Advanced search
1 file | 772.73 KB Add to list

Urban sprawl in Vlaanderen : ruimtelijke én financiële winsten door het investeren in anti urban sprawl maatregelen

Author
Organization
Abstract
Begin 2019 werd het onderzoek over monetarisering van urban sprawl in Vlaanderen afgerond. Dit onderzoek, geeft nieuwe inzichten in het voorkomen en de kostprijs van urban sprawl in Vlaanderen. De resultaten zijn niet verrassend, maar toch wel confronterend. 95% van de Vlamingen woont in een omgeving die wordt getypeerd als ‘urban sprawl’. Dit verspreid wonen heeft een kostprijs, zowel voor de individuele burger als voor de maatschappij. Deze kostprijs zal aanzienlijk toenemen indien we er niet in slagen om in de toekomst een beleid uit te rollen dat inzet op het verminderen van urban sprawl. In dit artikel worden de belangrijkste resultaten uit vergelijkende internationale onderzoeken over urban sprawl toegelicht. De situatie in Nederland en Vlaanderen (België) is voor heel wat indicatoren vergelijkbaar, maar op terrein toch verschillend. Voor Vlaanderen werd een ruimtelijke en monetaire analyse uitgevoerd naar het fenomeen van urban sprawl. Hierbij werden drie kostenposten in beeld gebracht: infrastructuur, mobiliteit en verlies aan ecosysteemdiensten. Als we in Vlaanderen doorgaan zoals vandaag zal dit onvermijdelijk leiden tot meer sprawl met meer kosten. Een anti-sprawlbeleid kan in totaal (doorrekening tot 2050) 25,6 miljard euro kosten besparen. De analyse kadert in de huidige discourshift die naar aanleiding van het klimaatdebat prominent is. Het oude maatschappelijk discours van “wat gaat dat allemaal kosten, wie gaat dat betalen en hebben we daar wel budget voor” maakt langzaam plaats voor een discours dat meer aandacht heeft voor een langetermijnperspectief en kan worden begrepen als “we moeten nu investeren om in de toekomst winst te maken of op zijn minst de verliezen te beperken.”
Keywords
urban sprawl, Belgium

Downloads

 • pd2019 urbansprawl.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 772.73 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Pisman, Ann, et al. “Urban Sprawl in Vlaanderen : Ruimtelijke Én Financiële Winsten Door Het Investeren in Anti Urban Sprawl Maatregelen.” Meer Met Meer : Bijdragen Aan de Plandag 2019, edited by Geiske Bouma et al., Stichting Planologische Discussiedagen, 2019, pp. 48–58.
APA
Pisman, A., Mertens, G., Loris, I., & Vervoort, P. (2019). Urban sprawl in Vlaanderen : ruimtelijke én financiële winsten door het investeren in anti urban sprawl maatregelen. In G. Bouma, B. Boonstra, & E. Vanempten (Eds.), Meer met meer : bijdragen aan de Plandag 2019 (pp. 48–58). Den Haag: Stichting Planologische Discussiedagen.
Chicago author-date
Pisman, Ann, Geert Mertens, Isabelle Loris, and Peter Vervoort. 2019. “Urban Sprawl in Vlaanderen : Ruimtelijke Én Financiële Winsten Door Het Investeren in Anti Urban Sprawl Maatregelen.” In Meer Met Meer : Bijdragen Aan de Plandag 2019, edited by Geiske Bouma, Beitske Boonstra, and Elke Vanempten, 48–58. Den Haag: Stichting Planologische Discussiedagen.
Chicago author-date (all authors)
Pisman, Ann, Geert Mertens, Isabelle Loris, and Peter Vervoort. 2019. “Urban Sprawl in Vlaanderen : Ruimtelijke Én Financiële Winsten Door Het Investeren in Anti Urban Sprawl Maatregelen.” In Meer Met Meer : Bijdragen Aan de Plandag 2019, ed by. Geiske Bouma, Beitske Boonstra, and Elke Vanempten, 48–58. Den Haag: Stichting Planologische Discussiedagen.
Vancouver
1.
Pisman A, Mertens G, Loris I, Vervoort P. Urban sprawl in Vlaanderen : ruimtelijke én financiële winsten door het investeren in anti urban sprawl maatregelen. In: Bouma G, Boonstra B, Vanempten E, editors. Meer met meer : bijdragen aan de Plandag 2019. Den Haag: Stichting Planologische Discussiedagen; 2019. p. 48–58.
IEEE
[1]
A. Pisman, G. Mertens, I. Loris, and P. Vervoort, “Urban sprawl in Vlaanderen : ruimtelijke én financiële winsten door het investeren in anti urban sprawl maatregelen,” in Meer met meer : bijdragen aan de Plandag 2019, Turnhout, 2019, pp. 48–58.
@inproceedings{8620755,
 abstract   = {Begin 2019 werd het onderzoek over monetarisering van urban sprawl in Vlaanderen afgerond. Dit onderzoek, geeft nieuwe inzichten in het voorkomen en de kostprijs van urban sprawl in Vlaanderen.
De resultaten zijn niet verrassend, maar toch wel confronterend. 95% van de Vlamingen woont in een omgeving die wordt getypeerd als ‘urban sprawl’. Dit verspreid wonen heeft een kostprijs, zowel voor de individuele burger als voor de maatschappij. Deze kostprijs zal aanzienlijk toenemen indien we er niet in slagen om in de toekomst een beleid uit te rollen dat inzet op het verminderen van urban sprawl.
In dit artikel worden de belangrijkste resultaten uit vergelijkende internationale onderzoeken over urban sprawl toegelicht. De situatie in Nederland en Vlaanderen (België) is voor heel wat indicatoren vergelijkbaar, maar op terrein toch verschillend. Voor Vlaanderen werd een ruimtelijke en monetaire analyse uitgevoerd naar het fenomeen van urban sprawl. Hierbij werden drie kostenposten in beeld gebracht: infrastructuur, mobiliteit en verlies aan ecosysteemdiensten. Als we in Vlaanderen doorgaan zoals vandaag zal dit onvermijdelijk leiden tot meer sprawl met meer kosten. Een anti-sprawlbeleid kan in totaal (doorrekening tot 2050) 25,6 miljard euro kosten besparen.
De analyse kadert in de huidige discourshift die naar aanleiding van het klimaatdebat prominent is. Het oude maatschappelijk discours van “wat gaat dat allemaal kosten, wie gaat dat betalen en hebben we daar wel budget voor” maakt langzaam plaats voor een discours dat meer aandacht heeft voor een langetermijnperspectief en kan worden begrepen als “we moeten nu investeren om in de toekomst winst te maken of op zijn minst de verliezen te beperken.”},
 author    = {Pisman, Ann and Mertens, Geert and Loris, Isabelle and Vervoort, Peter},
 booktitle  = {Meer met meer : bijdragen aan de Plandag 2019},
 editor    = {Bouma, Geiske and Boonstra, Beitske and Vanempten, Elke},
 isbn     = {9789081921763},
 keywords   = {urban sprawl,Belgium},
 language   = {dut},
 location   = {Turnhout},
 pages    = {48--58},
 publisher  = {Stichting Planologische Discussiedagen},
 title    = {Urban sprawl in Vlaanderen : ruimtelijke én financiële winsten door het investeren in anti urban sprawl maatregelen},
 url     = {www.plandag.net},
 year     = {2019},
}