Advanced search
1 file | 639.65 KB Add to list

De Gemeenschappelijke Bezwaarcommissie van de Europese Toezichthoudende Autoriteiten

Merijn Chamon (UGent)
(2020) SOCIAAL-ECONOMISCHE WETGEVING. 68(4). p.171-184
Author
Organization
Abstract
Deze bijdrage neemt de Gemeenschappelijke Bezwaarcommissie van de drie Europese Toezichthoudende Autoriteiten in de financiële sector onder de loep. De Gemeenschappelijke Bezwaarcommissie is een soort administratiefrechtelijk beroepsorgaan waar niet-geprivilegieerde partijen (in de zin van artikel 263 VWEU) in welbepaalde gevallen eerst beroep moeten instellen vooraleer ze een zaak voor het Gerecht kunnen brengen. De formele kenmerken van de bezwaarcommissie en haar functioneren worden vergeleken met die van de kamers van beroep van andere agentschappen en het rechterlijk toezicht zoals uitgeoefend door het Gerecht en het Hof. De belangrijkste besluiten uit de (beperkte) beslissingspraktijk van de bezwaarcommissie worden ook becommentarieerd. Uit de analyse blijkt dat de bezwaarcommissie nog in een leertraject zit. Tot slot wordt stilgestaan bij de toekomstperspectieven van de bezwaarcommissie en haar tot dusver onontgonnen potentieel.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 639.65 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Chamon, Merijn. “De Gemeenschappelijke Bezwaarcommissie van de Europese Toezichthoudende Autoriteiten.” SOCIAAL-ECONOMISCHE WETGEVING, vol. 68, no. 4, 2020, pp. 171–84.
APA
Chamon, M. (2020). De Gemeenschappelijke Bezwaarcommissie van de Europese Toezichthoudende Autoriteiten. SOCIAAL-ECONOMISCHE WETGEVING, 68(4), 171–184.
Chicago author-date
Chamon, Merijn. 2020. “De Gemeenschappelijke Bezwaarcommissie van de Europese Toezichthoudende Autoriteiten.” SOCIAAL-ECONOMISCHE WETGEVING 68 (4): 171–84.
Chicago author-date (all authors)
Chamon, Merijn. 2020. “De Gemeenschappelijke Bezwaarcommissie van de Europese Toezichthoudende Autoriteiten.” SOCIAAL-ECONOMISCHE WETGEVING 68 (4): 171–184.
Vancouver
1.
Chamon M. De Gemeenschappelijke Bezwaarcommissie van de Europese Toezichthoudende Autoriteiten. SOCIAAL-ECONOMISCHE WETGEVING. 2020;68(4):171–84.
IEEE
[1]
M. Chamon, “De Gemeenschappelijke Bezwaarcommissie van de Europese Toezichthoudende Autoriteiten,” SOCIAAL-ECONOMISCHE WETGEVING, vol. 68, no. 4, pp. 171–184, 2020.
@article{8659044,
 abstract   = {{Deze bijdrage neemt de Gemeenschappelijke Bezwaarcommissie van de drie Europese Toezichthoudende Autoriteiten in de financiële sector onder de loep. De Gemeenschappelijke Bezwaarcommissie is een soort administratiefrechtelijk beroepsorgaan waar niet-geprivilegieerde partijen (in de zin van artikel 263 VWEU) in welbepaalde gevallen eerst beroep moeten instellen vooraleer ze een zaak voor het Gerecht kunnen brengen. De formele kenmerken van de bezwaarcommissie en haar functioneren worden vergeleken met die van de kamers van beroep van andere agentschappen en het rechterlijk toezicht zoals uitgeoefend door het Gerecht en het Hof. De belangrijkste besluiten uit de (beperkte) beslissingspraktijk van de bezwaarcommissie worden ook becommentarieerd. Uit de analyse blijkt dat de bezwaarcommissie nog in een leertraject zit. Tot slot wordt stilgestaan bij de toekomstperspectieven van de bezwaarcommissie en haar tot dusver onontgonnen potentieel.}},
 author    = {{Chamon, Merijn}},
 issn     = {{0165-098X}},
 journal   = {{SOCIAAL-ECONOMISCHE WETGEVING}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{4}},
 pages    = {{171--184}},
 title    = {{De Gemeenschappelijke Bezwaarcommissie van de Europese Toezichthoudende Autoriteiten}},
 url     = {{https://www.uitgeverijparis.nl/nl/reader/206676/1001475990}},
 volume    = {{68}},
 year     = {{2020}},
}