Advanced search
1 file | 350.22 KB Add to list

Procedurele milieurechten en diepzeemijnbouw : terra incognita?

Klaas Willaert (UGent) and Hendrik Schoukens (UGent)
(2020) NJW (MECHELEN). p.2-18
Author
Organization
Abstract
Voorbij de grenzen van de nationale jurisdictie worden de diepzeebodem en de aanwezige grondstoffen beheerst door een complex regime, dat bepaalt wie deze natuurlijke rijkdommen kan exploiteren en op welke manier. De algemene principes werden vastgelegd in het Internationaal Zeerechtverdrag van 1982 en de navolgende Implementatieovereenkomst van 1994, maar worden verder uitgewerkt door regels en procedures uitgevaardigd door de Internationale Zeebodemautoriteit. In de nieuwste ontwerpregels inzake exploitatie kunnen duidelijke verbeteringen worden waargenomen, maar de slagkracht van derde-belanghebbenden blijft uiteindelijk beperkt. Ook op nationaal vlak, in de wetgeving van de sponsorstaten, zijn er onvoldoende garanties aanwezig. Gelet op de huidige ontwikkelingen in het internationaal recht, de duidelijke plichten inzake milieubescherming en de status van de diepzeebodem en zijn natuurlijke rijkdommen als “gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid”, lijkt het er echter steeds meer op dat het voorzien van effectieve transparantie, publieke participatie en toegang tot de rechter niet enkel een aanbeveling is, maar een juridische verplichting.
Keywords
inernationaal zeerecht, diepzeemijnbouw, transparantie, publieke participatie, toegang tot de rechter

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 350.22 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Willaert, Klaas, and Hendrik Schoukens. “Procedurele Milieurechten En Diepzeemijnbouw : Terra Incognita?” NJW (MECHELEN), no. 414, 2020, pp. 2–18.
APA
Willaert, K., & Schoukens, H. (2020). Procedurele milieurechten en diepzeemijnbouw : terra incognita? NJW (MECHELEN), (414), 2–18.
Chicago author-date
Willaert, Klaas, and Hendrik Schoukens. 2020. “Procedurele Milieurechten En Diepzeemijnbouw : Terra Incognita?” NJW (MECHELEN), no. 414: 2–18.
Chicago author-date (all authors)
Willaert, Klaas, and Hendrik Schoukens. 2020. “Procedurele Milieurechten En Diepzeemijnbouw : Terra Incognita?” NJW (MECHELEN) (414): 2–18.
Vancouver
1.
Willaert K, Schoukens H. Procedurele milieurechten en diepzeemijnbouw : terra incognita? NJW (MECHELEN). 2020;(414):2–18.
IEEE
[1]
K. Willaert and H. Schoukens, “Procedurele milieurechten en diepzeemijnbouw : terra incognita?,” NJW (MECHELEN), no. 414, pp. 2–18, 2020.
@article{8630749,
 abstract   = {Voorbij de grenzen van de nationale jurisdictie worden de diepzeebodem en de aanwezige grondstoffen beheerst door een complex regime, dat bepaalt wie deze natuurlijke rijkdommen kan exploiteren en op welke manier. De algemene principes werden vastgelegd in het Internationaal Zeerechtverdrag van 1982 en de navolgende Implementatieovereenkomst van 1994, maar worden verder uitgewerkt door regels en procedures uitgevaardigd door de Internationale Zeebodemautoriteit. In de nieuwste ontwerpregels inzake exploitatie kunnen duidelijke verbeteringen worden waargenomen, maar de slagkracht van derde-belanghebbenden blijft uiteindelijk beperkt. Ook op nationaal vlak, in de wetgeving van de sponsorstaten, zijn er onvoldoende garanties aanwezig. Gelet op de huidige ontwikkelingen in het internationaal recht, de duidelijke plichten inzake milieubescherming en de status van de diepzeebodem en zijn natuurlijke rijkdommen als “gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid”, lijkt het er echter steeds meer op dat het voorzien van effectieve transparantie, publieke participatie en toegang tot de rechter niet enkel een aanbeveling is, maar een juridische verplichting.},
 author    = {Willaert, Klaas and Schoukens, Hendrik},
 issn     = {1378-8914},
 journal   = {NJW (MECHELEN)},
 keywords   = {inernationaal zeerecht,diepzeemijnbouw,transparantie,publieke participatie,toegang tot de rechter},
 language   = {dut},
 number    = {414},
 pages    = {2--18},
 title    = {Procedurele milieurechten en diepzeemijnbouw : terra incognita?},
 year     = {2020},
}