Advanced search
1 file | 222.14 KB Add to list

Provincies in Vlaanderen : toekomst van het intermediair bestuursniveau

Tony Valcke (UGent)
Author
Organization
Abstract
Deze bijdrage toont aan dat de Vlaamse hervormingen aan het ‘lokaal’ bestuur (en het voorafgaande debat daarover) geen alleenstaand geval zijn. Sinds het einde van de vorige eeuw vormen de lokale besturen in verschillende landen het voorwerp van een hervormingsdiscours. De Vlaamse provincies - en de aanverwante besturen op het intermediaire niveau in andere landen - vormen slechts één onderdeel van de vele plannen maar in veel landen staan ze sterk onder druk. Vaak liggen exogene factoren aan de basis van de hervormingen waarvan de provincies het voorwerp vormen (bv. regiovorming). Deze bijdrage neemt zowel functionele als territoriale hervormingen onder de loep, waarbij we niet enkel oog hebben voor het feitelijke hervormingsproces, maar ook voor het hervormingsdiscours en mogelijke toekomstscenario’s. Naast internationale tendensen met betrekking tot functionele en territoriale hervormingen, stellen we scherp op de Vlaamse casus. Welke standpunten nemen de verschillende politieke partijen in inzake hervormingen aan het ‘lokaal’ bestuur? Welke argumenten worden in het debat naar voren geschoven en zijn er ook alternatieve argumenten?
Keywords
provinces, local government, intermediate government, future scenarios

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 222.14 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Valcke, Tony. “Provincies in Vlaanderen : Toekomst Van Het Intermediair Bestuursniveau.” Verrekijkers Voor Lokale Besturen : Een Lange(re)termijnvisie?! Ed. Herwig Reynaert. Brugge: Vanden Broele, 2019. 45–66. Print.
APA
Valcke, T. (2019). Provincies in Vlaanderen : toekomst van het intermediair bestuursniveau. In H. Reynaert (Ed.), Verrekijkers voor lokale besturen : een lange(re)termijnvisie?! (pp. 45–66). Brugge: Vanden Broele.
Chicago author-date
Valcke, Tony. 2019. “Provincies in Vlaanderen : Toekomst Van Het Intermediair Bestuursniveau.” In Verrekijkers Voor Lokale Besturen : Een Lange(re)termijnvisie?!, ed. Herwig Reynaert, 45–66. Brugge: Vanden Broele.
Chicago author-date (all authors)
Valcke, Tony. 2019. “Provincies in Vlaanderen : Toekomst Van Het Intermediair Bestuursniveau.” In Verrekijkers Voor Lokale Besturen : Een Lange(re)termijnvisie?!, ed. Herwig Reynaert, 45–66. Brugge: Vanden Broele.
Vancouver
1.
Valcke T. Provincies in Vlaanderen : toekomst van het intermediair bestuursniveau. In: Reynaert H, editor. Verrekijkers voor lokale besturen : een lange(re)termijnvisie?! Brugge: Vanden Broele; 2019. p. 45–66.
IEEE
[1]
T. Valcke, “Provincies in Vlaanderen : toekomst van het intermediair bestuursniveau,” in Verrekijkers voor lokale besturen : een lange(re)termijnvisie?!, H. Reynaert, Ed. Brugge: Vanden Broele, 2019, pp. 45–66.
@incollection{8627264,
 abstract   = {Deze bijdrage toont aan dat de Vlaamse hervormingen aan het ‘lokaal’ bestuur (en het voorafgaande debat daarover) geen alleenstaand geval zijn. Sinds het einde van de vorige eeuw vormen de lokale besturen in verschillende landen het voorwerp van een hervormingsdiscours. De Vlaamse provincies - en de aanverwante besturen op het intermediaire niveau in andere landen - vormen slechts één onderdeel van de vele plannen maar in veel landen staan ze sterk onder druk. Vaak liggen exogene factoren aan de basis van de hervormingen waarvan de provincies het voorwerp vormen (bv. regiovorming). Deze bijdrage neemt zowel functionele als territoriale hervormingen onder de loep, waarbij we niet enkel oog hebben voor het feitelijke hervormingsproces, maar ook voor het hervormingsdiscours en mogelijke toekomstscenario’s. Naast internationale tendensen met betrekking tot functionele en territoriale hervormingen, stellen we scherp op de Vlaamse casus. Welke standpunten nemen de verschillende politieke partijen in inzake hervormingen aan het ‘lokaal’ bestuur? Welke argumenten worden in het debat naar voren geschoven en zijn er ook alternatieve argumenten?},
 author    = {Valcke, Tony},
 booktitle  = {Verrekijkers voor lokale besturen : een lange(re)termijnvisie?!},
 editor    = {Reynaert, Herwig},
 isbn     = {9789049617691},
 keywords   = {provinces,local government,intermediate government,future scenarios},
 language   = {dut},
 pages    = {45--66},
 publisher  = {Vanden Broele},
 series    = {Lokale en Regionale Politiek - Lokale en Provinciale Politiek},
 title    = {Provincies in Vlaanderen : toekomst van het intermediair bestuursniveau},
 year     = {2019},
}