Advanced search
Add to list

Journalistiek in maatschappelijk perspectief : een inleiding tot journalistieke theorie en onderzoek

Annelore Deprez (UGent) and Sarah Van Leuven (UGent)
(2020)
Author
Organization
Abstract
Journalistiek in maatschappelijk perspectief is het eerste Nederlandstalige handboek dat het studiedomein van de journalistiek beschouwt vanuit een academische invalshoek. Het illustreert diverse perspectieven op journalistieke actoren, processen en thema’s en baseert zich hiervoor op standaardwerken binnen het domein van Journalism Studies.Elk hoofdstuk vertrekt vanuit de belangrijkste klassieke studies in de massamaatschappij. Vervolgens wordt besproken hoe die studies worden uitgedaagd door de huidige netwerkmaatschappij. De auteurs leggen uit wat een journalist doet en hoe redacties werken, waarbij ze onder meer focussen op het profiel van de journalist, het nieuwsselectie- en nieuwsproductieproces en de gangbare businessmodellen binnen de journalistiek. Verder is er ook aandacht voor de nieuwsconsument, die een steeds actievere rol speelt via smartphones en sociale media. Ten slotte gaan de auteurs ook in op een actuele kwestie: het publieke debat over fake news. Dit boek is geschikt voor iedereen die voor het eerst kennismaakt met journalistiek als studiedomein, maar ook voor wie een breed inzicht wil krijgen in het functioneren en de rol van journalistiek in de maatschappij.
Keywords
journalistiek, nieuws, fake news, netwerkmaatschappij, journalist, nieuwsbronnen, framing, nieuwsselectie

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Deprez, Annelore, and Sarah Van Leuven. Journalistiek in Maatschappelijk Perspectief : Een Inleiding Tot Journalistieke Theorie En Onderzoek. Academia Press, 2020.
APA
Deprez, A., & Van Leuven, S. (2020). Journalistiek in maatschappelijk perspectief : een inleiding tot journalistieke theorie en onderzoek. Academia Press.
Chicago author-date
Deprez, Annelore, and Sarah Van Leuven. 2020. Journalistiek in Maatschappelijk Perspectief : Een Inleiding Tot Journalistieke Theorie En Onderzoek. Gent: Academia Press.
Chicago author-date (all authors)
Deprez, Annelore, and Sarah Van Leuven. 2020. Journalistiek in Maatschappelijk Perspectief : Een Inleiding Tot Journalistieke Theorie En Onderzoek. Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Deprez A, Van Leuven S. Journalistiek in maatschappelijk perspectief : een inleiding tot journalistieke theorie en onderzoek. Gent: Academia Press; 2020. 302 p.
IEEE
[1]
A. Deprez and S. Van Leuven, Journalistiek in maatschappelijk perspectief : een inleiding tot journalistieke theorie en onderzoek. Gent: Academia Press, 2020.
@book{8646744,
 abstract   = {{Journalistiek in maatschappelijk perspectief is het eerste Nederlandstalige handboek dat het studiedomein van de journalistiek beschouwt vanuit een academische invalshoek. Het illustreert diverse perspectieven op journalistieke actoren, processen en thema’s en baseert zich hiervoor op standaardwerken binnen het domein van Journalism Studies.Elk hoofdstuk vertrekt vanuit de belangrijkste klassieke studies in de massamaatschappij. Vervolgens wordt besproken hoe die studies worden uitgedaagd door de huidige netwerkmaatschappij.

De auteurs leggen uit wat een journalist doet en hoe redacties werken, waarbij ze onder meer focussen op het profiel van de journalist, het nieuwsselectie- en nieuwsproductieproces en de gangbare businessmodellen binnen de journalistiek. Verder is er ook aandacht voor de nieuwsconsument, die een steeds actievere rol speelt via smartphones en sociale media. Ten slotte gaan de auteurs ook in op een actuele kwestie: het publieke debat over fake news.

Dit boek is geschikt voor iedereen die voor het eerst kennismaakt met journalistiek als studiedomein, maar ook voor wie een breed inzicht wil krijgen in het functioneren en de rol van journalistiek in de maatschappij.}},
 author    = {{Deprez, Annelore and Van Leuven, Sarah}},
 isbn     = {{9789401461887}},
 keywords   = {{journalistiek,nieuws,fake news,netwerkmaatschappij,journalist,nieuwsbronnen,framing,nieuwsselectie}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{302}},
 publisher  = {{Academia Press}},
 title    = {{Journalistiek in maatschappelijk perspectief : een inleiding tot journalistieke theorie en onderzoek}},
 url     = {{https://www.academiapress.be/nl/journalistiek-maatschappelijk-perspectief}},
 year     = {{2020}},
}