Advanced search
1 file | 5.61 MB Add to list

De verbeelding van de leeuw : een geschiedenis van media en natievorming in Vlaanderen

Gertjan Willems (UGent) and Bruno De Wever (UGent)
(2020)
Editor
(UGent) and (UGent)
Organization
Abstract
Als anno 2020 een Vlaamse regering geleid door Vlaams-nationalisten inzet op een Vlaamse canon, weet ze waarom. De natie moet verbeeld worden om te kunnen bestaan. Dat is altijd zo geweest. Na 1830 gaven historici, literatoren, musici en beeldende kunstenaars mee vorm aan een Belgische identiteit. In deze context ontwikkelde zich gaandeweg ook een Vlaams natievormingsproject in, naast en tegen de Belgische samenhorigheid. Vandaag vraagt de Vlaamse regering aan de publieke omroep en de film- en literatuurfondsen om de Vlaamse identiteit te versterken, terwijl Vlaamse nieuwsmedia dag in dag uit Vlaanderen letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten. Dit boek onderzoekt hoe van de 19de tot de 21ste eeuw media en cultuur werden ingezet voor de vorming van de Vlaamse natie. Bruno De Wever en Gertjan Willems brachten historici, media- en communicatiewetenschappers, politicologen en taal- en letterkundigen samen om een interdisciplinair verhaal te vertellen over media en Vlaamse natievorming. Het boek bevat bijdragen van Kevin Absillis, Marnix Beyen, Daniël Biltereyst, Els De Bens, Benjamin De Cleen, Knut De Swert, Alexander Dhoest, Kris Humbeeck, Karin Raeymaeckers, Peter Van Aelst, Roel Vande Winkel, Sebastiaan Vandenbogaerde, Hilde Van den Bulck, Sarah Van Hoof en Karel Van Nieuwenhuyse.
Keywords
Vlaanderen, Natievorming, Media, Cultuur

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 5.61 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Willems, Gertjan, and Bruno De Wever, editors. De Verbeelding van de Leeuw : Een Geschiedenis van Media En Natievorming in Vlaanderen. Peristyle, 2020.
APA
Willems, G., & De Wever, B. (Eds.). (2020). De verbeelding van de leeuw : een geschiedenis van media en natievorming in Vlaanderen. Antwerpen: Peristyle.
Chicago author-date
Willems, Gertjan, and Bruno De Wever, eds. 2020. “De Verbeelding van de Leeuw : Een Geschiedenis van Media En Natievorming in Vlaanderen.” Antwerpen: Peristyle.
Chicago author-date (all authors)
Willems, Gertjan, and Bruno De Wever, eds. 2020. “De Verbeelding van de Leeuw : Een Geschiedenis van Media En Natievorming in Vlaanderen.” Antwerpen: Peristyle.
Vancouver
1.
Willems G, De Wever B, editors. De verbeelding van de leeuw : een geschiedenis van media en natievorming in Vlaanderen. Antwerpen: Peristyle; 2020.
IEEE
[1]
G. Willems and B. De Wever, Eds., “De verbeelding van de leeuw : een geschiedenis van media en natievorming in Vlaanderen.” Peristyle, Antwerpen, 2020.
@book{8656518,
 abstract   = {{Als anno 2020 een Vlaamse regering geleid door Vlaams-nationalisten inzet op een Vlaamse canon, weet ze waarom. De natie moet verbeeld worden om te kunnen bestaan. Dat is altijd zo geweest. Na 1830 gaven historici, literatoren, musici en beeldende kunstenaars mee vorm aan een Belgische identiteit. In deze context ontwikkelde zich gaandeweg ook een Vlaams natievormingsproject in, naast en tegen de Belgische samenhorigheid. Vandaag vraagt de Vlaamse regering aan de publieke omroep en de film- en literatuurfondsen om de Vlaamse identiteit te versterken, terwijl Vlaamse nieuwsmedia dag in dag uit Vlaanderen letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten. Dit boek onderzoekt hoe van de 19de tot de 21ste eeuw media en cultuur werden ingezet voor de vorming van de Vlaamse natie.
Bruno De Wever en Gertjan Willems brachten historici, media- en communicatiewetenschappers, politicologen en taal- en letterkundigen samen om een interdisciplinair verhaal te vertellen over media en Vlaamse natievorming. Het boek bevat bijdragen van Kevin Absillis, Marnix Beyen, Daniël Biltereyst, Els De Bens, Benjamin De Cleen, Knut De Swert, Alexander Dhoest, Kris Humbeeck, Karin Raeymaeckers, Peter Van Aelst, Roel Vande Winkel, Sebastiaan Vandenbogaerde, Hilde Van den Bulck, Sarah Van Hoof en Karel Van Nieuwenhuyse.}},
 editor    = {{Willems, Gertjan and De Wever, Bruno}},
 isbn     = {{9789082684032}},
 keywords   = {{Vlaanderen,Natievorming,Media,Cultuur}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{384}},
 publisher  = {{Peristyle}},
 title    = {{De verbeelding van de leeuw : een geschiedenis van media en natievorming in Vlaanderen}},
 year     = {{2020}},
}