Advanced search
1 file | 247.43 KB Add to list

Het integriteitsbeleid van lokale politiezones : verschillende noemers voor eenzelfde beleid?

Yinthe Feys (UGent)
Author
Organization
Abstract
Politieambtenaren worden regelmatig geconfronteerd met moeilijke situaties en complexe beslissingen. In die situaties zijn politiemensen tot op bepaalde hoogte vrij in hun keuze hoe te reageren. Om politionele integriteit te stimuleren en politieambtenaren te ondersteunen bij het ontwikkelen van een moreel kompas om met complexe situaties om te gaan (zie Denkers, 2000), lijkt het aangewezen dat wordt ingezet op een omvattend integriteitsbeleid, waarbij een evenwicht dient te worden nagestreefd tussen een controlerende benadering (waarbij de discretionaire ruimte beperkt wordt en de nadruk ligt op datgene wat niet mag) en een stimulerende benadering (waarbij de discretionaire ruimte niet beperkt wordt, maar politieambtenaren net ondersteund worden in het omgaan met deze beslissingsvrijheid) (Maesschalck, 2012). Wanneer de verschillende zonale veiligheidsplannen vandaag onder de loep genomen worden, blijken deze eerder vaag of impliciet te blijven over de wijze waarop integriteit vorm krijgt in (het beleid van) de betrokken politiezone. Daarom werd, in het kader van een ruimer doctoraatsproject met betrekking tot het ethisch beslissingsproces van lokale politieambtenaren in België, een vragenlijst ontwikkeld die peilt naar de implementatie van ‘integriteit’ in verschillende lokale politiezones in Vlaanderen. Hiermee proberen we een zicht te krijgen op het bredere integriteitsbeleid en eventuele lokale verschillen. In totaal vulden 63 Vlaamse politiezones de vragenlijst in. Hieruit kan worden afgeleid dat de meeste politiezones inzetten op meerdere aspecten van een integriteitsbeleid. Er zijn meerdere aanknopingspunten tussen de verschillende lokale politiezones, zoals het belang van een open communicatie, maar tegelijkertijd kan ook opgemerkt worden dat het integriteitsbeleid op diverse manieren vorm krijgt. Er lijkt bij de lokale politie dus niet één globaal integriteitsbeleid te bestaan, maar ondanks de verschillen kunnen er toch enkele rode draden worden opgemerkt.
Keywords
Politie, Integriteit, Integriteitsbeleid, Moreel kompas

Downloads

 • (...).docx
  • full text (Accepted manuscript)
  • |
  • UGent only
  • |
  • Word
  • |
  • 247.43 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Feys, Yinthe. “Het Integriteitsbeleid van Lokale Politiezones : Verschillende Noemers Voor Eenzelfde Beleid?” POLINFO.BE, 2019.
APA
Feys, Y. (2019). Het integriteitsbeleid van lokale politiezones : verschillende noemers voor eenzelfde beleid? POLINFO.BE.
Chicago author-date
Feys, Yinthe. 2019. “Het Integriteitsbeleid van Lokale Politiezones : Verschillende Noemers Voor Eenzelfde Beleid?” POLINFO.BE.
Chicago author-date (all authors)
Feys, Yinthe. 2019. “Het Integriteitsbeleid van Lokale Politiezones : Verschillende Noemers Voor Eenzelfde Beleid?” POLINFO.BE.
Vancouver
1.
Feys Y. Het integriteitsbeleid van lokale politiezones : verschillende noemers voor eenzelfde beleid? POLINFO.BE. 2019.
IEEE
[1]
Y. Feys, “Het integriteitsbeleid van lokale politiezones : verschillende noemers voor eenzelfde beleid?,” POLINFO.BE. 2019.
@misc{8636476,
 abstract   = {{Politieambtenaren worden regelmatig geconfronteerd met moeilijke situaties en complexe beslissingen. In die situaties zijn politiemensen tot op bepaalde hoogte vrij in hun keuze hoe te reageren. Om politionele integriteit te stimuleren en politieambtenaren te ondersteunen bij het ontwikkelen van een moreel kompas om met complexe situaties om te gaan (zie Denkers, 2000), lijkt het aangewezen dat wordt ingezet op een omvattend integriteitsbeleid, waarbij een evenwicht dient te worden nagestreefd tussen een controlerende benadering (waarbij de discretionaire ruimte beperkt wordt en de nadruk ligt op datgene wat niet mag) en een stimulerende benadering (waarbij de discretionaire ruimte niet beperkt wordt, maar politieambtenaren net ondersteund worden in het omgaan met deze beslissingsvrijheid) (Maesschalck, 2012). Wanneer de verschillende zonale veiligheidsplannen vandaag onder de loep genomen worden, blijken deze eerder vaag of impliciet te blijven over de wijze waarop integriteit vorm krijgt in (het beleid van) de betrokken politiezone. Daarom werd, in het kader van een ruimer doctoraatsproject met betrekking tot het ethisch beslissingsproces van lokale politieambtenaren in België, een vragenlijst ontwikkeld die peilt naar de implementatie van ‘integriteit’ in verschillende lokale politiezones in Vlaanderen. Hiermee proberen we een zicht te krijgen op het bredere integriteitsbeleid en eventuele lokale verschillen. In totaal vulden 63 Vlaamse politiezones de vragenlijst in. Hieruit kan worden afgeleid dat de meeste politiezones inzetten op meerdere aspecten van een integriteitsbeleid. Er zijn meerdere aanknopingspunten tussen de verschillende lokale politiezones, zoals het belang van een open communicatie, maar tegelijkertijd kan ook opgemerkt worden dat het integriteitsbeleid op diverse manieren vorm krijgt. Er lijkt bij de lokale politie dus niet één globaal integriteitsbeleid te bestaan, maar ondanks de verschillen kunnen er toch enkele rode draden worden opgemerkt.}},
 author    = {{Feys, Yinthe}},
 keywords   = {{Politie,Integriteit,Integriteitsbeleid,Moreel kompas}},
 language   = {{dut}},
 series    = {{POLINFO.BE}},
 title    = {{Het integriteitsbeleid van lokale politiezones : verschillende noemers voor eenzelfde beleid?}},
 url     = {{https://polinfo.kluwer.be/DocumentLogin.aspx?ReturnUrl=%2fsecure%2fdocumentview.aspx%3fid%3dVS300722516}},
 year     = {{2019}},
}