Advanced search
1 file | 111.29 KB Add to list

De kruimels van het Kalifaat. Het repatriëringsdilemma rond de Belgische foreign terrorist fighters en hun families

Sigrid Raets (UGent) and Elise Blondeel (UGent)
(2020) Panopticon. 41(3). p.298-307
Author
Organization
Abstract
Laten we ze daar of halen we ze naar hier? De vraag wat te doen met de Belgische foreign fighters en hun kinderen, die zich sinds het ineenklappen van het zogenaamde kalifaat opdringt, blijft de gemoederen hevig beroeren. Ondanks het feit dat het thema op bijzonder veel aandacht kan rekenen, dit zowel in de media als in tal van andere hoeken, blijkt een uitweg uit dit dilemma tot op heden moeilijk te vinden. Deze paper benadert het repatriëringsdilemma vanuit een dubbele optiek, waarbij zowel een kinderrechten- als een veiligheidsperspectief geboden worden. Vanuit deze dubbele optiek zullen de verschillende opties om met dit vraagstuk om te gaan tegen elkaar afgewogen worden. Niettegenstaande deze verschillende invalshoeken zijn de conclusies eensluidend: ondanks de mogelijke risico’s is het repatriëren van de IS-kinderen en het berechten van hun ouders binnen een westers rechtssysteem de enige weg vooruit uit de huidige impasse.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 111.29 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Raets, Sigrid, and Elise Blondeel. “De Kruimels van Het Kalifaat. Het Repatriëringsdilemma Rond de Belgische Foreign Terrorist Fighters En Hun Families.” Panopticon, vol. 41, no. 3, Maklu, 2020, pp. 298–307.
APA
Raets, S., & Blondeel, E. (2020). De kruimels van het Kalifaat. Het repatriëringsdilemma rond de Belgische foreign terrorist fighters en hun families. Panopticon, 41(3), 298–307.
Chicago author-date
Raets, Sigrid, and Elise Blondeel. 2020. “De Kruimels van Het Kalifaat. Het Repatriëringsdilemma Rond de Belgische Foreign Terrorist Fighters En Hun Families.” Panopticon 41 (3): 298–307.
Chicago author-date (all authors)
Raets, Sigrid, and Elise Blondeel. 2020. “De Kruimels van Het Kalifaat. Het Repatriëringsdilemma Rond de Belgische Foreign Terrorist Fighters En Hun Families.” Panopticon 41 (3): 298–307.
Vancouver
1.
Raets S, Blondeel E. De kruimels van het Kalifaat. Het repatriëringsdilemma rond de Belgische foreign terrorist fighters en hun families. Panopticon. 2020;41(3):298–307.
IEEE
[1]
S. Raets and E. Blondeel, “De kruimels van het Kalifaat. Het repatriëringsdilemma rond de Belgische foreign terrorist fighters en hun families,” Panopticon, vol. 41, no. 3, pp. 298–307, 2020.
@article{8665385,
 abstract   = {Laten we ze daar of halen we ze naar hier? De vraag wat te doen met de Belgische foreign fighters en hun kinderen, die zich sinds het ineenklappen van het zogenaamde kalifaat opdringt, blijft de gemoederen hevig beroeren. Ondanks het feit dat het thema op bijzonder veel aandacht kan rekenen, dit zowel in de media als in tal van andere hoeken, blijkt een uitweg uit dit dilemma tot op heden moeilijk te vinden. Deze paper benadert het repatriëringsdilemma vanuit een dubbele optiek, waarbij zowel een kinderrechten- als een veiligheidsperspectief geboden worden. Vanuit deze dubbele optiek zullen de verschillende opties om met dit vraagstuk om te gaan tegen elkaar afgewogen worden. Niettegenstaande deze verschillende invalshoeken zijn de conclusies eensluidend: ondanks de mogelijke risico’s is het repatriëren van de IS-kinderen en het berechten van hun ouders binnen een westers rechtssysteem de enige weg vooruit uit de huidige impasse.},
 author    = {Raets, Sigrid and Blondeel, Elise},
 issn     = {0771-1409},
 journal   = {Panopticon},
 language   = {dut},
 number    = {3},
 pages    = {298--307},
 publisher  = {Maklu},
 title    = {De kruimels van het Kalifaat. Het repatriëringsdilemma rond de Belgische foreign terrorist fighters en hun families},
 volume    = {41},
 year     = {2020},
}