Advanced search
2 files | 558.83 KB Add to list

De rechtspositie van transgender personen in België : een multidisciplinaire analyse na de wetten van 25 juni 2017 en 18 juni 2018

Joz Motmans (UGent) and Gerd Verschelden (UGent)
Editor
(UGent) and (UGent)
Organization
Abstract
Sinds 1 januari 2018 wordt het privéleven van transgender personen in België beter beschermd ingevolge de wet van 25 juni 2017. De aanpassing van de registratie van het geslacht in de registers van de burgerlijke stand is niet langer gekoppeld aan medische voorwaarden. De afgifte van afschriften en uittreksels uit de akten van de burgerlijke stand met zichtbare aanpassing van de geslachtsregistratie is sterk beperkt. De nieuwe regeling gaat uit van zelfbeschikking met voorlichting en een bedenktermijn. Ook minderjarigen kunnen vanaf de leeftijd van zestien jaar hun geslachtsregistratie laten wijzigen, maar enkel mits tussenkomst van een kinder- en jeugdpsychiater. Er werden garanties ingebouwd voor een standvastige keuze en tegen fraude. Terugkeer naar het oorspronkelijke geslacht is mogelijk, maar enkel na een gerechtelijke procedure. Er geldt specifiek nieuw afstammingsrecht voor transgender personen en de regels inzake voornaamswijziging werden versoepeld. Al deze innovaties gaan gepaard met een overgangsregeling. In dit boek wordt de rechtspositie van transgender personen in België multidisciplinair benaderd. Sociologische en psychiatrische perspectieven vervolledigen een veelzijdige juridische benadering. Zowel de mensenrechten, het materiële personen- en familierecht als het procesrecht worden behandeld en er is ook aandacht voor belangrijke aspecten van internationaal privaatrecht en migratierecht. De baanbrekende rechtspraak van het Grondwettelijk Hof, dat op 19 juni 2019 bepaalde aspecten van de nieuwe regeling heeft vernietigd omwille van de grondrechten van genderfluïde personen, kon nog worden meegenomen in de finale versie van dit boek. Dit werk is in eerste instantie gemaakt ten behoeve van de betrokken transpersonen en hun naasten, maar het is ook gericht op advocaten, magistraten, ambtenaren en beambten van de burgerlijke stand en andere professionals die de betrokkenen mogen begeleiden. De lezer kan een heldere uiteenzetting van de complexe rechtsregels combineren met het complete juridische bronnenmateriaal dat als bijlage is opgenomen.

Downloads

 • (...).jpg
  • colophon/title page
  • |
  • UGent only
  • |
  • image/jpeg
  • |
  • 37.45 KB
 • (...).pdf
  • table of contents
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 521.39 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Motmans, Joz, and Gerd Verschelden, editors. De Rechtspositie van Transgender Personen in België : Een Multidisciplinaire Analyse Na de Wetten van 25 Juni 2017 En 18 Juni 2018. Vol. 20, Intersentia, 2020.
APA
Motmans, J., & Verschelden, G. (Eds.). (2020). De rechtspositie van transgender personen in België : een multidisciplinaire analyse na de wetten van 25 juni 2017 en 18 juni 2018. Antwerpen-Cambridge: Intersentia.
Chicago author-date
Motmans, Joz, and Gerd Verschelden, eds. 2020. “De Rechtspositie van Transgender Personen in België : Een Multidisciplinaire Analyse Na de Wetten van 25 Juni 2017 En 18 Juni 2018.” Antwerpen-Cambridge: Intersentia.
Chicago author-date (all authors)
Motmans, Joz, and Gerd Verschelden, eds. 2020. “De Rechtspositie van Transgender Personen in België : Een Multidisciplinaire Analyse Na de Wetten van 25 Juni 2017 En 18 Juni 2018.” Antwerpen-Cambridge: Intersentia.
Vancouver
1.
Motmans J, Verschelden G, editors. De rechtspositie van transgender personen in België : een multidisciplinaire analyse na de wetten van 25 juni 2017 en 18 juni 2018. Vol. 20. Antwerpen-Cambridge: Intersentia; 2020.
IEEE
[1]
J. Motmans and G. Verschelden, Eds., “De rechtspositie van transgender personen in België : een multidisciplinaire analyse na de wetten van 25 juni 2017 en 18 juni 2018,” vol. 20. Intersentia, Antwerpen-Cambridge, 2020.
@book{8647052,
 abstract   = {{Sinds 1 januari 2018 wordt het privéleven van transgender personen in België beter beschermd ingevolge de wet van 25 juni 2017. De aanpassing van de registratie van het geslacht in de registers van de burgerlijke stand is niet langer gekoppeld aan medische voorwaarden. De afgifte van afschriften en uittreksels uit de akten van de burgerlijke stand met zichtbare aanpassing van de geslachtsregistratie is sterk beperkt. De nieuwe regeling gaat uit van zelfbeschikking met voorlichting en een bedenktermijn. Ook minderjarigen kunnen vanaf de leeftijd van zestien jaar hun geslachtsregistratie laten wijzigen, maar enkel mits tussenkomst van een kinder- en jeugdpsychiater. Er werden garanties ingebouwd voor een standvastige keuze en tegen fraude. Terugkeer naar het oorspronkelijke geslacht is mogelijk, maar enkel na een gerechtelijke procedure. Er geldt specifiek nieuw afstammingsrecht voor transgender personen en de regels inzake voornaamswijziging werden versoepeld. Al deze innovaties gaan gepaard met een overgangsregeling.
In dit boek wordt de rechtspositie van transgender personen in België multidisciplinair benaderd. Sociologische en psychiatrische perspectieven vervolledigen een veelzijdige juridische benadering. Zowel de mensenrechten, het materiële personen- en familierecht als het procesrecht worden behandeld en er is ook aandacht voor belangrijke aspecten van internationaal privaatrecht en migratierecht. De baanbrekende rechtspraak van het Grondwettelijk Hof, dat op 19 juni 2019 bepaalde aspecten van de nieuwe regeling heeft vernietigd omwille van de grondrechten van genderfluïde personen, kon nog worden meegenomen in de finale versie van dit boek.
Dit werk is in eerste instantie gemaakt ten behoeve van de betrokken transpersonen en hun naasten, maar het is ook gericht op advocaten, magistraten, ambtenaren en beambten van de burgerlijke stand en andere professionals die de betrokkenen mogen begeleiden. De lezer kan een heldere uiteenzetting van de complexe rechtsregels combineren met het complete juridische bronnenmateriaal dat als bijlage is opgenomen.}},
 editor    = {{Motmans, Joz and Verschelden, Gerd}},
 isbn     = {{9789400009066}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{225}},
 publisher  = {{Intersentia}},
 title    = {{De rechtspositie van transgender personen in België : een multidisciplinaire analyse na de wetten van 25 juni 2017 en 18 juni 2018}},
 url     = {{https://intersentia.be/nl/de-rechtspositie-van-transgender-personen-in-belgie.html}},
 volume    = {{20}},
 year     = {{2020}},
}