtspraak. In: Ibili F, Olland A, editors. Internationale kinderontvoering. Deventer: Wolters-Kluwer; 2019. p. 111–20.
IEEE
[1]
T. Kruger and S. Lembrechts, “Weigeringsgronden HKOV in het licht van de EHRM-rechtspraak,” in Internationale kinderontvoering, F. Ibili and A. Olland, Eds. Deventer: Wolters-Kluwer, 2019, pp. 111–120.
@incollection{8673236,
 abstract   = {{In de afgelopen jaren heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) verschillende uitspraken gedaan over de toepassing van het Haags Kinderontvoeringsverdrag 1980 (HKOV). Het EHRM velde reeds meer dan tachtig uitspraken over kinderontvoering, waarbij het steeds ging om gevallen waarin de ontvoerende of de achtergebleven ouder een klacht indiende bij het Hof.1 Doorgaans werd daarbij een beroep gedaan op een schending van art. 8 EVRM, het recht op respect voor privé- en gezinsleven. In een kleiner aantal zaken werd een schending aangevoerd van art. 6 EVRM, het recht op een eerlijk proces, vaak in combinatie met een schending van art. 8 EVRM. De bedoeling van dit hoofdstuk is om deze rechtspraak van het EHRM te bespreken en weer te geven hoe zij verband houdt met het gebruik van de weigeringsgronden die het HKOV toestaat bij een teruggeleidingsprocedure. Twee andere aspecten in de rechtspraak van het EHRM komen ook aan bod, namelijk de duur van kinderontvoeringsprocedures en de tenuitvoerlegging van teruggeleidingsbevelen.}},
 author    = {{Kruger, Thalia and Lembrechts, Sara}},
 booktitle  = {{Internationale kinderontvoering}},
 editor    = {{Ibili, Fatih and Olland, Anette}},
 isbn     = {{9789013151084}},
 keywords   = {{human rights law,family law,child abduction,HRC}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{111--120}},
 publisher  = {{Wolters-Kluwer}},
 title    = {{Weigeringsgronden HKOV in het licht van de EHRM-rechtspraak}},
 year     = {{2019}},
}