Advanced search
1 file | 344.26 KB Add to list

Depressie in de media : een kwalitatieve pilotstudie naar de ervaringen van patiënten met mediaberichtgeving over depressie

Author
Organization
Abstract
Depressie behoort wereldwijd tot een van de meest voorkomende mentale gezondheidsproble-men. Naar schatting krijgt een op de drie Belgen ooit met deze klachten te maken. Slechts een minderheid daarvan vindt echter gepaste hulp. Permanent inzetten op bewustwording, preventie, toegankelijke behandeling en onderzoek is dan ook van essentieel belang. De media hebben een belangrijke rol in het verstrekken van informatie en kennis over (mentale) gezondheidsproblemen. Onderzoekers wijzen in toenemende mate op de invloed van de media op attitudes ten aanzien van mentale problemen en gezondheidsgedrag. Stigmatisering blijkt hierbij een van de meest kwalijke gevolgen. Gezien de steeds toenemende reikwijdte van de media is de vraag naar hun mogelijke invloed op patiënten met mentale problemen zoals depressie van groot belang. In deze pilotstudie werden Vlaamse patiënten bevraagd over hun ervaringen met berichtgeving over depressie en de invloed die zij vanuit de media ervaren. Twee focusgroepen werden samengesteld met in totaal ne-gen deelnemers; allen kampten in het verleden met depressie. Een thematische analyse resulteerde in drie hoofdthema’s: mediaberichten over depressie worden als sterk (negatief) vertekend ervaren, de invloed van de media wordt begrepen in wisselwerking met de maatschappij, en patiënten ach-ten zowel mens als media verantwoordelijk voor mogelijkheden tot verandering. Die bevindingen sluiten aan bij internationaal onderzoek naar beeldvorming in de media en de mogelijke invloed ervan. De deelnemers nuanceren echter ook de invloed van de media vanuit een maatschappelijk perspectief. Een belangrijke rol lijkt weggelegd voor (ervarings)deskundigen, clinici en onderzoe-kers, zowel in het omgaan met mediaberichten als in de betrokkenheid bij de media(berichtgeving).
Keywords
depressie, media-invloed, kwalitatief onderzoek, focusgroepen, patiëntervaring

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 344.26 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
De Smet, Melissa, et al. “Depressie in de Media : Een Kwalitatieve Pilotstudie Naar de Ervaringen van Patiënten Met Mediaberichtgeving over Depressie.” TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE, no. 4, 2018, pp. 267–85.
APA
De Smet, M., Stubbe, C., Vanheule, S., & Devisch, I. (2018). Depressie in de media : een kwalitatieve pilotstudie naar de ervaringen van patiënten met mediaberichtgeving over depressie. TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE, (4), 267–285.
Chicago author-date
De Smet, Melissa, Carmen Stubbe, Stijn Vanheule, and Ignaas Devisch. 2018. “Depressie in de Media : Een Kwalitatieve Pilotstudie Naar de Ervaringen van Patiënten Met Mediaberichtgeving over Depressie.” TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE, no. 4: 267–85.
Chicago author-date (all authors)
De Smet, Melissa, Carmen Stubbe, Stijn Vanheule, and Ignaas Devisch. 2018. “Depressie in de Media : Een Kwalitatieve Pilotstudie Naar de Ervaringen van Patiënten Met Mediaberichtgeving over Depressie.” TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE (4): 267–285.
Vancouver
1.
De Smet M, Stubbe C, Vanheule S, Devisch I. Depressie in de media : een kwalitatieve pilotstudie naar de ervaringen van patiënten met mediaberichtgeving over depressie. TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE. 2018;(4):267–85.
IEEE
[1]
M. De Smet, C. Stubbe, S. Vanheule, and I. Devisch, “Depressie in de media : een kwalitatieve pilotstudie naar de ervaringen van patiënten met mediaberichtgeving over depressie,” TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE, no. 4, pp. 267–285, 2018.
@article{8624032,
 abstract   = {{Depressie behoort wereldwijd tot een van de meest voorkomende mentale gezondheidsproble-men. Naar schatting krijgt een op de drie Belgen ooit met deze klachten te maken. Slechts een minderheid daarvan vindt echter gepaste hulp. Permanent inzetten op bewustwording, preventie, toegankelijke behandeling en onderzoek is dan ook van essentieel belang. De media hebben een belangrijke rol in het verstrekken van informatie en kennis over (mentale) gezondheidsproblemen. Onderzoekers wijzen in toenemende mate op de invloed van de media op attitudes ten aanzien van mentale problemen en gezondheidsgedrag. Stigmatisering blijkt hierbij een van de meest kwalijke gevolgen. Gezien de steeds toenemende reikwijdte van de media is de vraag naar hun mogelijke invloed op patiënten met mentale problemen zoals depressie van groot belang. In deze pilotstudie werden Vlaamse patiënten bevraagd over hun ervaringen met berichtgeving over depressie en de invloed die zij vanuit de media ervaren. Twee focusgroepen werden samengesteld met in totaal ne-gen deelnemers; allen kampten in het verleden met depressie. Een thematische analyse resulteerde in drie hoofdthema’s: mediaberichten over depressie worden als sterk (negatief) vertekend ervaren, de invloed van de media wordt begrepen in wisselwerking met de maatschappij, en patiënten ach-ten zowel mens als media verantwoordelijk voor mogelijkheden tot verandering. Die bevindingen sluiten aan bij internationaal onderzoek naar beeldvorming in de media en de mogelijke invloed ervan. De deelnemers nuanceren echter ook de invloed van de media vanuit een maatschappelijk perspectief. Een belangrijke rol lijkt weggelegd voor (ervarings)deskundigen, clinici en onderzoe-kers, zowel in het omgaan met mediaberichten als in de betrokkenheid bij de media(berichtgeving).}},
 author    = {{De Smet, Melissa and Stubbe, Carmen and Vanheule, Stijn and Devisch, Ignaas}},
 issn     = {{1378-8647}},
 journal   = {{TIJDSCHRIFT KLINISCHE PSYCHOLOGIE}},
 keywords   = {{depressie,media-invloed,kwalitatief onderzoek,focusgroepen,patiëntervaring}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{4}},
 pages    = {{267--285}},
 title    = {{Depressie in de media : een kwalitatieve pilotstudie naar de ervaringen van patiënten met mediaberichtgeving over depressie}},
 year     = {{2018}},
}