Advanced search
1 file | 10.47 MB Add to list

Vijfjaarlijkse enquête over profiel en professie van de Belgische journalisten : resultaten (deel 1)

(2019) DE JOURNALIST. p.4-7
Author
Organization
Abstract
De gemiddelde Belgische journalist is een hoogopgeleide, blanke man en politiek linksgeoriënteerd. Dat blijkt uit de vijfjaarlijkse enquête bij de Belgische beroepsjournalisten. 1.302 journalisten namen daar in het voorjaar van 2018 aan deel, dat is een kwart van alle leden van de Nederlandstalige (VVJ) en Franstalige (AJP) beroepsverenigingen. De vijfjaarlijkse enquête bestaat al sinds 2003 in Vlaanderen, en bevraagt sinds 2013 ook Franstalige journalisten. In dit nummer van De Journalist leest u de belangrijkste bevindingen over het sociodemografische profiel en de werksituatie. In het volgende nummer bespreken we de resultaten over brongebruik, professionele vaardigheden, en opvattingen van Belgische journalisten over recente trends en ethische kwesties binnen de journalistiek.
Keywords
journalist, journalistiek, nieuws, enquête, profiel, beroep

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 10.47 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Stroobant, Joyce, et al. “Vijfjaarlijkse Enquête over Profiel En Professie van de Belgische Journalisten : Resultaten (Deel 1).” DE JOURNALIST, no. 219, 2019, pp. 4–7.
APA
Stroobant, J., Van Leuven, S., Raeymaeckers, K., De Vuyst, S., D’Heer, J., & Vanhaelewyn, B. (2019). Vijfjaarlijkse enquête over profiel en professie van de Belgische journalisten : resultaten (deel 1). DE JOURNALIST, (219), 4–7.
Chicago author-date
Stroobant, Joyce, Sarah Van Leuven, Karin Raeymaeckers, Sara De Vuyst, Joke D’Heer, and Bart Vanhaelewyn. 2019. “Vijfjaarlijkse Enquête over Profiel En Professie van de Belgische Journalisten : Resultaten (Deel 1).” DE JOURNALIST, no. 219: 4–7.
Chicago author-date (all authors)
Stroobant, Joyce, Sarah Van Leuven, Karin Raeymaeckers, Sara De Vuyst, Joke D’Heer, and Bart Vanhaelewyn. 2019. “Vijfjaarlijkse Enquête over Profiel En Professie van de Belgische Journalisten : Resultaten (Deel 1).” DE JOURNALIST (219): 4–7.
Vancouver
1.
Stroobant J, Van Leuven S, Raeymaeckers K, De Vuyst S, D’Heer J, Vanhaelewyn B. Vijfjaarlijkse enquête over profiel en professie van de Belgische journalisten : resultaten (deel 1). DE JOURNALIST. 2019;(219):4–7.
IEEE
[1]
J. Stroobant, S. Van Leuven, K. Raeymaeckers, S. De Vuyst, J. D’Heer, and B. Vanhaelewyn, “Vijfjaarlijkse enquête over profiel en professie van de Belgische journalisten : resultaten (deel 1),” DE JOURNALIST, no. 219, pp. 4–7, 2019.
@article{8613098,
 abstract   = {{De gemiddelde Belgische journalist is een hoogopgeleide, blanke man en politiek linksgeoriënteerd. Dat blijkt uit de vijfjaarlijkse enquête bij de Belgische beroepsjournalisten. 1.302 journalisten namen daar in het voorjaar van 2018 aan deel, dat is een kwart van alle leden van de Nederlandstalige (VVJ) en Franstalige (AJP) beroepsverenigingen. De vijfjaarlijkse enquête bestaat al sinds 2003 in Vlaanderen, en bevraagt sinds 2013 ook Franstalige journalisten. In dit nummer van De Journalist leest u de belangrijkste bevindingen over het sociodemografische profiel en de werksituatie. In het volgende nummer bespreken we de resultaten over brongebruik, professionele vaardigheden, en opvattingen van Belgische journalisten over recente trends en ethische kwesties binnen de journalistiek.}},
 author    = {{Stroobant, Joyce and Van Leuven, Sarah and Raeymaeckers, Karin and De Vuyst, Sara and D'Heer, Joke and Vanhaelewyn, Bart}},
 issn     = {{2032-7684}},
 journal   = {{DE JOURNALIST}},
 keywords   = {{journalist,journalistiek,nieuws,enquête,profiel,beroep}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{219}},
 pages    = {{4--7}},
 title    = {{Vijfjaarlijkse enquête over profiel en professie van de Belgische journalisten : resultaten (deel 1)}},
 year     = {{2019}},
}