Advanced search
1 file | 808.74 KB Add to list
Author
Organization
Abstract
Big Data is hot. Maar leidt meer data tot meer inzicht? En kunnen we dergelijke data inzetten voor beleidsvraagstukken in de ruimtelijke ordening? Op dit moment groeit de interesse van beleidsmakers voor bronnen zoals Facebook, Google, Twitter, Instagram of blogs die waardevolle informatie bevatten die normaal moeilijk te verzamelen zijn op korte termijn. Big Data kan een meer regelmatige, kosteneffectieve en geharmoniseerde gegevensverzameling bieden en een gelegenheid zijn om gemakkelijker nieuwe belangrijke problemen aan te pakken zoals bijvoorbeeld klimaat, gezondheid of huisvesting. De grote doorbraak betreffende praktische toepassingen van Big Data-bronnen in plannings- en ontwikkelingsprocessen moet echter nog komen.. De beschikbaarheid van tijdige, nauwkeurige statistische informatie stelt beleidsmakers, praktijk-mensen, onderzoekers en andere belanghebbenden in staat om een breed scala aan kwesties aan te pakken in het zich snel ontwikkelende economische en sociale landschap van vandaag. In toenemende mate kan informatie van het analyseren van internetactiviteiten of sociale media worden gebruikt voor het observeren van trends in ruimtelijke ordening en interessante mogelijkheden bieden om beleid te ondersteunen met actuele informatie. Spanningen op de woningmarkt hebben gevolgen voor het verhuisgedrag van mensen, wat opnieuw gevolgen heeft voor de arbeidsmobiliteit. Dit onderzoek illustreert in hoeverre 'big data' kan worden gebruikt om bestaand ruimtelijk beleid te verrijken en meer up-to-date bewijsmateriaal te leveren bij het inschatten van nieuwe trends voordat hun effecten zichtbaar worden in traditionele gegevensverzamelingen (nationale statistieken). Het onderzoek gaat dieper in op bestaande praktijkervaringen in België en Nederland, werkt een case uit m.b.t. huisvestingsdynamieken en doet voorstellen naar de toekomst om na te gaan hoe big data in beleidsvraagstukken omtrent ruimtelijke ordening een rol kan spelen. Van belang daarbij is het slim combineren van data.
Keywords
big data, Belgium, housing markets

Downloads

 • Paper Plandag 2019 Meer data meer inzicht.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 808.74 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Loris, Isabelle, et al. “Meer Data Meer Inzicht?” Meer Met Meer : Bijdragen Aan de Plandag 2019, edited by Geiske Bouma et al., Stichting Planologische Discussiedagen, 2019, pp. 236–45.
APA
Loris, I., Dugernier, M., & Steenberghen, T. (2019). Meer data meer inzicht? In G. Bouma, B. Boonstra, & E. Vanempten (Eds.), Meer met meer : bijdragen aan de Plandag 2019 (pp. 236–245). Den Haag: Stichting Planologische Discussiedagen.
Chicago author-date
Loris, Isabelle, Marten Dugernier, and Thérèse Steenberghen. 2019. “Meer Data Meer Inzicht?” In Meer Met Meer : Bijdragen Aan de Plandag 2019, edited by Geiske Bouma, Beitske Boonstra, and Elke Vanempten, 236–45. Den Haag: Stichting Planologische Discussiedagen.
Chicago author-date (all authors)
Loris, Isabelle, Marten Dugernier, and Thérèse Steenberghen. 2019. “Meer Data Meer Inzicht?” In Meer Met Meer : Bijdragen Aan de Plandag 2019, ed by. Geiske Bouma, Beitske Boonstra, and Elke Vanempten, 236–245. Den Haag: Stichting Planologische Discussiedagen.
Vancouver
1.
Loris I, Dugernier M, Steenberghen T. Meer data meer inzicht? In: Bouma G, Boonstra B, Vanempten E, editors. Meer met meer : bijdragen aan de Plandag 2019. Den Haag: Stichting Planologische Discussiedagen; 2019. p. 236–45.
IEEE
[1]
I. Loris, M. Dugernier, and T. Steenberghen, “Meer data meer inzicht?,” in Meer met meer : bijdragen aan de Plandag 2019, Turnhout, 2019, pp. 236–245.
@inproceedings{8620750,
 abstract   = {Big Data is hot. Maar leidt meer data tot meer inzicht? En kunnen we dergelijke data inzetten voor beleidsvraagstukken in de ruimtelijke ordening? 
Op dit moment groeit de interesse van beleidsmakers voor bronnen zoals Facebook, Google, Twitter, Instagram of blogs die waardevolle informatie bevatten die normaal moeilijk te verzamelen zijn op korte termijn. Big Data kan een meer regelmatige, kosteneffectieve en geharmoniseerde gegevensverzameling bieden en een gelegenheid zijn om gemakkelijker nieuwe belangrijke problemen aan te pakken zoals bijvoorbeeld klimaat, gezondheid of huisvesting. De grote doorbraak betreffende praktische toepassingen van Big Data-bronnen in plannings- en ontwikkelingsprocessen moet echter nog komen..

De beschikbaarheid van tijdige, nauwkeurige statistische informatie stelt beleidsmakers, praktijk-mensen, onderzoekers en andere belanghebbenden in staat om een breed scala aan kwesties aan te pakken in het zich snel ontwikkelende economische en sociale landschap van vandaag. In toenemende mate kan informatie van het analyseren van internetactiviteiten of sociale media worden gebruikt voor het observeren van trends in ruimtelijke ordening en interessante mogelijkheden bieden om beleid te ondersteunen met actuele informatie. 

Spanningen op de woningmarkt hebben gevolgen voor het verhuisgedrag van mensen, wat opnieuw gevolgen heeft voor de arbeidsmobiliteit. Dit onderzoek illustreert in hoeverre 'big data' kan worden gebruikt om bestaand ruimtelijk beleid te verrijken en meer up-to-date bewijsmateriaal te leveren bij het inschatten van nieuwe trends voordat hun effecten zichtbaar worden in traditionele gegevensverzamelingen (nationale statistieken). 
Het onderzoek gaat dieper in op bestaande praktijkervaringen in België en Nederland, werkt een case uit m.b.t. huisvestingsdynamieken en doet voorstellen naar de toekomst om na te gaan hoe big data in beleidsvraagstukken omtrent ruimtelijke ordening een rol kan spelen. Van belang daarbij is het slim combineren van data.},
 author    = {Loris, Isabelle and Dugernier, Marten and Steenberghen, Thérèse},
 booktitle  = {Meer met meer : bijdragen aan de Plandag 2019},
 editor    = {Bouma, Geiske and Boonstra, Beitske and Vanempten, Elke},
 isbn     = {9789081921763},
 keywords   = {big data,Belgium,housing markets},
 language   = {dut},
 location   = {Turnhout},
 pages    = {236--245},
 publisher  = {Stichting Planologische Discussiedagen},
 title    = {Meer data meer inzicht?},
 url     = {www.plandag.net},
 year     = {2019},
}