Advanced search
1 file | 159.10 KB

Verpleegkundig specialisten in Vlaamse ziekenhuizen : wat doen ze?

Ann Van Hecke (UGent) , Dimitri Beeckman (UGent) , Sofie Verhaeghe (UGent) and Elsie Decoene (UGent)
(2019) VERPLEEGKUNDE. 34(2). p.12-23
Author
Organization
Abstract
DOEL: In kaart brengen van het takenpakket van verpleegkundig specialisten in Vlaamse algemene en universitaire ziekenhuizen en verschillen nagaan in het uitvoeren van taken in functie van het tewerkstellingspercentage, het type ziekenhuis waarin de verpleegkundig specialist tewerkgesteld is en het aantal jaren werkervaring als verpleegkundig specialist. METHODE: Cross-sectionele studie. RESULTATEN: Achtenvijftig verpleegkundig specialisten vulden een vragenlijst in. De verpleegkundig specialisten waren vooral werkzaam binnen het specialisatiedomein van de oncologie, pijn en wondzorg. De meerderheid had 1-5 jaar ervaring als verpleegkundig specialist binnen het specialisatiedomein. Hun takenpakket was gevarieerd en sloot aan bij de rollen zoals beschreven door Hamric. Het takenpakket verschilde naar gelang het type ziekenhuis, het tewerkstellingspercentage en het aantal jaren ervaring als verpleegkundig specialist. DISCUSSIE: De bevraagde verpleegkundig specialisten waren ‘jonge’ professionals, niet alleen in leeftijd, maar ook in aantal jaren ervaring als verpleegkundig specialist in het specialisme. Dit impliceert dat leidinggevenden een faciliterende rol moeten spelen om verpleegkundig specialisten tijd te geven om verder te groeien. CONCLUSIE: Dit artikel wil een bijdrage leveren om een gegronde discussie te kunnen voeren over functiedifferentiatie en taakherschikking in de zorg en geeft beleidsmakers, verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners zicht op de huidige functie-inhoud van de verpleegkundig specialist.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 159.10 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Van Hecke, Ann, Dimitri Beeckman, Sofie Verhaeghe, and Elsie Decoene. 2019. “Verpleegkundig Specialisten in Vlaamse Ziekenhuizen : Wat Doen Ze?” Verpleegkunde 34 (2): 12–23.
APA
Van Hecke, A., Beeckman, D., Verhaeghe, S., & Decoene, E. (2019). Verpleegkundig specialisten in Vlaamse ziekenhuizen : wat doen ze? VERPLEEGKUNDE, 34(2), 12–23.
Vancouver
1.
Van Hecke A, Beeckman D, Verhaeghe S, Decoene E. Verpleegkundig specialisten in Vlaamse ziekenhuizen : wat doen ze? VERPLEEGKUNDE. 2019;34(2):12–23.
MLA
Van Hecke, Ann et al. “Verpleegkundig Specialisten in Vlaamse Ziekenhuizen : Wat Doen Ze?” VERPLEEGKUNDE 34.2 (2019): 12–23. Print.
@article{8618063,
 abstract   = {DOEL: In kaart brengen van het takenpakket van verpleegkundig specialisten in Vlaamse algemene en universitaire ziekenhuizen en verschillen nagaan in het uitvoeren van taken in functie van het tewerkstellingspercentage, het type ziekenhuis waarin de verpleegkundig specialist tewerkgesteld is en het aantal jaren werkervaring als verpleegkundig specialist.
METHODE: Cross-sectionele studie.
RESULTATEN: Achtenvijftig verpleegkundig specialisten vulden een vragenlijst in. De verpleegkundig specialisten waren vooral werkzaam binnen het specialisatiedomein van de oncologie, pijn en wondzorg. De meerderheid had 1-5 jaar ervaring als verpleegkundig specialist binnen het specialisatiedomein. Hun takenpakket was gevarieerd en sloot aan bij de rollen zoals beschreven door Hamric. Het takenpakket verschilde naar gelang het type ziekenhuis, het tewerkstellingspercentage en het aantal jaren ervaring als verpleegkundig specialist.
DISCUSSIE: De bevraagde verpleegkundig specialisten waren ‘jonge’ professionals, niet alleen in leeftijd, maar ook in aantal jaren ervaring als verpleegkundig specialist in het specialisme. Dit impliceert dat leidinggevenden een faciliterende rol moeten spelen om verpleegkundig specialisten tijd te geven om verder te groeien.
CONCLUSIE: Dit artikel wil een bijdrage leveren om een gegronde discussie te kunnen voeren over functiedifferentiatie en taakherschikking in de zorg en geeft beleidsmakers, verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners zicht op de huidige functie-inhoud van de verpleegkundig specialist.},
 author    = {Van Hecke, Ann and Beeckman, Dimitri and Verhaeghe, Sofie and Decoene, Elsie},
 issn     = {0920-3273},
 journal   = {VERPLEEGKUNDE},
 language   = {dut},
 number    = {2},
 pages    = {12--23},
 title    = {Verpleegkundig specialisten in Vlaamse ziekenhuizen : wat doen ze?},
 volume    = {34},
 year     = {2019},
}