Advanced search
Add to list

De impact van de afwezigheid van een geldige bouwvergunning op de schadevergoedingsvorderingen van aannemer en bouwheer

Author
Organization
Abstract
In het aannemingsrecht rijst de vraag welke gevolgen de afwezigheid van een (geldige) bouwvergunning heeft voor aannemingsovereenkomsten. Is een aannemingsovereenkomst nietig als die vergunning ontbreekt? In welke gevallen kan de bouwheer dan wel de aannemer aanspraak maken op een schadevergoeding, ondanks de afwezigheid van een geldige bouwvergunning? In een arrest van 8 maart 2018 bevestigt het Hof van Cassatie zijn vaste rechtspraak dat de feitenrechter moet nagaan of de vordering al dan niet louter het behoud van een toestand in strijd met de openbare orde nastreeft. Wanneer een vordering al dan niet het behoud van een dergelijke toestand nastreeft, is daarmee niet gezegd. Sterker nog, in de rechtspraak en rechtsleer vindt men daarover amper aanknopingspunten. Dit artikel beoogt praktische handvaten aan te reiken om die algemene vraag op een gestructureerde wijze te kunnen beantwoorden. Tegelijk heeft dit artikel tot doel om een bijdrage te leveren aan de wijze waarop het normdoel kan worden geconcretiseerd aan de hand van de feitelijke omstandigheden van de zaak, zodat de toegepaste sanctie niet verder gaat dan nodig. Nadat twee recente casussen zijn geschetst en de leidende beginselen en hun spanningsveld zijn toegelicht, wordt specifiek voor het aannemingsrecht een stappenplan geschetst en verder uitgewerkt.

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Peeraer, Frederik. “De Impact van de Afwezigheid van Een Geldige Bouwvergunning Op de Schadevergoedingsvorderingen van Aannemer En Bouwheer.” Tijdschrift Voor Belgisch Burgerlijk Recht, no. 10, Kluwer, 2019, pp. 613–30.
APA
Peeraer, F. (2019). De impact van de afwezigheid van een geldige bouwvergunning op de schadevergoedingsvorderingen van aannemer en bouwheer. Tijdschrift Voor Belgisch Burgerlijk Recht, (10), 613–630.
Chicago author-date
Peeraer, Frederik. 2019. “De Impact van de Afwezigheid van Een Geldige Bouwvergunning Op de Schadevergoedingsvorderingen van Aannemer En Bouwheer.” Tijdschrift Voor Belgisch Burgerlijk Recht, no. 10: 613–30.
Chicago author-date (all authors)
Peeraer, Frederik. 2019. “De Impact van de Afwezigheid van Een Geldige Bouwvergunning Op de Schadevergoedingsvorderingen van Aannemer En Bouwheer.” Tijdschrift Voor Belgisch Burgerlijk Recht (10): 613–630.
Vancouver
1.
Peeraer F. De impact van de afwezigheid van een geldige bouwvergunning op de schadevergoedingsvorderingen van aannemer en bouwheer. Tijdschrift voor Belgisch Burgerlijk Recht. 2019;(10):613–30.
IEEE
[1]
F. Peeraer, “De impact van de afwezigheid van een geldige bouwvergunning op de schadevergoedingsvorderingen van aannemer en bouwheer,” Tijdschrift voor Belgisch Burgerlijk Recht, no. 10, pp. 613–630, 2019.
@article{8642516,
 abstract   = {In het aannemingsrecht rijst de vraag welke gevolgen de afwezigheid van een (geldige) bouwvergunning heeft voor aannemingsovereenkomsten. Is een aannemingsovereenkomst nietig als die vergunning ontbreekt? In welke gevallen kan de bouwheer dan wel de aannemer aanspraak maken op een schadevergoeding, ondanks de afwezigheid van een geldige bouwvergunning? In een arrest van 8 maart 2018 bevestigt het Hof van Cassatie zijn vaste rechtspraak dat de feitenrechter moet nagaan of de vordering al dan niet louter het behoud van een toestand in strijd met de openbare orde nastreeft. Wanneer een vordering al dan niet het behoud van een dergelijke toestand nastreeft, is daarmee niet gezegd. Sterker nog, in de rechtspraak en rechtsleer vindt men daarover amper aanknopingspunten.
Dit artikel beoogt praktische handvaten aan te reiken om die algemene vraag op een gestructureerde wijze te kunnen beantwoorden. Tegelijk heeft dit artikel tot doel om een bijdrage te leveren aan de wijze waarop het normdoel kan worden geconcretiseerd aan de hand van de feitelijke omstandigheden van de zaak, zodat de toegepaste sanctie niet verder gaat dan nodig.
Nadat twee recente casussen zijn geschetst en de leidende beginselen en hun spanningsveld zijn toegelicht, wordt specifiek voor het aannemingsrecht een stappenplan geschetst en verder uitgewerkt.},
 author    = {Peeraer, Frederik},
 issn     = {0775-2814},
 journal   = {Tijdschrift voor Belgisch Burgerlijk Recht},
 language   = {dut},
 number    = {10},
 pages    = {613--630},
 publisher  = {Kluwer},
 title    = {De impact van de afwezigheid van een geldige bouwvergunning op de schadevergoedingsvorderingen van aannemer en bouwheer},
 year     = {2019},
}