Advanced search
1 file | 5.76 MB Add to list

Een gedeelde strategische visie in Vlaamse gemeenteraden : de relevantie van politieke en demografische groepskarakteristieken

Author
Organization
Abstract
Om de strategie-implementatie van een stad of gemeente op een effectieve manier te laten verlopen is het belangrijk dat de betrokken gemeenteraadsleden een gedeelde strategische visie hebben. De vraag is echter of partijlidmaatschapsdiversiteit en politieke roldiversiteit (d.w.z. meerderheidsrol versus oppositierol), naast andere groepsverschillen dit proces niet bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken. Om de impact en relevantie van context-specifieke politieke groepskenmerken in kaart te brengen testen wij op basis van gegevens van 1740 Vlaamse gemeenteraadsleden of politieke groepskenmerken sterker doorwegen op een gedeelde strategische visie dan de in managementtheorie ingebedde demografische groepskenmerken. De studieresultaten bevestigen dat zowel politieke roldiversiteit als partijlidmaatschapsdiversiteit geassocieerd kunnen worden met een minder gedeelde strategische visie en ook sterker doorwegen dan de traditionele demografische diversiteitsindicatoren.
Keywords
shared strategic cognition, groepsdiversiteit, politici, upper echelons theory

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 5.76 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Meyfroodt, Kenn, et al. “Een Gedeelde Strategische Visie in Vlaamse Gemeenteraden : De Relevantie van Politieke En Demografische Groepskarakteristieken.” VLAAMS TIJDSCHRIFT VOOR OVERHEIDSMANAGEMENT, edited by Wouter Van Dooren, vol. 5, no. 2, Die Keure, 2019, pp. 19–41.
APA
Meyfroodt, K., Desmidt, S., Meersman Lips, K., & George, B. (2019). Een gedeelde strategische visie in Vlaamse gemeenteraden : de relevantie van politieke en demografische groepskarakteristieken. VLAAMS TIJDSCHRIFT VOOR OVERHEIDSMANAGEMENT, 5(2), 19–41.
Chicago author-date
Meyfroodt, Kenn, Sebastian Desmidt, Kevin Meersman Lips, and Bert George. 2019. “Een Gedeelde Strategische Visie in Vlaamse Gemeenteraden : De Relevantie van Politieke En Demografische Groepskarakteristieken.” Edited by Wouter Van Dooren. VLAAMS TIJDSCHRIFT VOOR OVERHEIDSMANAGEMENT 5 (2): 19–41.
Chicago author-date (all authors)
Meyfroodt, Kenn, Sebastian Desmidt, Kevin Meersman Lips, and Bert George. 2019. “Een Gedeelde Strategische Visie in Vlaamse Gemeenteraden : De Relevantie van Politieke En Demografische Groepskarakteristieken.” Ed by. Wouter Van Dooren. VLAAMS TIJDSCHRIFT VOOR OVERHEIDSMANAGEMENT 5 (2): 19–41.
Vancouver
1.
Meyfroodt K, Desmidt S, Meersman Lips K, George B. Een gedeelde strategische visie in Vlaamse gemeenteraden : de relevantie van politieke en demografische groepskarakteristieken. Van Dooren W, editor. VLAAMS TIJDSCHRIFT VOOR OVERHEIDSMANAGEMENT. 2019;5(2):19–41.
IEEE
[1]
K. Meyfroodt, S. Desmidt, K. Meersman Lips, and B. George, “Een gedeelde strategische visie in Vlaamse gemeenteraden : de relevantie van politieke en demografische groepskarakteristieken,” VLAAMS TIJDSCHRIFT VOOR OVERHEIDSMANAGEMENT, vol. 5, no. 2, pp. 19–41, 2019.
@article{8618829,
 abstract   = {{Om de strategie-implementatie van een stad of gemeente op een effectieve manier te laten verlopen is het belangrijk dat de betrokken gemeenteraadsleden een gedeelde strategische visie hebben. De vraag is echter of partijlidmaatschapsdiversiteit en politieke roldiversiteit (d.w.z. meerderheidsrol versus oppositierol), naast andere groepsverschillen dit proces niet bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken. Om de impact en relevantie van context-specifieke politieke groepskenmerken in kaart te brengen testen wij op basis van gegevens van 1740 Vlaamse gemeenteraadsleden of politieke groepskenmerken sterker doorwegen op een gedeelde strategische visie dan de in managementtheorie ingebedde demografische groepskenmerken. De studieresultaten bevestigen dat zowel politieke roldiversiteit als partijlidmaatschapsdiversiteit geassocieerd kunnen worden met een minder gedeelde strategische visie en ook sterker doorwegen dan de traditionele demografische diversiteitsindicatoren.}},
 author    = {{Meyfroodt, Kenn and Desmidt, Sebastian and Meersman Lips, Kevin and George, Bert}},
 editor    = {{Van Dooren, Wouter}},
 issn     = {{1373-0509}},
 journal   = {{VLAAMS TIJDSCHRIFT VOOR OVERHEIDSMANAGEMENT}},
 keywords   = {{shared strategic cognition,groepsdiversiteit,politici,upper echelons theory}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{2}},
 pages    = {{19--41}},
 publisher  = {{Die Keure}},
 title    = {{Een gedeelde strategische visie in Vlaamse gemeenteraden : de relevantie van politieke en demografische groepskarakteristieken}},
 url     = {{http://www.vtom.be/pdf_file/dieKeure_minisquare_PDF_bestanden/VTOM_2019_2-D.pdf}},
 volume    = {{5}},
 year     = {{2019}},
}